.

Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Η Μασονία στην Κύπρο

Απόσπασμα από την συνέντευξη του Πέτρου Ζαχαριάδη
στο «Πολίτη 107.6 FM»
Στην Κύπρο ο τεκτονισμός έφτασε γύρω στο 1880, όταν ένα πολεμικό αγγλικό πλοίο ελλιμενίστηκε στη Λάρνακα, έχοντας ως πλήρωμά του αξιωματικούς....
και ναύτες που ήταν τέκτονες.

Είχαν την ιδέα να κάνουν μια στοά εδώ και δημιούργησαν τη στοά στη Λεμεσό Σεντ Πολς, που υπάρχει και σήμερα και λειτουργεί. Μέχρι τότε όλες οι στοές της Κύπρου υπάγονταν στη Μεγάλη Στοά της Ελλάδας.

Υπάρχει και η περιφερειακή Μεγάλη Στοά της Αγγλίας που είναι υπό τη δικαιοδοσία της Αγγλίας. Πρόκειται για αγγλόφωνες στοές και λειτουργούν με τα ίδια τυπικά που λειτουργούν και οι ελληνικές.

Στην ελληνική στοά δεν υπάρχουν Τ/Κ γιατί συζητούμε και θέματα που αφορούν το έθνος, όπως εκδηλώσεις πανηγυρικές για την ελληνική επανάσταση. Ίσως στις αγγλικές στοές να υπάρχουν.

Η μύηση έχει να κάνει με τα τυπικά μας, με τα τελετουργικά μας. Εκεί μαθαίνεις τα πράγματα του τεκτονισμού. Δεν μπορώ να μπω σε αρκετές λεπτομέρειες, αλλά δεν έχουμε μυστικά όπως λέγεται.

Το μεγαλύτερό μας μυστικό είναι ότι δεν υπάρχουν μυστικά. Σίγουρα (στις τελετές) δεν υπάρχουν κουκούλες και όσα καταγράφονται στη φαντασία του Νταν Μπράουν και στο «Μάτια Ερμητικά Κλειστά».

Για τις μυήσεις μελών υπάρχουν προϋποθέσεις όπως το υποψήφιο μέλος να είναι από 23 ετών και πάνω, να έχει περάσει τουλάχιστον από γυμνάσιο ή λύκειο, ακριβώς για να είναι σε θέση να παρακολουθεί και να αντιλαμβάνεται τα θέματα που συζητούνται.

Δεν υπάρχει ο προσηλυτισμός. Αυτό απαγορεύεται. Γίνεται πρόσκληση κι αν κάποιος ενδιαφέρεται, ακολουθεί σύσταση από δυο τέκτονες. Υπάρχουν 33 βαθμοί στον τεκτονισμό. Το κάθε μέλος περνάει από σταδιακή προαγωγή.

Αφού κατανοήσεις αυτά που συζητάμε, τότε ανεβαίνεις. Το μοναδικό κριτήριο είναι αυτό. Σε κάθε στοά το ανώτατο αξίωμα είναι ο Σεβάσμιος, ο οποίος εκλέγεται ανά διετία.

Γνωστή στοά στη Λευκωσία είναι η στοά Σόλων στην Ονασαγόρου. Εκεί συνεδριάζουν όλες οι στοές, δυο φορές το μήνα. Και σε άλλες πόλεις υπάρχουν στοές. Το οίκημα της Σόλων ανήκει στο τεκτονικό ίδρυμα που είναι εγγεγραμμένο στον έφορο. Διαθέτει και καταστήματα που ενοικιάζει. Πρόκειται για φιλανθρωπικό ίδρυμα.

[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε