.

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

1. Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία
2. Στην Ιαπωνία ο επικεφαλής του ΔΝΤ


1.)Φόβοι για τήξη αντιδραστήρα. Αυξάνονται οι φόβοι για πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία μετά τον σεισμό των 8,9 ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι καθώς νωρίτερα σημειώθηκε έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Daichi 1, 240 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, υπάρχουν φόβοι για τήξη του πυρηνικού αντιδραστήρα, τη στιγμή που η Tokyo Electric Power, η εταιρία που διαχειρίζεται τη μονάδα, καταβάλλει τιτάνιες προσπάθειες για να μειώσει τις πιέσεις στον αντιδραστήρα που, εάν δεν περιοριστούν, μπορούν.... να οδηγήσουν σε απελευθέρωση ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.
Μια πιθανή περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε τήξη του αντιδραστήρα, που ενδέχεται να οδηγήσει σε διάσπαση του περιβλήματος, διαχέοντας ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα, τονίζουν ιαπωνικά πρακτορεία.
Εν τω μεταξύ, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας ΝΗΚ μεταδίδει εικόνες που δείχνουν τη στέγη και τοίχους του κτιρίου του αντιδραστήρα να έχουν καταρρεύσει ενώ αναφέρει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω του είναι 20 φορές υψηλότερα από το κανονικό. Νωρίτερα είχε εντοπισθεί ραδιενεργό καίσιο κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο.
Σημειώνεται ότι τα προβλήματα στην μονάδα ξεκίνησαν από τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος μετά τον φονικό σεισμό, που έθεσε εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης στο πυρηνικό εργοστάσιο.

πηγη

"ΜΥΡΙΣΤΗΚΑΝ ΨΗΤΟ"


2.)«Πολύ εντυπωσιασμένος» από τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν οι κάτοικοι της Ιαπωνίας στην καταστροφή, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος έφθασε την Παρασκευή στη χώρα, λίγη ώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό.
Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε πως ο Στρος-Καν βρισκόταν πάντοτε στο Τόκιο περί τις 05.30, ώρα Ελλάδος και επρόκειτο να αναχωρήσει από την Ιαπωνία «εντός της ημέρας».
«Έφθασα στην Ιαπωνία για μία επίσκεψη που περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα των επαφών μου, λίγη ώρα κατόπιν του σεισμού, και είμαι ιδιαίτερα συντετριμμένος για τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών, που αυτός προκάλεσε», τονίζεται στο βραχύ ανακοινωθέν του.
«Βρίσκομαι σε επαφή με την Ιαπωνική κυβέρνηση και της εκφράζω τη συντριβή... και την υποστήριξή μου. Ο τρόπος με τον οποίον οι Ιάπωνες αντιδρούν απέναντι σε τούτην την τραγωδία με έχει εντυπωσιάσει βαθύτατα, όπως επίσης και το αίσθημα εθνικής αλληλεγγύης που έχει γεννηθεί», προσθέτει ο Στρος-Καν.
Το ΔΝΤ είχε ανακοινώσει στις αρχές του μηνός πως ο διευθυντής του θα βρισκόταν στην Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου «για συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεών του στην Ασία και επίσης για συνομιλίες σχετικά με θέματα που αφορούν την G20."

πηγη