.

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Ναυπηγούν και... "Βασιλικές Μακεδονικές γαλέρες"!

"Σκόπια 2014"

Ο Μέγας Αλέξανδρος, αρχαιοελληνικές φιγούρες, άλογα που καλπάζουν, λιοντάρια που βρυχώνται, μια πειρατική γαλέρα, θεόρατα κτίρια που φτιάχνονται αυτή τη στιγμή και δεκάδες αγάλματα, συνθέτουν το προκλητικό σχέδιο των Σκοπίων....
για καπήλευση των συμβόλων και ιστορικών παρακαταθηκών της Ελλάδας.

Ωστόσο, φαίνεται πως το όνειρο του Γκρουέφσκι είναι δαπανηρό, έτσι φέρεται να έχει βάλει χέρι στα δανεικά για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα με την κωδική ονομασία «Σκόπια 2014».

Το πρόγραμμα «Σκόπια 2014» περιλαμβάνει την κατασκευή 20 κτιρίων, μουσείων, θεάτρων, αιθουσών για συναυλίες, ξενοδοχείων και γραφείων του υπουργείου εξωτερικών. Περισσότερα από 40 μπρούτζινα και μαρμάρινα αγάλματα θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας.

Οι αρνητές του προγράμματος λένε πως το κόστος υπερβαίνει τις δυνατότητες της χώρας και θα φτάσει ακόμα και στα 500 εκατ. ευρώ άνοιγμα.

«Βασιλικές μακεδονικές γαλέρες» εφεύραν και στήνουν στον ποταμό Βαρδάρη (Vardar), ο οποίος διασχίζει την πόλη των Σκοπίων, οι άνθρωποι του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Το περασμένο Σάββατο παραδόθηκε στο κοινό η πρώτη από τις... γαλέρες του Βαρδάρη με την ονομασία «Royal Macedonia».

Την ώρα που στα Σκόπια στήνονται ανύπαρκτες «μακεδονικές βασιλικές γαλέρες», οι άνθρωποι του Ν. Γκρούεφσκι επιχειρούν να κάνουν και εξαγωγή... αρχαίων Μακεδόνων βασιλέων.

Την περασμένη Πέμπτη εγκαινιάστηκε στο Celtic-Roman Museum στο Μanching της Βαυαρίας μια έκθεση με τίτλο «Το Χρυσό Πρόσωπο του Αγνώστου Μακεδόνα Βασιλιά», όπως αναφέρεται και στη σχετική αφίσα του γερμανικού μουσείου.

Τα Σκόπια βρήκαν την ευκαιρία - με αφορμή ευρήματα από οπλισμό Κελτών πολεμιστών στη λίμνη Οχρίδα - να προσθέσουν τα περί αρχαίων Μακεδόνων Βασιλέων σε μια έκθεση που στήθηκε στο πλαίσιο ενός προγράμματος της ΕΕ για τη «σύγκρουση πολιτισμών».

Την ίδια ώρα η υπ. Πολιτισμού της ΠΓΔΜ Ελιζαμπέτα Κάντσεσκα - Μιλέβσκα δηλώνει με τυμπανοκρουσίες ότι μέσα από την έκθεση «παρουσιάζεται στον κόσμο η δύναμη της αρχαίας μακεδονικής αριστοκρατίας». Στα Σκόπια ο τίτλος της έκθεσης παραφράστηκε από κάποιους στα ΜΜΕ και παρουσιάστηκε ως τα «Τα χρυσά πρόσωπα των αρχαίων Μακεδόνων βασιλέων».

Στο Celtic-Roman Museum στο Μanching πάντως το «Χρυσό Πρόσωπο του Αγνώστου Μακεδόνα Βασιλιά» είναι ένα εύρημα από έναν τάφο στο νεκροταφείο της αρχαίας ελληνικής πόλης Λιγκηστίς ή Λιχνίτης ή Λιχνιδός στην Οχρίδα. Είναι μια νεκρική μάσκα (χρυσό προσωπείο) που βρέθηκε το 2002 στον τάφο ενός αγοριού και χρονολογείται από την ύστερη αρχαϊκή-πρώιμη κλασική περίοδο (τέλη 6ου-αρχές 5ου αιώνα π.Χ.) καθώς και ένα χρυσό «γάντι».

Ο «εθνικός» αρχαιολόγος της ΠΓΔΜ Πάσκο Κούσμαν -επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας πριν βρεθεί στη φυλακή για σκάνδαλο με κλοπές αρχαιοτήτων κ.ά.- που βρήκε τον τάφο, τον απέδωσε σε... άγνωστο Μακεδόνα βασιλιά.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει μια πλειάδα χρυσών προσωπείων, που έχουν βρεθεί εκτός των βασιλικών τάφων της Βεργίνας, στον ελληνικό χώρο σε περιοχές της Μακεδονίας, αλλά οι αρχαιολόγοι δεν μίλησαν ποτέ για βασιλικούς τάφους. Πάνω από δέκα βρέθηκαν μόνο στο αρχαίο νεκροταφείο στο αρχοντικό Πέλλας, αλλά οι αρχαιολόγοι Παύλος και Αναστασία Χρυσοστόμου τις απέδωσαν σε ταφές πολεμιστών.

[Πηγή]