.

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Ο Πύργος του Ελληνισμού στη Μελβούρνη

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ: Τον πρώτο Ελληνικό Πύργο, παρόμοιος του οποίου δεν υπάρχει σε καμία οργανωμένη παροικία της Ελληνικής διασποράς, φιλοδοξεί να αναγείρει η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας. Ο πύργος θα αποτελείται από 26 ορόφους και θα χτιστεί στο κέντρο της Μελβούρνης στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το κεντρικό, αλλά παλαιό, κτήριο της Ελληνικής Κοινότητας.

«Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο με το οποίο.... προσβλέπουμε να δώσουμε νέα πνοή στον Ελληνικό Κόμβο της Μελβούρνης, (Σημ: Υπάρχουν άλλοι δύο στη Μελβούρνη, ο Ιταλικός και ο Κινέζικος), ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλους τους ομογενείς», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης.

Λόγω της πρωτότυπης αρχιτεκτονικής του, καθώς στην μία όψη του κτηρίου, η οποία θα είναι γυάλινη, θα υπάρχει μια κλασική εικόνα από την αρχαία Ελλάδα και θα είναι ορατή από διάφορα σημεία της πόλης, θα προβάλλεται ο ελληνισμός στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία αλλά και στους τουρίστες που θα επισκέπτονται την πόλη.

Τα σχέδια εκπονήθηκαν δωρέαν από τον αρχιτέκτονα Νίκο Μακρή (Διευθυντή της εταιρίας Bruce Henderson Architects) ενώ πολύτιμη ήταν η συνεισφορά των ομογενών: Νίκου Παρθύμου (State Manager in Property, Macquarie Bank), Χάρη Σταμούλη (Managing Director at Stamoulis Property Group), Τζιμ Μοσχογιάννη (Director, LU Simon Builders) και Τζον Μητσάκου (Capital Finance).

Σύμφωνα με τα σχέδια, οι πρώτοι οκτώ όροφοι του κτηρίου θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της Ελληνικής Κοινότητας (γραφεία, αίθουσες συνεδρίασης κ.τ.λ.) αλλά και της ευρύτερης παροικίας (εκθεσιακός χώρος, θέατρο, ελληνικές υπηρεσίες, γραφεία για οργανισμούς κ.τ.λ.) ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να συστεγαστούν άλλοι παροικιακοί οργανισμοί. Ήδη έχει υπάρξει ενδιαφέρον για ένα τέτοιο ενδεχόμενο από την Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας.

Οι υπόλοιποι όροφοι θα ενοικιαστούν από την Ελληνική Κοινότητα ως διαμερίσματα ή γραφεία αποφέροντας ένα σεβαστό εισόδημα στον οργανισμό. Το όλο έργο υπολογίζεται ότι θα κοστίσει $22 εκ. από τα οποία η πολιτειακή κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να προσφέρει στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης μέρος των $5 εκ., που έχει υποσχεθεί για την αναβάθμιση του Ελληνικού Κόμβου.

Την παρουσίαση των αρχιτεκτονικών σχεδίων και ανταλλαγή απόψεων με κυβερνητικά στελέχη προγραμματίζει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα στο τέλος του μήνα.
Κώστας Τσουμπάκος

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr