Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017

Κύπρος προς Τουρκία: Συνεχίζουμε τις έρευνες παρά τις απειλές σας

Το Τουρκικό ΥΠΕΞ έστειλε σαφή προειδοποίηση στην Κυπριακή Δημοκρατία, να σταματήσει τις διεργασίες για αξιοποίηση του φυσικού....
αερίου, προκάλεσε την αντίδραση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Σε επίσημη απάντηση το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει απρόσκοπτα τους σχεδιασμούς για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η δήλωση της Τουρκίας, παραβλέπει για μια ακόμα φορά το διεθνές δίκαιο όπως αυτό αντικατοπτρίζεται μέσα από τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 και περιφρονεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας επί της υφαλοκρηπίδας της και της Αποκλειστικής Οικονομικής της ζώνης.

Το διεθνές δίκαιο προβλέπει ότι ο φυσικός πλούτος μιας χώρας ανήκει στο κράτος της και η ευθύνη για τη διαχείρισή του, βρίσκεται στην κυβέρνηση, προς όφελος όλων των πολιτών της.

Κατά συνέπεια οι ενέργειες που θέτουν υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας όχι μόνο έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο αλλά είναι και εντελώς αβάσιμες.

Είναι λυπηρό, το γεγονός ότι η Τουρκία για άλλη μια φορά καταφεύγει σε απειλές, προκειμένου να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα με το πρόσχημα των ανησυχιών για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πάρει ξεκάθαρη στάση επιβεβαιώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι θα επωφεληθούν από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, μέσα στο πλαίσιο μιας συμφωνημένης διευθέτησης στο Κυπριακό.

Στις δικοινοτικές διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκε ότι οι φυσικοί πόροι θα εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνηση.

Για το σκοπό αυτό η Τουρκία καλείται να συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και την επίτευξη ταχείας επανένωσης της Κύπρου, μέσω μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης που θα επιτρέπει σε όλους τους Κύπριους να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους ελεύθερα και ειρηνικά.

[Πηγή] 

 Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε