.

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Ελληνικά πολεμικά πλοία ετοιμάζονται να κινηθούν προς το Πίρι Ρέις- Κίνδυνος για θερμό επεισόδιο;


Κλιμακώνεται η Tουρκική προκλητικότητα, καθώς όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Eλληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, οι Tουρκικές αρχές ενημέρωσαν με Νavtex την Αθήνα ότι το σκάφος «Πίρι Ρέις» θα κινηθεί στην ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχή όπου επικαλύπτεται η Eλληνική υφαλοκρηπίδα της Ρόδου και του Καστελλόριζου, για σεισμολογικές έρευνες.

Η Eλληνική πλευρά κάλεσε με διάβημά της την Τουρκία, μέσω της πρεσβείας στην Άγκυρα, να απέχει από κάθε δραστηριότητα, που θίγει τα Eλληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Σε δηλώσεις του για το ζήτημα ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος διευκρίνισε ότι το «Πίρι Ρέις» δεν έχει εισέλθει στην περιοχή της Eλληνικής υφαλοκρηπίδας και διεμήνυσε ότι «σε κάθε.... περίπτωση θα γίνουν όσα πρέπει να γίνουν».

Ελληνικά πολεμικά σκάφη ήδη βρίσκονται ή ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για την περιοχή, έστω και αν από το ΓΕΕΘΑ δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα.

«Η Ελλάδα θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα ενεργήσει ανάλογα με τις εξελίξεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, κληθείς να απαντήσει πώς θα αντιδράσει σε περίπτωση που οι Τούρκοι επιχειρήσουν σεισμολογικές έρευνες σε περιοχές της Eλληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Θα κρίνουμε και θα αποφασίσουμε με βάση τις εξελίξεις», πρόσθεσε και είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί την Πέμπτη κατά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Δρούτσα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου στο Καζακστάν.

Στη Ρόδο βρίσκεται και η κανονιοφόρος ΤΟΛΜΗ.

Ταυτόχρονα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν έντονη κινητικότητα (σε επίπεδο Πολεμικού Nαυτικού και Aεροπορίας) από την τουρκική πλευρά.

Οριακά εκτός του FIR Αθηνών, στο ανατολικό όριο με το FIR Λευκωσίας κινείται το Τουρκικό ερευνητικό πλοίο Πίρι Ρέις. Οι Τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το σκάφος θα πραγματοποιήσει γεωφυσικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κύπρου και του Καστελορίζου που περιλαμβάνει και τμήματα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το βράδυ της Τρίτης, η Ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα προχώρησε σε διάβημα προς το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Eλληνική στρατηγική