.

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Δορυφόροι της NASA σε τροχιά 400 μιλίων πάνω από τη Γη αποκάλυψαν αρχαίες θαμμένες πυραμίδες της Αιγύπτου....

Με την εξέταση των υπέρυθρων εικόνων που λαμβάνονται από τους δορυφόρους της NASA σε τροχιά 400 μιλίων πάνω από τη Γη, οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει από το το διάστημα, 17 πυραμίδες θαμμένες βαθιά κάτω από την αρχαία Αιγυπτιακή πόλη του Tanis.

Η Tanis, εγκαταλείφθηκε πριν από αιώνες και είναι γνωστή ως το πλασματικό σπίτι της Χαμένης Κιβωτού από τις ταινίες Indiana Jones. Οι δορυφορικές εικόνες έδειξαν επίσης άλλες χαμένες δομές, πάνω από 3.000 οικισμούς και 1.000 τάφους, θαμμένους για χιλιάδες χρόνια.

Σάρα Parcak επιστήμονας, καθηγήτια, αιγυπτιολόγος, ανθρωπολόγος, και το 2016 νικήτρια του $ 1 εκατομμύριου από το βραβείο TED, δήλωσε ότι:«Χρησιμοποιούμε ψευδή απεικόνιση χρωμάτων για να προσπαθήσουμε να δώσουμε έμφαση σε αυτές τις πολύ λεπτές διαφορές στο έδαφος."

Οι δορυφορικές εικόνες αποτελούν ενδείξεις για έναν αρχαιολόγο για το τι μπορεί να βρίσκεται κάτω από ένα αναποφλοίωτο ρύζι ή σε ένα δρόμο της πόλης. "Ξαφνικά αυτό ο αόρατος κόσμος γίνεται ορατός", λέει ο Parcak.

«Είμαστε πράγματι σε θέση να δούμε οικισμούς και τάφους - και ακόμη όπως θάφτηκαν οι πυραμίδες -. Δεν θα μπορούσαμε αλλιώς να είμαστε σε θέση να δούμε αυτά τα πράγματα"

Για την ομάδα Parcak οι 17 δομές που βρέθηκαν έχουν ένα παρόμοιο μέγεθος, σχήμα και προσανατολισμό με άλλες πυραμίδες στην η περιοχή. Οι αρχικές ανασκαφές δείχνουν ότι τουλάχιστον δύο από τις δομές είναι πιο πιθανό πυραμίδες, αλλά η Parcak πρόσθεσε ότι «εμείς δεν είμαστε σε θέση να πούμε με 100% βεβαιότητα ότι είναι πυραμίδες, έως ότου γίνουν οι ανασκαφές."

Η ομάδα της ενώθηκε με μια ομάδα ανασκαφέων επί τόπου στην Αίγυπτο, και βρήκαν ότι η ανασκαφική δομή ταιριάζει με τις δορυφορικές εικόνες σχεδόν τέλεια.

"Έχουμε μόνο ένα περιορισμένο ποσό του χρόνου που απομένει πριν από την καταστροφή πολλών αρχαιολογικών χώρων σε όλο τον κόσμο», λέει ο Parcak. "Έτσι πρέπει να είμαστε πραγματικά επιλεκτικοί σχετικά με το πού θα σκάψουμε..

Με νέα εργαλεία οι αρχαιολόγοι θα μπορούσαν να αγοράσουν μόνο λίγο περισσότερο χρόνο. Έχουμε να χαρτογραφήσει όλη την αρχαία μας ιστορίας μας προτού να φύγουμε. "

dailygalaxy.com

[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε