.

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Η Ρωσία βγάζει στη Μεσόγειο τα πρώτα stealth υποβρύχια

ΚΑΘΕΛΚΥΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ

Καθελκύστηκε το πρώτο από τα έξι νέα υποβρύχια stealth του ρωσικού Ναυτικού κλάσης Varshavyanka τα οποία πρόκειται να παραδοθούν στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας τα επόμενα δύο χρόνια....

Τα νέα αυτά υποβρύχια την παράδοση των οποίων ανέμενε με αδημονία το ρωσικό Ναυτικό χαρακτηρίζονται και ως «μαύρες τρύπες» εξαιτίας του γεγονότος ότι όταν είναι σε κατάδυση παραμένουν πρακτικά ανεντόπιστα από τα ανθυποβρυχιακούς αισθητήρες.

Τα υποβρύχια πρόκειται να δράσουν στη Μεσόγειο ενταγμένα στο Στόλο της Μαύρης Θάλασσας όπου η Ρωσία ήδη διατηρεί μόνιμη παρουσία αποτελούμενη από 10 συνολικά σκάφη.

Η ναυπήγηση του πρώτου από τη νέα κλάση υποβρυχίων του Novorossiisk ξεκίνησε το 2010 για να ακολουθήσουν οι εργασίες στο επόμενο υποβρύχιο Rostov-on-Don το Νοέμβριο του 2011 και του Stary Oskol τον Αύγουστο του 2012.

Τα υποβρύχια κλάσης Varshavyanka (Project 636) συνιστούν μια βελτιωμένη έκδοση του κλάσης Kilo στην οποία έχουν ενσωματωθεί τεχνικές stealth, έχουν μεγαλύτερη αυτονομία και ικανότητα να πλήττουν στόχους στην ξηρά, στην επιφάνεια αλλά και άλλα υποβρύχια.

Τα σκάφη έχουν πλήρωμα 52 ατόμων, ταχύτητα σε κατάδυση 20 κόμβους, εμβέλεια 400 ν.μ. με ηλεκτροκινητήρες, και ικανότητα περιπολίας για 45 ημέρες χωρίς ανεφοδιασμό.

Φέρουν οπλισμό 18 τορπιλών και 8 υποβρύχια εκτοξευόμενα βλήματα.

[Πηγή]