Η ΕΕ υπενθυμίζει τις «αρχές» της
Η Ουγγρική νομοθεσία που προβλέπει τη συστηματική κράτηση των μεταναστών τέθηκε σήμερα σε ισχύ, παρά τις έντονες επικρίσεις των μη κυβερνητικών....οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η ΕΕ απηύθυνε από την πλευρά της έκκληση για σεβασμό των ανθρωπιστικών «αξιών» της.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, όλοι οι αιτούντες άσυλο, που είναι παρόντες στην Ουγγαρία ή φθάνουν εκεί, πρέπει να συγκεντρώνονται σε δύο κλειστούς καταυλισμούς εγκατεστημένους στα σύνορα με τη Σερβία, στο Ρόζκε και το Τόμπα, διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών.
«Από σήμερα, οι διευρυμένες ζώνες τράνζιτ λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο για τους αιτούντες άσυλο», ανακοίνωσε ο Γκιόργκι Μπακόντι, σύμβουλος του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν για θέματα εσωτερικής ασφαλείας.
Στόχος του μέτρου είναι «να εμποδίζονται οι μετανάστες, το καθεστώς των οποίων δεν έχει σαφώς προσδιοριστεί, να μετακινούνται ελεύθερα στην εθνική επικράτεια και στους κόλπους της ΕΕ και συνεπώς να μειωθούν οι κίνδυνοι για την ασφάλεια που συνδέονται με τις μεταναστεύσεις», σύμφωνα με το υπουργείο.
Οι καταυλισμοί είναι εξοπλισμένοι με 324 κατοικήσιμα κοντέινερ. Οι μετανάστες θα πρέπει να διαμένουν εκεί όσο περιμένουν μια θετική απόφαση αναφορικά με το αίτημά τους για άσυλο και δεν θα τους είναι δυνατό να εγκαταλείπουν τους χώρους αυτούς παρά μονο σε περίπτωση που το αίτημά τους λάβει θετική απάντηση ή αν επιστρέψουν στη Σερβία, σύμφωνα με την πηγή αυτή.
Ο νόμος, ο οποίος υιοθετήθηκε στις 7 Μαρτίου καθ' υπόδειξιν του Ορμπάν, έχει καταγγελθεί από πολλές μκο καθώς και από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία επισήμανε πως «παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Ουγγαρίας έναντι των διεθνών και των ευρωπαϊκών νόμων» περί ασύλου.
Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος επισκέπτεται τη Βουδαπέστη, ζήτησε σήμερα να γίνουν σεβαστές οι «αρχές» της ΕΕ, χωρίς να αναφέρει ρητά το νέο μέτρο.
«Η Ένωσή μας προβλέπει να προσφέρει μια ανθρώπινη και αξιοπρεπή βοήθεια με σεβασμό προς αυτούς που την έχουν ανάγκη», δήλωσε αφού συναντήθηκε με τον ούγγρο υπουργό Εσωτερικών Σάντορ Πίντερ.
«Αυτό σημαίνει πως πρέπει να προσφέρεται πραγματική πρόσβαση στη διαδικασία του ασύλου» και πως υπάρχει εγγύηση «της δυνατότητας άσκησης έφεσης κατά των αποφάσεων η οποία θα εξετάζεται αμερόληπτα», πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.
Η ουγγρική κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως οι καταυλισμοί, οι οποίοι δεν είναι ανοικτοί στους δημοσιογράφους, είναι εφοδιασμένοι με σύγχρονους εξοπλισμούς και πως οι ένοικοί τους θα απολαμβάνουν τρία γεύματα ημερησίως καθώς και πρόσβαση σε υγειονομική φροντίδα και σε μέσα τηλεπικοινωνίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Το είδαμε εδώ
Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε