.

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Τυφοειδή πυρετός οδήγησε στην καταστροφή της Αρχαίας Αθήνας

Έλληνες επιστήμονες, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές ανάλυσης DNA σε αρχαίους πολφούς δοντιών, αποκαλύπτουν πως η πανώλη που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή της Χρυσής Εποχής των Αρχαίων Αθηναίων, προκλήθηκε από τυφοειδή πυρετό. Το DNA συλλέχθηκε από δόντι που βρέθηκε σε έναν αρχαίο τάφο, κι ανάλυσή του έχει δείξει πως είναι ίδιο με το DNA ενός σύγχρονου οργανισμού ο οποίος προκαλεί τυφοειδή πυρετό, ασθένεια που εξαπλώνεται με τη μόλυνση του φαγητού ή του νερού.

Ο Δρ. Μανώλης Παπαγρηγοράκης, του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρει: "Μελετώντας τις ιστορικές αναφορές διαφόρων μολυσματικών ασθενειών, ίσως αποδειχθεί ενδιαφέρουσα πηγή για πολλές περιπτώσεις. Θεωρούμε πως αυτή η εργασία είναι σημαντική για αρκετούς επιστημονικούς κλάδους, καθώς ρίχνει φως σε ένα από τα μεγαλύτερη αινίγματα της ιατρικής ιστορίας". Η μελέτη παρουσιάζεται στην επιστημονική επιθεώρηση, International Journal of Infectious Diseases.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των Αρχαίων Αθηναίων, θεωρήθηκε πως είχε πεθάνει από την πανώλη που εξαπλώθηκε στην Ελλάδα από την Αιθιοπία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη, μεταξύ 430 - 426 π.Χ. Διάφορες ασθένειες, όπως ευλογιά, βουβωνική χολέρα, άνθρακας και ιλαρά είχαν προταθεί ως πηγή της πανώλης, της οποίας ένας από τα διασημότερα θύματά της, ήταν και ο εξέχων πολιτικός της Χρυσής Εποχής, Περικλής (φαίνεται στην εικόνα). Θεωρήθηκε πως η πανώλη επέφερε αλλαγές στην ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, προκαλώντας την απώλεια της Αθηναϊκής κυριαρχίας. Οι επιστήμονες περιγράφουν τη διαδικασία εξαγωγής DNA από τάφο σε ένα νεκροταφείο που χρονολογείται την περίοδο εξάπλωσης της πανώλης στην Αρχαία Ελλάδα. Ο Παπαγρηγοράκης και οι συνεργάτες του αναφέρουν πως η ανάλυση των αλληλουχιών του DNA δείχνουν πως ταιριάζουν με αυτό της Salmonella enterica serovar Typhi, τον μικροοργανισμό που προκαλεί το τυφοειδή πυρετό.


ΠΗΓΗ: dx.doi.org δημοσιευμενο στο http://www.sciencenews.gr