.

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Φόβοι για το Μεγάλο Κουρδιστάν από Τουρκία και Συρία

Οι Κούρδοι καθησυχάζουν
Οι ΗΠΑ και οι Κούρδοι του YPG έχουν συμφωνήσει και προετοιμάζουν την ίδρυση ενός κουρδικού κράτους κράτους στο μαλακό....
υπογάστριο της Τουρκίας

το οποίο θα είναι μέρος και συνέχεια του υφιστάμενου κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ και μέρος του υπό δημιουργία Μεγάλου Κουρδιστάν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Inside Syria Media.

Μάλιστα οι διαδικασίες για την ίδρυση του κράτους θα αρχίσουν αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ράκας και της περιοχής Τάμπκα.

Το δημοσίευμα που αναπαράγεται από τουρκικά ΜΜΕ, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν χαράξει τα σύνορα του Μεγάλου Κουρδιστάν, σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, και ότι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Κούρδοι του YPG είναι η μοναδική δύναμη που είναι σε θέση να κατανικήσει το Ισλαμικού Κράτους.

Σε έκθεση την οποία επικαλείται το δημοσίευμα και την οποία έχουν συντάξει αξιωματικοί στρατηγιστές του στρατού των ΗΠΑ που υπηρετούν στη Διοίκησης Εκπαίδευσης και Δόγματος (TRADOC) και συγκεκριμένα σε χάρτη όπου αναγράφονται τα επιχειρησιακά στοιχεία για την περιοχή του Σενκάλ, οι ένοπλες οργανώσεις YPG της Ροζάβα και YBS της περιοχής Σενκάλ, αποτελούν οργανικά στοιχεία του ΡΚΚ.

Πάντως, οι Κούρδοι του PYD και του YPG, απαντώντας στο εν λόγω δημοσίευμα δήλωσαν ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η αναφορά σε ίδρυση κουρδικού κράτους στα εδάφη της Συρίας, τονίζοντας ότι ήδη έχουν ανακηρύξει την Ομοσπονδιακή Δομή της Βόρειας Συρίας και ότι πουθενά δεν αναφέρεται η λέξη «Κουρδιστάν».

Υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία φοβάται –και δικαίως– ότι εάν ιδρυθεί ένα ακόμα κουρδικό κράτος στην συριακή επικράτεια, μετά από αυτό που ήδη υφίσταται στο βόρειο Ιράκ, αυτό θα δημιουργήσει ασφυκτικές πιέσεις για τη δημιουργία του τρίτου και μεγαλύτερου κουρδικού κράτους στην τουρκική επικράτεια, όπου κατοικούν 15-20 εκατομμύρια Κούρδοι.

[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε