.

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Το σκοτεινό μυστικό της παγκόσμιας εξουσίας

Θα το μάθετε μόνο εδώ!
Στο αμερικανικό σίριαλ «Westworld», οι άνθρωποι δημιούργησαν την τεχνητή νοημοσύνη για να τους υπηρετεί με όποιο τρόπο θελήσουν εκείνοι....

Ωστόσο στο τέλος, πιο συγκεκριμένα στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς, τα ρομπότ καταλαβαίνουν τη δύναμή τους και αποφασίζουν να επαναστατήσουν και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Αυτό όμως υποστηρίζει και στην πραγματική ζωή, δημοσίευση του περιοδικού «Technology Review» του πασίγνωστου πανεπιστημίου ΜΙΤ:

«Ακόμα και εκείνοι που δημιούργησαν τους αλγόριθμους της τεχνητής νοημοσύνης, δεν έχουν καταφέρει να κατανοήσουν τι ακριβώς κάνουν. Αυτό θα μπορούσε κάποια στιγμή να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα».

Πέρυσι, ένα παράξενο αυτοκινούμενο όχημα εμφανίστηκε στους ήσυχους δρόμους της επαρχίας Μόνμαουθ στο Νιου Τζέρζι. Ηταν σχεδιασμένο από ερευνητές της εταιρίας κατασκευής μικροτσίπ Nvidia και, αν και δεν διέφερε πολύ από άλλα παρόμοια αυτόνομα οχήματα, έκανε επίδειξη της δύναμης της τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως μεταδίδεται, το αυτοκίνητο δεν ακολούθησε καμία οδηγία από μηχανικό ή προγραμματιστή. Αντίθετα, στηρίχθηκε εξολοκλήρου σε έναν αλγόριθμο, χάρη στον οποίο είχε διδαχθεί οδήγηση, παρακολουθώντας έναν άνθρωπο να κάνει το ίδιο.

Αν μη τι άλλο αυτό δείχνει πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παίρνει αποφάσεις και να δίνει εντολές, γιατί όχι και να της ανατεθεί κομμάτι της διοίκησης των ανθρώπων εκ μέρους της παγκόσμιας εξουσίας.

Αυτό που απασχολεί τους ερευνητές είναι το ερώτημα είναι πώς η τεχνητή νοημοσύνη φτάνει σε αυτές τις αποφάσεις και τις εντολές.

Ο μυστηριώδης… νους αυτού του αυτοκινήτου λειτουργεί με βάση την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, γνωστή και ως «deep learning» («βαθιά μάθηση»).

Όπως σχολιάζουν οι ειδικοί, έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική τα τελευταία χρόνια και έχει εφαρμοστεί στην δημιουργία λεζαντών για εικόνες, αναγνώριση φωνής και μετάφραση.

Ωστόσο, οι παγκοσμιοποιητές ευελπιστούν πως θα αποδειχθεί το ίδιο χρήσιμη σε πιο κρίσιμα ζητήματα, όπως η λήψη αποφάσεων σε εμπορικές συναλλαγές εκατομμυρίων ακόμα και σε πολιτικά ζητήματα.

Η ψυχρή λογική τους θα παραγνωρίζει τις όποιες ιδιαιτερότητες της εκάστοτε περίπτωσης και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κοφτά και ισοπεδωτικά.

«Deep learning», το σκοτεινό μυστικό της τεχνητής νοημοσύνης που την οδηγεί στο να αναλάβει τα ηνία σε πολλούς τομείς.

Και τότε…

Για υπότιτλους: Γραναζάκι ~ Υπότιτλοι ~ Αγγλικά ~ Υπότιτλοι ~ Αυτόματη μετάφραση ~ Επιλογή γλώσσας


NVIDIA


In Five Years

[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε