.

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Γιατί οι πολιτικοί της Τουρκίας εκτοξεύουν «πολεμικές κορώνες»;;;

Όμως οι στρατιωτικές τους κινήσεις είναι περιορισμένες
Στην πρωτοφανή Tουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών υπάρχει ένα παράδοξο που κανείς ακόμη δεν μπορεί να πει αν είναι καλό ή κακό....

Ενώ από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γκιλντιρίμ έως τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απλούς βουλευτές η Ελλάδα δέχεται ένα «μπούλινγκ» αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στο Αιγαίο, στρατιωτικά οι κινήσεις της Τουρκίας είναι περιορισμένες.

Αυτό είναι το παράδοξο. Μέχρι τώρα η Τουρκία μιλούσε πολύ λιγότερο και έπραττε στρατιωτικά πολύ περισσότερα είτε με τα πλοία της που έκαναν βόλτες μέχρι ανοιχτά του Σουνίου ή μέσα στις Κυκλάδες παραβιάζοντας τα χωρικά ύδατα είτε με τα μαχητικά της που πετούσαν δυτικά του 25ου Μεσημβρινού, εμπλέκονταν συνεχώς σε αερομαχίες και κατέγραφαν συνεχώς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 οι Τούρκοι, αμφισβητούν τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε συγκεκριμένα σημεία, όπως είναι τώρα τα Ίμια και βάζουν στο Αιγαίο πολύ λιγότερα αεροσκάφη απ” αυτά που έβαζαν.

Μπορεί να έγιναν την Τετάρτη 138 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά έγιναν από μόλις 6 αεροσκάφη που μεμονωμένα έμπαιναν στο FIR Αθηνών πετούσαν για λίγα λεπτά στο σύμπλεγμα των Ιμίων και μέχρι την Κω και επέστρεφαν στην Τουρκία αμέσως.

Από ναυτικής πλευράς τους τελευταίους μήνες υπάρχει μόνο η παραβίαση των χωρικών υδάτων στα Ίμια από την πυραυλάκατο που έκανε την «κρουαζιέρα» με την ηγεσία των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων την περασμένη Κυριακή και τίποτα άλλο. Μόνο τα σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής παραβιάζουν σε ορισμένες περιπτώσεις τα εθνικά χωρικά ύδατα.

Είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει αυτό που είπε απόστρατος Τούρκος στρατηγός χθες ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του είναι διαλυμένες μετά το πραξικόπημα, τις φυλακίσεις και τις αποτάξεις από τον Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν ελέγχει το Στράτευμα, κι αυτό φάνηκε με την σύλληψη γυναίκας αξιωματικού που ήταν στη συνοδεία του αρχηγού των Ένοπλων Δυνάμεων μετά την περατζάδα στα Ίμια ως «γκιουλενίστρια».

Η τουρκική Αεροπορία δεν έχει πιλότους να πετάξει τα μαχητικά της αεροσκάφη (κάνει διαγωνισμό μήπως και μπορέσει να προσελκύσει κάποιους αλλά η εκπαίδευση ενός χειριστή για να βγεί στο Αιγαίο είναι μακρά) και δεν έχει πληρώματα για τα πλοία της, ενώ και ο Στρατός έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα. Κι αυτό φαίνεται και από την ανύπαρκτη δράση του στη Συρία ή στο Ιράκ το τελευταίο διάστημα.

Πιθανόν αυτός είναι και ο λόγος που έχουν αναλάβει οι πολιτικοί να εκτοξεύουν τις πολεμικές κορώνες κατά της Ελλάδας, πότε αμφισβητώντας τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων, πότε αμφισβητώντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς 130 βραχονησίδων στο Αιγαίο και πότε αξιώνοντας να αποχωρήσουν τα ελληνικά στρατεύματα από τα νησιά όπως η Κώς ή η Λήμνος.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να στήσει «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο προκειμένου να δείξει πώς οι αξιώσεις της περί των «γκρίζων ζωνών» είναι ενεργές. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα λαμβάνονται μέτρα αποτροπής και τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας είναι σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να συντονίζουν τις κινήσεις τους.

Μην ξεχνάμε πώς η Τουρκία έχει σοβαρά προβλήματα, αλλά παραμένει μία πολύ μεγάλη δύναμη, ενώ η Ελλάδα μπορεί να διαθέτει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό της να είναι πολλαπλασιαστής ισχύος, αλλά η χώρας μας βρίσκεται σε οικονομική κρίση. Μπορεί επίσης να ετοιμάζει και κάνει αρκετά σοβαρό.

[Πηγή]

Το είδαμε εδώ


Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε