.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Καζάνι που βράζει τα Βαλκάνια

Μία σειρά από εκλογικές αναμετρήσεις θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο.
Κρίσιμη είναι η ερχόμενη περίοδος για τη βαλκανική χερσόνησο, η οποία μετά από χρόνια βιώνει ταυτόχρονες αλλαγές που ενδεχομένως....
να οδηγήσουν σε ανακατατάξεις.

Ξεκινώντας από την Αλβανία, η κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση, με την αντιπολίτευση ήδη να έχει κηρύξει άτυπη προεκλογική περίοδο, βγάζοντας τον κόσμο στους δρόμους, σε ένα κάλεσμα γενικευμένης εξέγερσης.

Είναι πολύ πιθανό η φιλοτουρκική κυβέρνηση του Έντι Ράμα να οδηγηθεί υπό τις ασφυκτικές πιέσεις σε πρόωρες εκλογές μέχρι και την άνοιξη.

Τα Σκόπια επίσης δεν έχουν συνέλθει από την ένταση της εκλογικής αναμέτρησης τον Δεκέμβριο, ζώντας μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις στην σύντομη ιστορία τους.

Οι δηλώσεις μάλιστα στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης περί διάσπασης του κρατιδίου μόνο απαρατήρητες δεν πέρασαν, ειδικά για μία χώρα που η είσοδός της στο ΝΑΤΟ αποτελούσε "εθνικός στόχος".

Ακόμη πιο τεταμένη είναι η κατάσταση στη Σερβία και το Κόσοβο, όπου εκατομμύρια Σέρβοι θα προσέλθουν στην κάλπη τον Απρίλιο για να εκλέξουν νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το εθνικά θέματα και η αιώνια αντιπαλότητα μεταξύ Αλβανών εθνικιστών και Σέρβων πρόκειται να παίξουν καθοριστικό ρόλο, τη στιγμή που η ένταση στην περιοχή ελέω εκλογών θα αυξάνεται.

Σας θυμίζουμε πως μέχρι πριν μερικές μέρες οι δύο χώρες βρίσκονταν στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης στα εδάφη του Κοσόβου.

">[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε