.

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Ανακαλύφθηκε ναός του φαλλικού θεού Πρίαπου.


Βουλγαρία: Οι αρχαιολόγοι εργάζονται στη Σωζόπολη για την εξερεύνηση δύο αρχαίων ναών, καθώς έχουν στοιχεία που συνηγορούν ότι ο ένας ήταν αφιερωμένος στο θεό Ποσειδώνα και ο άλλος στο θεό Πρίαπο....

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συνεχίστηκαν οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη. Βρέθηκαν τα τείχη της αρχαίας Σωζοπόλεως , δύο πύργοι και ένα παλαιό μοναστήρι του «Αγίου Νικολάου» της χριστιανικής περιόδου.
«Οι αρχαίοι ναοί που ανακαλύφθηκαν στην τοποθεσία του παλαιού μοναστηριού διατηρούνται οι τοίχοι, των οποίων το ύψος είναι περίπου δύο μέτρα. Ένας από αυτούς είναι
προφανώς του θεού Ποσειδώνα, και αυτό εικάζεται από την αναθηματική παράσταση, που βρέθηκε και απεικονίζει το θεό Ποσειδώνα.

Στο δεύτερο ναό που η τοιχοποιία του διατηρείται και αυτή σε καλή κατάσταση, βρέθηκε το ιερό του, που είναι από λευκό ασβεστόλιθο με σφικτήρες σιδήρου με μολύβδου μεταξύ των τεμαχίων της δομής του.
Μία απρόσμενη ανακάλυψη, συνηγορεί ότι ο ναός αυτός ήταν αφιερωμένος στο θεό της γονιμότητας και των αισθησιακών απολαύσεων- στο θεό Πρίαπο.

Ο Πρίαπος είναι γνωστός για το τεράστιο πέος του και τη συνεχή κατάσταση (σεξουαλικής) ανησυχίας.
Το εικονιζόμενο κεραμικό που βρέθηκε στη Σωζόπολη, με το τεράστιο πέος, ενισχύει την άποψη ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος στο θεό Πρίαπο
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα κεραμικό που προσθέτει στην εικασία αυτή και πρόκειται σαφώς για αναθηματικό δώρο ενός αρχαίου Έλληνα, που πιθανόν θα έπασχε από σεξουαλικά προβλήματα. Στις περιπτώσεις αυτές πήγαινε στο ναό του θεού Πρίαπου ένα δώρο στο σχήμα του μέλους του με την ελπίδα ο άνθρωπος να ανακάμψει. Έτσι τουλάχιστον πιστεύουμε», είπε ο Μπότζινταρ Ντιμίτροφ, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Σόφιας.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού στο υψηλότερο σημείο της αρχαίας πόλης εντοπίστηκε ένας πύργος, κοντά στην βόρεια ακτή της πόλης.
Από τον πύργο ήταν ορατά τα πλοία στη Μαύρη θάλασσα και πιθανόν είχε γίνει και το σύμβολο της αρχαίας πόλης, δήλωσε ο Ντιμίτροφ.

[Πηγή]

Το είδαμε εδώ