.

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Αλικ Τζάκομος, ο ήρωας των Αυστραλών

Άγνωστοι Έλληνες

Γιατί οι Έλληνες, όπου κι αν πάνε, όπου κι αν βρίσκονται, δεν μπορούν με τίποτα να ξεχάσουν το «δαιμόνιο» που έχουν στο DNA τους και το οποίο τους κάνει να μεγαλουργούν!....

Αναζητώντας τόσον καιρό τα ίχνη των Ελλήνων σε όλον τον κόσμο και ερευνώντας την τεράστια συμβολή τους σε επίπεδο πολιτισμού, τεχνών, επιστήμης και γενικότερα γνώσης σε όποιο μέρος του κόσμου και αν ταξίδευαν, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε την ιδιαίτερη παρουσία κάποιων μεγάλων προσωπικοτήτων που ξεχώρισαν συμβάλλοντας δυναμικά στα προβλήματα κάθε τόπου.

Αναλόγως και ο Αλικ Τζάκομος, [Αλέκος - Αλέξανδρος] ο άνθρωπος που έγινε ήρωας της Αυστραλίας και θρύλος των Αβοριγινών.

Ειδικότερα, ο Άλικ έλαβε τιμητική διάκριση λόγω της ανεκτίμητης προσφοράς και συνεισφορά του στην φυλή Γιόρτα – Γιόρτα των Αβοριγινών.

Γεννήθηκε και πέθανε Έλληνας αλλά αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην καταπολέμηση της περιθωριοποίησης των Αβοριγινών, ιθαγενών πληθυσμών της Αυστραλίας, που όμως δεν αναγνωρίζονταν από το κράτος.

Γεννήθηκε στη Μελβούρνη. Οι γονείς του κατάγονταν από το Καστελλόριζο και μετανάστευσαν στην Αυστραλία αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το ’22.

Πήγαινε στην Ελληνική εκκλησία και το Ελληνικό σχολείο και βοηθούσε την οικογένειά του στα «εστιατόρια» που άνοιγε σε διάφορες περιοχές της Μελβούρνης. 

Έζησε την μεγάλη κρίση του ’30 και υπηρέτησε στις αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όταν τέλειωσε ο πόλεμος έγινε… παλαιστής! Έτσι περιόδευε την Αυστραλία και έδινε αγώνες μαζί με τον θρυλικό Τζίμι Σάρμαν. Το πρόγραμμα περιελάμβανε και αγώνες πυγμαχίας, όπου οι Αβορίγινες ήταν ιδιαίτερα καλοί.

Με τους Αβοριγίνες ασχολήθηκε αρκετά αργότερα…

Ήταν ο μοναδικός μη ιθαγενής, με δική του οικογένεια Αβορίγινων που ζούσε μαζί τους και εργαζόταν για εκείνους. Εργάστηκε για την κοινωνική τους πρόνοια, για την απόκτηση δικαιωμάτων, για την ανάπτυξη, την υγεία, την μόρφωσή και τον αθλητισμό τους. 

Κατέγραψε, ακόμη, την ιστορία και τους μύθους τους, συγκέντρωσε πολύτιμο φωτογραφικό υλικό, τα τραγούδια τους, τις τέχνες τους.

Αγωνίστηκε για να τους αποδοθεί δικαιοσύνη και να πάψουν να είναι πολίτες «δεύτερης κατηγορίας».

Στις επαφές του με τους κυβερνώντες τόνιζε πολλές φορές ότι η δυστυχία πολλών ιθαγενών ίσως οφείλεται και στο γεγονός ότι τα μέρη, στα οποία ζούσαν είχαν πλούσια εδάφη σε ορυκτά και πλουτοπαραγωγικούς πόρους και εκδιώχθηκαν κακήν κακώς.

Ακόμα και σήμερα όσοι επέζησαν ζουν εξαθλιωμένοι στο περιθώριο (με ελάχιστες εξαιρέσεις), παρά το γεγονός ότι η χώρα ευημερεί.

Ο Τζάκομος, εκτός των άλλων, προσπάθησε να ανακαλύψει τις ρίζες του συγκεκριμένου λαού και ανακάλυψε ότι οι αυτόχθονες κάτοικοι της Αυστραλίας έχουν μια πολιτισμική ιστορία που προηγείται ή είναι παράλληλοι με αυτή των Ευρωπαίων και προσπάθησε να διασώσει ότι είναι δυνατόν.


Φυσικά, ποτέ δεν ξέχασε και την Ελληνική καταγωγή του για την οποία ήταν ιδιαίτερα υπερήφανος και την πρόβαλε σε κάθε ευκαιρία.

Πέθανε το 1999, αφήνοντας πίσω του πλούσιο υλικό (φωτογραφίες, συνεντεύξεις, αρχεία, βίντεο) για τους Αβοριγίνες.

[Πηγή]