.

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΑ GRAMMIES

O TENOΡΟΣ ΜARIO ZEFFIRI
ή
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ


Χαρακτηρίστηκε από την εφημερίδα Chicago Tribune ως «ένα λαμπρό επίτευγμα",το ότι η Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγο και ο μουσικός της, διευθυντής Ρικάρντο Μούτι εκτέλεσαν το Requiem Μass του Verdi ,με την συμμετοχή της Chicago Symphony Chorus και τέσσερις εξαιρετικoύς σολίστ, κέρδισαν.... 2 βραβεία GRAMMY, την ανώτατη διάκριση, κάτι σαν Όσκαρ στον τομέα της Κλασσικής μουσικής
Για το 2010 το βραβείο για τον καλύτερο δίσκο Κλασσικής μουσικής το πήρε το Ρέκβιεμ του Βέρντι με την Ορχήστρα του Σικάγου, μουσική διεύθυνση Ρικάρντο Μούτι και με τενόρο τον Γιάννη Μποτσαράκο που για δικούς του λόγους έχει διαλέξει το καλλιτεχνικό ονοματεπώνυμο Mario Zeffiri.

Ο Γιάννης Μποτσαράκος μας κάνει υπερήφανους και δοξάζει μαζί με τον εαυτό του και την πατρίδα μας.

Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγο
Ρικάρντο Μούτι διεύθυνση
Barbara Frittoli σοπράνο
Όλγα Borodina mezzo-soprano
Mario Zeffiri (ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ) τενόρος
Ildar Abdrazakov βαρύτονος
Chicago Symphony Xορωδια
Duain Wolfe διευθυντής χορωδίας

VERDI Messa da Requiem

MARIO ZEFFIRI (ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ)

Ο Μάριο Τζεφφίρι γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε μονωδία με τον τενόρο Γιώργο Ζερβάνο. Με υποτροφία του Ιδρύματος «Μαρία Κάλλας» συνέχισε μουσικές σπουδές στην Ακαδημία της Σκάλας του Μιλάνου και στην Ισπανία με τον Χουάν Ονθίνα. Την περίοδο αυτή μαθητεύει κοντά στο βραβευμένο με τον τίτλο του Kammersanger Πέτερ Γκούγκαλοφ στο Βερολίνο. Έχει επίσης σπουδάσει νομικά.

Εξαιρετικός ερμηνευτής του μπελκάντο, έχει εμφανιστεί στα πιο σημαντικά λυρικά θέατρα διεθνώς: Σκάλα του Μιλάνου (Η υπνοβάτις), Όπερα της Ρώμης (Ταγκρέδος, Η υπνοβάτις, Ο Τούρκος στην Ιταλία, Σαλώμη), Βασιλικό Θέατρο του Τορίνου (Σεμίραμη, Απαγωγή από το σεράι), Δημοτικό Θέατρο της Μπολόνιας (Ελισάβετ, βασίλισσα της Αγγλίας, Ο κουρέας της Σεβίλλης), Δημοτικό Θέατρο της Φλωρεντίας (Ο κουρέας της Σεβίλλης, Ρέκβιεμ), Θέατρο Βέρντι της Τεργέστης και Φιλαρμονικό Θέατρο της Βερόνας (Η υπνοβάτις). Εκτός Ιταλίας, έχει εμφανιστεί στο Παρίσι (Θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων και Οπερα Κομίκ), τη Βαρκελώνη (Λισέου), το Βερολίνο (Κωμική Όπερα και Φιλαρμονική), τη Νέα Υόρκη (Κάρνεγκι Χολ), τη Φραγκφούρτη, το Αμβούργο, την Κολονία, τη Δρέσδη, το Ελσίνκι, τις Βρυξέλλες, το Μπορντώ, τη Νίκαια, το Μονπελλιέ, τη Λιέγη και την Αθήνα.

Το ευρύ ρεπερτόριο του περιλαμβάνει πάνω από τριάντα πέντε ρόλους, μεταξύ άλλων: Αρτούρο στους Πουριτανούς και Ελβίνο στην Υπνοβάτιόα του Μπελλίνι, Ερνέ-στο στον Ντον Πασκουάλε και Τόνιο στην Κόρη του συντάγματος του Ντονιτσέττι, και Ουμπέρτο στην Κυρά της λίμνης του Ροσσίνι.
Έχει συνεργαστεί με τους αρχιμουσικούς: Χεσούς Λό-πεθ Κόμπος, Ντανιέλε Γκάττι, Ρομπέρτο Αμπάντο, Τζαν-λουίτζι Τζελμέττι, Αλμπέρτο Τσέντα, Στέφαν Σόλτες, Χέλμουτ Ρίλλινγκ και Ηβ Κουέλερ, και με τους σκηνοθέτες: Ντάριο Φο, Πιερ Λουίτζι Πίτσι, Πιερ Άλλι, Λούκα Ρονκόνι και Ούγκο ντε Άνα.
Το 2007, υπό τον Ρικκάρντο Μούτι, τραγούδησε το Ρέκβιεμ του Βέρντι στη Ραβέννα, στην Πάρμα και στο Κυρηνάλιο της Ρώμης. Ερμήνευσε επίσης Ερνέστο στον Ντον Πασκουάλε του Ντονιτσέττι στη Μάλτα, στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη, και Ντον Καλαντρίνο στην Επιστροφή του Ντον Καλαντρίνο του Ντομένικο Τσιμαρόζα στο Λας Πάλμας, τη Ραβέννα και την Πιατσέντζα. Τέλος, ερμήνευσε το Δούκα της Μάντοβας στον Ριγκο-λέττο του Βέρντι στην Εθνική Όπερα της Εσθονίας.

Ευχαριστώ τη φίλη Λήδα για το e-mail

πηγη1, πηγη2