.

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Τί σημαίνει... "επτά"; ;


Ο αριθμός 7 κρύβει στην ετυμολογία του τα πάντα περί της ουσίας του... Η λέξη "ἑπτά" προκύπτει από την λέξη "σεπτός" (όπου η δασεία του "ἑπτά" τρέπεται σε "σ"). "Σεπτός" σημαίνει "ιερός, ανέγγιχτος"....

Είναι όντως ιερός αυτός ο αριθμός, καθώς είναι ο μόνος μέσα στην δεκάδα ο οποίος δεν διαιρείται ή πολλαπλασιάζεται με τους υπόλοιπους. Για τους Πυθαγορείους ο αριθμός 7 εθεωρείτο "ἀμήτωρ" (= χωρίς μητέρα, αγέννητος), εφόσον δεν είναι γινόμενο παραγόντων.
Θεωρείται επίσης το σύμβολο της τελειότητος γιατί είναι το άθροισμα του 3 και του 4, που εκφράζουν τα δύο τέλεια σχήματα, το ισόπλευρο τρίγωνο και το τετράγωνο.

Γενικότερα, ο αριθμός 7 συναντάται ως ιερός σε πολλούς πολιτισμούς (αρχαίοι Έλληνες, Αιγύπτιοι, Χαλδαίοι, Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι, Φοίνικες, Ινδοί, Πέρσες, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι) και όχι μόνο (7 Πλειάδες, 7 ἐπί Θήβας, 7 ημέρες εβδομάδος, 7 νότες, 7 φωνήεντα ελληνικής γλώσσης, 7 χρώματα της ίριδος, 7 σοφοί της αρχαιότητος, 7 θαύματα του κόσμου, 7 μυστήρια, 7 θανάσιμα αμαρτήματα κ.α.)

Η λέξη "σεπτός" έχει διατηρηθεί και στην αγγλική γλώσσα , επτά = seven ( τα χειλικά σύμφωνα "π,β,φ" εναλλάσσονται μεταξύ τους).
Το ίδιο ισχύει και στην ιταλική γλώσσα, όπου το "επτά" είναι "sette" = σεπτός (οι Ιταλοί πρό του "t" τρέπουν το "p" σε δεύτερο "t").


[Πηγή]