Ή στην Κωνστ/πολη... μεγέθους 6.5R.
Ροδίτης Πολ. Μηχανικός, πολύ καλός φίλος και παλιός συνεργάτης του ιστολογίου μας, μου έστειλε 2ο μήνυμα με την δική του θεωρεία....για τους σεισμούς στον Ελλαδικό χώρο βασισμένη στην παρατήρηση και τις στατιστικές, της παγκοσμίου χαρτογράφησης σεισμών EMSC
«Σεισμικά φαινόμενα, θεωρία μαγματικών ροών...
Σεισμικά φαινόμενα και πρόγνωση.
Η πρόγνωση των σεισμών δεν είναι κάτι εύκολο, γιατί δεν είναι αντικείμενο μίας μόνο ομάδας επιστημόνων.
Πέρα των τάσεων που ασκούνται στις λιθοσφαιρικές πλάκες λόγω του μάγματος, της περιστροφής της γης, της τάσης της αφρικανικής πλάκας να ισορροπήσει το κέντρο βάρους της λόγω της φυγόκεντρου δυνάμεως σε πιο βόρεια θέση καθώς και άλλων πολλών μηχανικών φαινομένων όπως θραύσης ή απόσχισης λιθοσφαιρικών πλακών, μεγάλη επίδραση έχουν και έξωπλανητικοί παράγοντες όπως η εκάστοτε απόσταση μας από τον ήλιο ανάλογα την εποχή, ακόμα και το έτος, την βαρυτική επίδραση της σελήνης με τα φαινόμενα άμπωτης και παλίρροιας καθώς επίσης και οι ευθυγραμμίσεις των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος καθώς και οι ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις.
Καταλαβαίνουμε οπότε, ότι η πρόγνωση του σεισμού δεν είναι αποκλειστικά δουλειά των σεισμολόγων και γεωλόγων, αλλά θα προκύψει μετά από συνεργασία με την επιστήμη της αστροφυσικής καθώς και άλλων κλάδων, όπως η κβαντική και η πυρηνική φυσική.
Μόνο η δημιουργία ενός μοντέλου που θα συνδυάζει όλες τις επιδρόμενες δυνάμεις, εσωγενείς και εξωγενείς, θα είναι ικανό να δώσει ασφαλείς προβλέψεις για τις εκδηλώσεις του Εγκέλαδου.
Η αλληλουχία εκδήλωσης των σεισμών ανά τον πλανήτη είναι γεγονός, και δεν επαφίεται στην τύχη η εκδήλωση ενός σεισμικού φαινομένου. Είναι συνδυασμός όλων αυτών που είπαμε παραπάνω, αλλά με τον μεγαλύτερο παράγοντα να παραμένει το μάγμα και η διάθεση κίνησης του.
Ο πλανήτης γης περιστρέφεται και μάλιστα πάρα πολύ γρήγορα για το δικό μας μικρόκοσμο και αργά για τον μακρόκοσμο... Αυτό το διαχωρισμό σε μικρόκοσμο και μακρόκοσμο τον αναφέρω για να κατανοούμε σιγά σιγά το φαινόμενο αυτό.
Να πούμε στο σημείο αυτό, πως τα περισσότερα στοιχεία που θα αναφερθούν στη συνέχεια και αφορούν το τι γίνεται μέσα στο εσωτερικό της γης, δεν έχουν αποδειχτεί επιστημονικά και πολύ πιθανόν να μην αποδειχτούν πότε ή να αργήσουν πολλά χρόνια.
Η θεωρία των μαγματικών ροών
Υπάρχει μια πειθαρχία και μια ομοιότητα στον τρόπο δημιουργίας του υλικού κόσμου, από το μικρότερο πράγμα μέχρι το μεγαλύτερο. Όπως π.χ. τα ηλεκτρόνια του ατόμου περιστρέφονται γύρω από τον πυρήνα του, έτσι και οι εκάστοτε πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τα αστέρια τους και με την σειρά τους τα ηλιακά συστήματά περιστρέφονται γύρω από τη μαύρη τρύπα του γαλαξία.
Από την διαδικασία αυτή δεν θα μπορούσε να εξαιρείται η ενδιάμεση βαθμίδα σωμάτων, αυτή των πλανητών. Πλανήτες σαν το δικό μας, με στερεό φλοιό και υγρό εσωτερικό έχουν παρόμοια συμπεριφορά.
Το μάγμα, όπως είπαμε και παραπάνω, λόγω της περιστροφής της γης, περιστρέφεται και αυτό και μάλιστα με διαφορετική ταχύτητα από την ταχύτητα περιστροφής της γης, στο σύνολό του πιο αργά και σε μεγάλες συγκεντρώσεις ροών, πιο γρήγορα.
Έτσι δημιουργούνται ποτάμια λάβας, τα οποία περιστρέφονται στο εσωτερικό της γης, όπως ακριβώς περιστρέφονται και τα ηλεκτρόνια γύρω από τον πυρήνα. Λόγω της τριβής των ποταμιών αυτών με τον στερεό φλοιό της γης στα σημεία επαφής τους αλλά και λόγω της σύστασής τους, τα ποτάμια αυτά αποκτούν ηλεκτρικό φορτίο και έτσι γεννάται και το μαγνητικό πεδίο της γης.
Η σπίθα που οδηγεί τελικά σε σεισμό, δημιουργείται όταν λόγω κυρίως των εξωγεννών βαρυτικών δυνάμεων ή ακόμα και λόγω δύο διασταυρούμενων τροχιών μαγματικής συγκέντρωσης, έχουμε απόκλιση της πορείας των ποταμιών λάβας, με αποτέλεσμα την σύγκρουση τους με το στερεό φλοιό της γης.
Έτσι η συγκεντρωμένη αυτή ροή λάβας περιστρέφεται εσωτερικά της γης με ελαφρώς αποκλίνουσα πορεία από τον απόλυτο κύκλο και συγκρούεται διαδοχικά με διάφορα σημεία του φλοιού. Στα σημεία πρόσκρουσης έχουμε τη δημιουργία σεισμικών φαινομένων, τα οποία παρουσιάζουν μια περιοδικότητα ως προς τον τόπο και τον χρόνο δημιουργίας, καθώς και ως προς το μέγεθος και το εστιακό βάθος.
Η περιοδικότητα των σεισμών, ακολουθεί προφανώς την περιστροφική κίνηση κάποιας συγκέντρωσης λάβας στο εσωτερικό.
Να σημειώσουμε εδώ, πως ποτάμια λάβας υπάρχουν πολλά (εικάζονται 12) και περιστρέφονται σε όλη την έκταση του εσωτερικού της γης.
Άλλα έχουν απόλυτη κυκλική πορεία, άλλα παρεκκλίνουν ελαφρά και συγκρούονται μερικές φορές και επανέρχονται, άλλα παρεκκλίνουν πιο έντονα δημιουργώντας μεγάλους σεισμούς μέχρι που η ενέργειά τους τελικά καταναλώνεται και χάνονται.
Η πρόσκρουση του κύματος λάβας στο στερεό φλοιό προκαλεί τη θράυση κάποιου ήδη υπάρχοντος ρήγματός του, επιτρέποντας την κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών προς τη διεύθυνση στην οποία τα ωθεί η φυγόκεντρος δύναμη, δημιουργώντας νέους σεισμούς, θραύση υπαρχόντων ρηγμάτων, δημιουργία νέων, ενεργοποίηση ηφαιστείων και όλων των γεωλογικών φαινομένων.
Αυτός περίπου είναι ο βασικός μηχανισμός της δημιουργίας των σεισμικών φαινομένων λόγω των εσωτερικών μαγματικών ροών του πλανήτη, μια θεωρία που όλο και περισσότερο φαίνεται να κερδίζει έδαφος με την πάροδο του χρόνου.
Ανησυχητική σεισμική ακολουθία που επιδρά στον Ελλαδικό χώρο.
Η ακολουθία αυτή αφορά τους σεισμούς της Μυτιλήνης και της Κω, οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με τους σεισμούς σε Ινδονησία και Φιλιππίνες.
Χρονική απόσταση Μυτιλήνης - Κω :38 μέρες
Χρονική απόσταση Ινδονησίας - Φιλιππίνες - Ταϊβάν :38 μέρες
Μεγέθη : 6,3 - 6,7 Εστιακά βάθη μικρότερα των 10km
1. Έναρξη αλληλουχίας 29/05 Ινδονησία 6.6R
2. 14 μέρες μετά 12/06 Μυτιλήνη 6.3R
3. 24 μέρες μετά 06/07 Φιλιππίνες 6.5R
4. 14 μέρες μετά 20/07 Κως 6.6R
5α. 24 μέρες μετά 13/08 Ταϊβάν 4.6R
5β. 24 μέρες μετά 13/08 Ινδονησία 6.4R
Από τα γεγονότα 1 εώς 4, έχουμε μια πιστή ακολουθία της θεωρίας που περιγράψαμε παραπάνω.
Εύκολα διαπιστώνουμε, πως η μαγματική αυτή συγκέντρωση ταξιδεύει με σταθερή ταχύτητα και θέλει ακριβώς 14 μέρες για να έρθει από την περιοχή της Ινδονησίας, στο Ελλαδικό χώρο. Κατόπιν σε 24 μέρες ολοκληρώνει τον πλήρη κύκλο των 38 ημερών ξεκινώντας ένα νέο.
Το αναμενόμενο συμβάν της ακολουθίας, ήρθε όπως προβλέφθηκε στο προηγούμενο άρθρο στην περιοχή της Ταϊβαν, σημείο 5α, και για καλή μας τύχη ήταν μειωμένης έντασης 4.6R, πράγμα το οποίο σημαίνει πως αν συνεχίσει η ροή αυτή την πορεία της, θα δώσει έναν ασθενή σεισμό ανάλογου μεγέθους στο σημείο 6α, νότια της Ρόδου την Κυριακή 27/08.
Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο, ήταν ο σεισμός μεγέθους 6.4R πάλι στην Ινδονησία στο σημείο 5β μόλις 3 ώρες μετά τον σεισμό στην Ταϊβάν.
Αυτός ο σεισμός σίγουρα πυροδοτήθηκε από τον σεισμό της Ταίβαν, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αποτελεί μια νέα ακολουθία ή αν είναι μεμονωμένο περιστατικό.
Αν είναι μέρος μιας καινούριας ακολουθίας τότε την Κυριακή 27/08 θα δούμε ένα σεισμό ανάλογου μεγέθους με άγνωστο επίκεντρο, αλλά λογικά κάπου στη γειτονιά μας.
Αν είναι συνέχεια της ίδιας ακολουθίας την οποία εξετάζουμε, τότε είναι πολύ πιθανών ο σεισμός των 6.5R να εκδηλωθεί κοντά στην Κωνσταντινούπολη στο σημείο 5β.
Όπως είπαμε δύσκολα μπορούμε να υπολογίσουμε τις μαγματικές ροές, για τις οποίες το μόνο στοιχείο που προδίδει την κίνησης τους είναι η εκδήλωση του μαγνητικού πεδίου.
Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων...
Τα στοιχεία μου για όποιον τα χρειάζεται είναι διαθέσιμα από τον διαχειριστή του ιστολογίου.»
Μ.Π.
Πολ. Μηχανικός
Επιμέλεια: Ε-ΡΟΔΙΟΣ
Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε