.

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Αντιδράσεις για την απόφαση να μην εκδίδεται βίζα στα λιμάνια του Βορείου Αιγαίου

«Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ένα βαρύτατο πλήγμα»
«σε όλα τα νησιά»
Αντιδράσεις προκάλεσε η δημοσιοποίηση της επιστολής του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου προς τους βουλευτές του Ανατολικού....
Αιγαίου με την οποία γνωστοποιήθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχεται να θεωρούνται διαβατήρια (σ.σ. να εκδίδεται δηλαδή βίζα σε πολίτες υπηκόους τρίτων χωρών) στα λιμάνια των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου αναφέρεται στην «υπηρεσιακού ύφους επιστολή», τονίζοντας πως «δεν έχει γίνει προφανώς αντιληπτή η κρισιμότητα του θέματος. «Για μας και για τους ανθρώπους που επιμένουν να ζουν και να αγωνίζονται στα νησιά μας δεν είναι αποδεκτή -και δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι αποδεκτή- η εκ των προτέρων παραίτηση.

Είναι πέραν από αυτονόητο ότι η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να επιμείνει και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, σύμφωνα άλλωστε και με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις. Με μεγάλη ανησυχία σας επισημαίνω τα παραπάνω», καταλήγει την επιστολή της στον κ. Κατρούγκαλο η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου.

Με επιστολή του στον επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρη Αβραμόπουλο, που κοινοποιεί στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και στους βουλευτές του νομού, ο δήμαρχος Λέσβου επισημαίνει ότι «τα νησιά έχουν σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και το έκαναν για λογαριασμό όλης της Ευρώπης».

«Έχετε βρεθεί στη Λέσβο και εσείς προσωπικά, διαπιστώνοντας την παρούσα κατάσταση και ακούγοντας όλους τους προβληματισμούς μας σχετικά με το τουριστικό μέλλον του τόπου. Θεωρώ ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ένα βαρύτατο πλήγμα σε όλα τα νησιά και ιδιαίτερα στη Λέσβο.

Θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συνεκτιμήσει τη περαιτέρω ζημιά που θα προκληθεί από την κατάργηση του προγράμματος αυτού και να αποφύγει με κάθε τρόπο να εφαρμόσει μια πολιτική που ουσιαστικά τιμωρεί μια τοπική κοινωνία η οποία εκπροσωπεί επάξια Ευρωπαϊκές Αρχές και αξίες» προσθέτει ο δήμαρχος Λέσβου, ο οποίος καταλήγει:

«Θέλω να πιστεύω ότι εσείς γνωρίζετε καλύτερα από όλους ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να επιβραβεύσει και να βοηθήσει να σταθούν ξανά στα πόδια τους οι κοινωνίες των νησιών. Πεποίθησή μου είναι ότι θα αποτραπεί η παύση του πιλοτικού προγράμματος θεωρήσεων, η οποία τονώνει σημαντικά την τουριστική κίνηση σε μια περίοδο που το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ».

Αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατίας

Ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, ο αναπληρωτής τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου και ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η αδυναμία παράτασης του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων (visa) σε πολίτες τρίτων χωρών από τα τουρκικά παράλια, αποτελεί μία ακόμα δυσμενή εξέλιξη για τον τουρισμό στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και ιδιαίτερα σε αυτά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ επιβάρυνε με τη διαχείρισή της στο μεταναστευτικό.

Η εξέλιξη αυτή -όπως και τόσες άλλες- συλλαμβάνει ανέτοιμη την κυβέρνηση. Άμεσα θα πρέπει να δημιουργηθούν visa centers, προκειμένου να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων σε πολίτες τρίτων χωρών από την Τουρκία. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει το πλήγμα που έχει υποστεί ο τουρισμός στα νησιά.

Είναι ανίκανη να διαπραγματευτεί και να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. Άλλωστε, ουδέποτε η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα διέθετε σχέδιο για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από το μεταναστευτικό στον τουρισμό των νησιών μας».

Και η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας καταλήγει: «Εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν κοστολογηθεί οι συνέπειες στον τουρισμό των νησιών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου από τις ανεδαφικές και ως εκ τούτου, αποτυχημένες πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ το υπουργείο Τουρισμού δεν είναι σε θέση να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής, διαφήμισης και ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος στα νησιά, που υπέστησαν τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού».

[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε