Στις αρχές Μαΐου, η Ευρώπη ταράχτηκε από την είδηση ότι τα προμαγειρεμένα προϊόντα με βάση το κρέας, που πωλήθηκαν στην Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, έγιναν από κρέας αλόγου και όχι βοδινό....
Πηγές προέλευσης του κρέατος αλόγου, που έφερε τη σήμανση του βοδινού, αποδείχθηκαν δύο ρουμανικές μονάδες επεξεργασίας κρέατος.
Βρετανοί δημοσιογράφοι κατάφεραν να ιχνηλατήσουν τη συνολική διαδρομή του αλογίσιου κρέατος στην Ευρώπη και στην πορεία να ανακαλύψουν ότι οι εισαγωγείς του εκτός προδιαγραφών κρέατος πρόλαβαν να εξασφαλίσουν «φορολογική βελτιστοποίηση», χρησιμοποιώντας υπεράκτιες εταιρείες της μίας ημέρας.
Μετά από κοινές προσπάθειες της κυβέρνηση της Ρουμανίας και των ευρωπαϊκών εμπορικών δικτύων το σκάνδαλο αποσιωπήθηκε, αλλά τώρα πια οι παραγωγοί τροφίμων από τη Ρουμανία βρέθηκαν στο επίκεντρο ενός νέου υπερεθνικού σκανδάλου.
Στις 20 Ιουνίου, οι ιταλικές αρχές κατέσχεσαν φορτίο ρουμανικού μύρτιλου (είδος βατόμουρου) από τη Ρουμανία που βρέθηκε μολυσμένο με ηπατίτιδα Α. Οι ρουμανικές αρχές επιθεώρησαν την εταιρεία εξαγωγής και διαβεβαιώνουν ότι όλες οι ποσότητες μύρτιλου που εξάγονται από τη Ρουμανία συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά υγειονομικά πρότυπα. Ο επικεφαλής του Οργανισμού Υγειονομικής και Κτηνιατρικής Ασφάλειας κάνει την υπόθεση ότι η μόλυνση με τον ιό της ηπατίτιδας Α μπορεί να έχει συμβεί στην Ιταλία.
Στις 22 Ιουνίου, Γερμανός εισαγωγέας αυγών σε σκόνη ανακάλυψε ότι ένα φορτίο σκόνης, προερχόμενο από τη Ρουμανία, ήταν μολυσμένο με σαλμονέλα. Εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι τα βακτήρια που βρισκόταν στη σκόνη ήταν ανθεκτικά στα περισσότερα αντιβιοτικά. Τα αυγά σε σκόνη επιστράφησαν στη Ρουμανία και οι ρουμανικές αρχές έχουν ξεκινήσει μια νέα σειρά ελέγχων των παραγωγών τροφίμων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Ρουμάνοι καταναλωτές δεν εμπιστεύονται ιδιαίτερα τις υπηρεσίες Υγειονομικού και Επιδημιολογικού Ελέγχου. Μόνο με τη δεύτερη προσπάθεια κατάφεραν το Μάρτιο οι αρχές να εντοπίσουν τις επιχειρήσεις και εταιρείες από τις οποίες διοχετευόταν στην εσωτερική αγορά γάλα που περιείχε την μοιραίας επικινδυνότητας αφλατοξίνη. Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε, δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το 40% των Ρουμάνων σταμάτησαν να πίνουν γάλα φοβούμενοι δηλητηρίαση.
Τους τελευταίους μήνες, το Υπουργείο Γεωργίας της Ρουμανίας έχει λάβει μια σειρά από μέτρα ώστε τα ρουμανικά προϊόντα διατροφής να αποκτήσουν πρόσβαση στη ρωσική αγορά και κάλεσε τους εκπροσώπους της ROSPOTREBNADZOR (οργανισμού ελέγχου καταναλωτικών αγαθών) για έλεγχο των ρουμανικών εξαγωγικών εταιρειών. Θα καταφέρουν οι ρωσικές αρχές να αποφύγουν τα προβλήματα με τα προϊόντα της Ρουμανίας που αντιμετωπίζει η ΕΕ και οι καταναλωτές της Ρουμανίας;
Βαλεντίν Μιντρεσέσκου
[Πηγή]