.

Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Kizlar Kaitesi! Το άγνωστο “Ζάλογγο” του ΠΟΝΤΟΥ!!!

Αφιέρωμα στους Ηρωικούς Ποντίους και Πόντιες
Φτύστε στα μούτρα τους υπαλληλίσκους που λοιδορούν την σημασία
της Εθνικής Μνήμης.

*Το βίντεο να το δείτε ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!! Πήγα σε έναν Ποντιακό σύλλογο, να μάθω χορούς. “Νέος” ακόμα, θαρρώ 2η φορά ήταν, λέει ο δάσκαλος....

"Έξω οι άντρες, τώρα θα χορέψουν οι γυναίκες το Κιζλάρ…"  Όταν είδα την πρώτη που έσερνε το χορό να πέφτει, ωχ λέω η καημένη έπεσε… πέφτει και η δεύτερη και η τρίτη…. μετά έψαξα το γιατί…

Η περιοχή του Δυτικού Πόντου και ιδιαίτε­ρα της Πάφρας αποτελούσε νευραλγικό για τους Τούρκους σημείο και έπρεπε να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να τους εξισλαμίσουν και επειδή δεν το πέτυχαν σκέφθηκαν να τους απαγορεύσουν να ομιλούν την ελληνική γλώσσα και έτσι χάνοντας την ελληνική λαλιά τους θα ήσαν εύκολη λεία στα χέρια των ντερεμπέηδων και για το λόγο αυτό χρησιμοποίησαν εναντίον τους τα όσα καταχθόνια σχέδια είχαν κατά νου και για να επιτύχουν τον σκοπό τους χρη­σιμοποίησαν Τατάρους, Γύφτους, Αρβανίτες και ληστές προερχομένους από τη Συρία, την Περσία κ.τ.λ.».


Επί εποχής Χασάν Αλήμπεη και σε μια προσπάθεια των ανθρώπων του να συλλάβουν νεαρές γυναίκες για να τις στείλουν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής, ένας με­γάλος αριθμός γυναικόπαιδων και νεαρών κοριτσιών μπή­καν, το 1680, μέσα στο κάστρο του Άλυ, το μετέπειτα Κιζ Καλεσί, για να αποφύγουν τη σύλληψη.

Μετά από πολιορκία 48 ημερών, άλλες έγκλειστες έχασαν τα λογι­κά τους, άλλες πέθαναν από πείνα και δίψα, άλλες έφυγαν κρυφά και παραδόθηκαν στους Τούρκους του ντερέμπεη, γιατί δεν άντεχαν τις στερήσεις των 48 ημερών, ενώ μια ομάδα από 30 – 40 νεαρά κορίτσια, για να μην παρα­δοθούν, ανέβηκαν ψηλά στην κορυφή του κάστρου από όπου έπεσαν και αυτοκτόνησαν.

Μετά από όλα αυτά που συνέβαιναν στην περιοχή της Πάφρας, ξεσηκώθηκαν μερικοί λεοντόκαρδοι Έλληνες και ανέβηκαν στα γύρω βουνά και, αφού ζώστηκαν τα άρματα, άρχισαν και αυτοί να κάνουν αντίποινα στους ανθρώπους του ντερέμπεη.

Asarkale7

Ασαρκαλε6

Ασαρκαλε5

Ασαρκαλε4

Ασαρκαλε3

Ασαρκαλε2

Δείτε πανοραμική φωτογραφία της περιοχής πατώντας ΕΔΩ!

Δείτε την συγκλονιστική συνέχεια και το βίντεο...

ΘΑΝΑΤΙ ΛΑΓΓΕΜΑΝ

Το κανάλι του χρήστη voirani

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΤΙΜΗΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ''ΧΟΡΕΨΑΝ'' ΤΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ, ΑΛΛΑ ''ΧΟΡΕΥΤΗΚΕ'' ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΜΠΑΦΡΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ. ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΔΩΣΑΝΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ!!!

Ο ΧΟΡΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ 20-30 ΚΟΠΕΛΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΑΣΑΡ ΤΗΣ ΜΠΑΦΡΑΣ, ΠΟΥ ΠΕΣΑΝΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΑΛΙ ΤΟ ΚΙΖ ΚΑΛΕΣΙ ΤΟ 1670, ΣΤΑ ΚΟΦΤΕΡΑ ΒΡΑΧΙΑ ΤΗΣ ΟΧΘΗΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΤΕΡΕΜΠΕΗ, ΧΑΣΑΝ ΑΛΗΜΠΕΗ.

ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΠΕΛΑΣ ΠΟΥ ΜΕ ΘΕΑΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΓΕΡΩΧΟ ΤΡΟΠΟ ΕΚΛΕΙΝΕ ΤΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΠΕΦΤΟΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΟΦΤΕΡΑ ΒΡΑΧΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΣΕΙ ΣΚΛΑΒΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ. ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΗΤΑΝ Ο ΖΟΥΡΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΤΑΟΥΛΙ ΚΑΙ Η ΛΥΡΑ.

[Πηγή]

Το είδαμε εδώ