.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

NASA: «Ο ISON είναι εντελώς απρόβλεπτος» (vid)

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΧΙΑ ΤΟΥ

Όπως είχαμε αναφέρει ήδη από εχθές το βράδυ ο κομήτης ISON C/2012 S1 τελικά «ζει» και μάλιστα συνεχίζει την τροχιά του περιφρονώντας τους «ειδικούς» που το ήθελαν να εξαϋλώνεται κάτω από την θερμοκρασία του Ήλιου....

Πριν το πέρασμα του κομήτη από το περιήλιο πολλοί είχαν σπεύσει να κάνουν προβλέψεις γύρω από την τύχη του. Κάποιοι έλεγαν ότι θα «λιώσει» κάποιοι άλλοι ότι θα επιζήσει. Κανείς όμως δεν είχε προβλέψει και τα δύο μαζί.

Ο Karl Battams ο οποίος εργάζεται στο πρόγραμμα της NASA παρατήρησης του κομήτη είπε σχετικά για το τι μπορεί τελικά να έγινε:

«Καθώς ο ISON άρχισε να βουτά προς τον Ήλιο ο κομήτης άρχισε να χάνει κομμάτια από τον πυρήνα του. Όχι μεγάλα αλλά πάντως ένα σημαντικό αριθμό από αυτά. Αυτό εξάγεται από το γεγονός ότι παρατηρήσαμε από τις μεγάλες ποσότητες σκόνης στην ουρά του που είδαμε από τον δορυφόρο SOHO. Μετά και καθώς ο ISON περνούσε μέσα από το στέμμα του Ήλιου συνέχισε να χάνει κομμάτια του και να εξατμίζεται χάνοντας την κόμη του και την ουρά του όπως ένας οποιοσδήποτε κομήτης βουτηχτής του Ήλιου όπως έγινε και με τον Lovejoy το 2011. Αυτό όμως που εμφανίστ5ηκε να βγαίνει από την άλλη πλευρά του Ήλιου ήταν ένα μικρότερος αλλά συμπαγής πυρήνας ο οποίος άρχισε να ξανά να αφήνει πίσω του αέρια και σκόνη, τουλάχιστον για την ώρα».

Ο Battams πάντως είπε πως είναι νωρίς για να διαπιστώσουμε πόσο μεγάλος ο εναπομείναντας πυρήνας ή πόσο λαμπρός θα γίνει ξανά ο κομήτης.

«Έχουμε ένα μεγάλο αριθμό άγνωστων δεδομένων και αυτό το τρελό, δυναμικό και εντελώς απρόβλεπτο σώμα συνεχίζει να μας συναρπάζει και να μπερδεύει στο τέλος. Για αυτό το λόγο σας ζητούμε να έχετε υπομονή για δύο περίπου ημέρες πριν αναλύσουμε όλα τα δεδομένα και να καταλάβουμε ακριβώς τι συμβαίνει» κατέληξε.

Δείτε εδώ την απίθανη πορεία του ISON

[Πηγή]