Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Νορβηγία: Ηλεκτρικά όλα τα καινούργια αυτοκίνητα στη μέχρι το 2025

Αυτός είναι ο στόχος της Νορβηγικής Βουλής, που νομοθετεί φοροαπαλλαγές για ηλεκτρικά, επαναφορτιζόμενα υβριδικά και....
υδρογονοκίνητα μοντέλα.

Σήμερα, τα ηλεκτρικά μοντέλα αντιστοιχούν στο 37% της νορβηγικής αγοράς καινούργιων αυτοκινήτων, χάρη στα κίνητρα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση για την αγορά αυτοκινήτων με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Τα κίνητρα αυτά περιλαμβάνουν την απαλλαγή τους από τον ΦΠΑ και άλλους φόρους και τέλη εισαγωγής και αγοράς, τη χρήση των αυτοκινητοδρόμων χωρίς την πληρωμή διοδίων, τη δωρεάν στάθμευση στο κέντρο της πόλης και την ελεύθερη κυκλοφορία στις λεωφορειολωρίδες. Αντίθετα, τα αυτοκίνητα με υψηλές εκπομπές ρύπων φορολογούνται βαριά.

Καθώς θα αυξάνεται το ποσοστό των ηλεκτρικών στην αγορά, το πρόγραμμα κινήτρων θα αναθεωρείται περιοδικά, αλλά η νορβηγική Βουλή πιστεύει ότι το να φτάσει το ποσοστό των αυτοκινήτων μηδενικών ρύπων (ZEV) το 100% της αγοράς είναι ένας εφικτός στόχος.

Στο τέλος του 2016, υπήρχαν περίπου 100.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους της Νορβηγίας και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί στις 250.000 έως το 2020. Το κράτος πιστεύει ότι έως τότε θα υπάρχουν διαθέσιμα 25.000 σημεία φόρτισης, δηλαδή ένα για κάθε 10 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε