.

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

“Τουμπεκί ψιλοκομμένο”, από που προήλθε;;;


Το Τουμπεκί (τουρκ. tömbeki < ιταλ. tabacco) είναι ποικιλία καπνού που χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά για τον ναργιλέ. Το τουμπεκί έκοβε ο παρασκευαστής του, ο «ταμπής», σε πολύ μικρά κομμάτια....

Ο βαθμός στον οποίο το «ψιλοέκοβε» φανέρωνε την τέχνη του, έτσι ώστε όσο πιο ψιλοκομμένο ήταν το τουμπεκί τόσο καλύτερη θεωρούνταν η ποιότητά του.

Ο tömbeki ναργιλές ήταν χωρίς κανένα άρωμα

Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες για την προέλευση της έκφρασης «κάνε τουμπεκί» που σημαίνει σιώπα, βούλωστο.

Τον ναργιλέ τον ετοίμαζαν οι «ταμπήδες» των καφενείων και επειδή αυτοί έπιαναν την κουβέντα και αργούσαν να τον προσφέρουν στον πελάτη, εκείνος με τη σειρά του φώναζε: «Κάνε τουμπεκί».


Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, για να κόψει κάποιος το τουμπεκί ώστε να είναι καλύτερης ποιότητας, έπρεπε να το κόψει σε πάρα πολύ μικρά κομμάτια (σχεδόν κόκκους). 

Το γεγονός αυτό απαιτούσε να είναι στραμμένη μόνο εκεί η προσοχή του, οπότε λέγοντας σε κάποιον να κάνει τουμπεκί ψιλοκομμένο εννοούμε να κάνει όπως αυτός που ψιλοκόβει το τουμπεκί, δηλαδή απόλυτη ησυχία.

Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, μέσα στο χαρμάνι από το τουμπεκί ο «ταμπής» προσέθεται και μια δόση χασίς, με αποτέλεσμα αυτοί που κάπνιζαν τον ναργιλέ να παρουσιάζουν χαρακτηριστική ηρεμία και σιωπή. Γενικά όσοι κάπνιζαν ναργιλέ ήταν λιγομίλητοι και δεν τους άρεσε η φλυαρία.

pankonstantopoulos

i-diadromi

Το είδαμε εδώ