.

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Διπλωματικό επεισόδιο Σερβίας - Σκοπιών για το όνομα «Μακεδονία»

Αιχμηρή ανακοίνωση του Σκοπιανού ΥΠΕΞ
Διπλωματικό επεισόδιο Σερβίας - Σκοπίων πριν λίγες ώρες, διότι εμφανίστηκαν πινακίδες στους αυτοκινητοδρόμους της Σερβίας με το όνομα....
«FYROM», αντί του ονόματος «Μακεδονία» που αδίκως ισχυρίζονται οι Σκοπιανοί πως τους ανήκει.

Το Βελιγράδι παίρνει πίσω ουσιαστικά πίσω την αναγνώριση των Σκοπίων με το «συνταγματικό» -κατ αυτούς- όνομα!

Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων σε σημερινή του ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ζήτησε, μέσω της διπλωματικής οδού, την άμεση διόρθωση της ονομασίας της χώρας της από τις κρατικές αρχές της Σερβίας.

Στην ανακοίνωση, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, αναφέρεται ότι η αντίδραση αυτή γίνεται μετά την εμφάνιση πινακίδων στα διόδια στην Σερβία, στην οποία η χώρα κατονομάζεται ως FYROM.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η χρήση της προσωρινής ονομασίας (σ.σ FYROM) και η συντομογραφία της προσωρινής ονομασίας αντί του συνταγματικού ονόματος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” έρχεται σε αντίθεση με τις συναφθείσες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και της Σερβίας.

Αυτή η ανακολουθία πρέπει να διορθωθεί αμέσως. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια πρόκληση, η οποία προσβάλλει τα συναισθήματα των πολιτών της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” δεν αντικατοπτρίζει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Είναι ακατάλληλο και επαίσχυντο, να κατονομαζόμαστε από γείτονες με προσβλητικό τρόπο».

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, σε συνέντευξή του στις αρχές του χρόνου στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta είχε κάνει λόγο για μεγάλο λάθος της Σερβίας που αναγνώρισε τα Σκόπια με το όνομα (“Δημοκρατία της Μακεδονίας”), προσθέτοντας πως με τον τρόπο αυτό η χώρα του προσέβαλε τους «αδελφούς» της Έλληνες.

[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε