.

Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Η γκρίζα πόλη του μέλλοντος στην Ολλανδία

Ένα ανεξάρτητο, αυτόνομο χωριό, που δημιουργήθηκε σε διάστημα μικρότερο των δυόμισι χρόνων, είναι πλέον το μεγαλύτερο Κέντρο Υποδοχής....
Αιτούντων Άσυλο στην Ολλανδία.

Το «Κέντρο Υποδοχής COA» βρίσκεται στην πόλη Ter Apel, στο βόρειο τμήμα της χώρας, και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 2.000 αιτούντες άσυλο.

Διατεταγμένες γύρω από μια κεντρική ζώνη πάρκου, 258 κατοικίες (ισόγειο, πρώτος όροφος) σχηματίζουν οκτώ γειτονιές. Αυτή η πολεοδομική σχεδίαση επιτρέπει μεγαλύτερο χώρο μεταξύ των κατοικιών, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ιδιωτικότητα για τους κατοίκους, αλλά ταυτόχρονα μειώνει την πυκνοκατοίκηση.

Μια δενδροφυτεμένη λεωφόρος, που συνδέεται με το κεντρικό πάρκο, είναι η είσοδος στο Κέντρο. Πίσω από το κτίριο υποδοχής, ένα δημοτικό σχολείο προσφέρει στα μικρά παιδιά μια εισαγωγή στην ολλανδική γλώσσα και στο ολλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Τα κτίρια που στεγάζουν τις δημόσιες υπηρεσίες, τις κοινωφελείς υπηρεσίες και τα γήπεδα άθλησης βρίσκονται στο κέντρο του πολεοδομικού σχεδιασμού, ενώ οι οκτώ συνοικίες είναι από τη μία και την άλλη πλευρά του αυτού του κέντρου.

Κάθε μία από αυτές χαρακτηρίζεται από μία διαφορετικά σε κάθε περίπτωση σχεδιασμένη πλατεία καθώς και ένα περίπτερο το οποίο χρησιμεύει ως τοπόσημο και τόπος συνάντησης. Οι αυλές στις γειτονιές συνδυάζουν χώρους αναψυχής και παιδότοπους.

Από περιβαλλοντική σκοπιά, προβλέφθηκε εξαιρετική μόνωση των κτιρίων, καθώς και υψηλής απόδοσης ανάκτηση θερμότητας. Σε όλες τις στέγες έχουν τοποθετηθεί ηλιακοί συλλέκτες.

Το «Κέντρο Υποδοχής COA» είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των γραφείων BAM Bouw en Techniek και DeZwarteHond - κέρδισαν τον διαγωνισμό το 2014 - , ενώ το γραφείο FELIXX ήρθε αργότερα να προστεθεί στην ομάδα, αναλαμβάνοντας τον τομέα αρχιτεκτονικής τοπίου.

[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε