.

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Οι τελευταίοι Νίντζα της Ιαπωνίας


Αν και η εποχή με τους σογκούν, τους Σαμουράϊ και τους Νίντζα έχει περάσει ανεπιστρεπτί για τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, υπάρχουν δύο άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι είναι οι... τελευταίοι νίντζα!....

Σκοτεινοί πολεμιστές, κατάσκοποι, μυστικοί δολοφόνοι με ιδιαίτερες ικανότητες (το Χόλιγουντ συχνά τους αποδίδει υπερφυσικές ιδιότητες, όπως την ικανότητα να πετάνε και να εξαφανίζονται), οι νίντζα, για τους οποίους λίγα είναι καταγεγραμμένα λόγω των κρυφών δραστηριοτήτων τους, αποτελούν σήμα κατατεθέν της ιαπωνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Jinichi Kawakami είναι ένας από τους τελευταίους νίντζα, καθώς είναι ο 21ος απόγονος της οικογένειας Ban, μιας από τις 53 που απάρτιζαν την ομάδα νίντζα «Koka», σύμφωνα με το μουσείο Iga-ryu. Διδάχθηκε από τον δάσκαλο Masazo Ishida τις τεχνικές νιντζούσου όταν ήταν 6 ετών, ενώ όταν ενηλικιώθηκε κληρονόμησε τα αρχαία χειρόγραφα της φυλής του.

«Στην αρχή το έβλεπα σαν παιχνίδι. Μετά, αναρωτιόμουν αν με προετοιμάζει για κλέφτη, γιατί μου μάθαινε πώς να περπατάω αθόρυβα και πώς να εισβάλλω σε ένα σπίτι», εξηγεί ο τελευταίος νίντζα στο BBC, ο οποίος... γελάει με τις υπερφυσικές ιδιότητες που τους αποδίδονται... Ο ίδιος, στη... συμβατική του ζωή είναι μηχανικός.

Ο δεύτερος άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι είναι ο τελευταίος νίντζα, είναι ο 80χρονος Masaaki Hatsumi, από την ομάδα νίντζα Togakure. Ο ίδιος φαίνεται να είναι... άξιος απόγονος καθώς έχει ιδρύσει έναν οργανισμό πολεμικών τεχνών, με την επωνυμία Bujinkan, που αριθμεί 300.000 μέλη σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει συμβάλλει ως σύμβουλος σε πολλές ταινίες, όπως στο «Τζέϊμς Μποντ: Ζεις μονάχα δυο φορές».

Και οι δύο... τελευταίοι νίντζα συμφωνούν σε ένα πράγμα: δεν θα «περάσουν» την τέχνη τους σε κανέναν από εδώ και πέρα. Όπως εξηγούν, «στις εποχές των εμφυλίων πολέμων, οι ικανότητες των νίντζα ήταν πολύ χρήσιμες. Σήμερα, έχουμε όπλα, το διαδίκτυο και πολύ πιο αποδοτικές θεραπευτικές μεθόδους»... Άλλωστε, όπως τονίζει ο Hatsumi που διδάσκει την πολεμική τεχνική τους, «πρέπει να είναι το πεπρωμένο ενός ανθρώπου το να κληρονομήσει την ομάδα. Και τέτοιος άνθρωπος δεν υπάρχει»...

Ο θρύλος όμως, θα συνεχίσει να υπάρχει για πάντα...

Δείτε το ρεπορτάζ του BBC.

BBCWORLDNEWS26




zougla.gr

Το είδαμε εδώ