.

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Η διαταραχή της διάθεσης συνδέεται, με υψηλότερη νοημοσύνη

"Δεν υπάρχει καμία μεγάλη ιδιοφυΐα χωρίς μια δόση τρέλας."
- Αριστοτέλης -
Σήμερα, οι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα με την πρώτη ένδειξη διαταραχής της διάθεσης, προκειμένου να ελέγξουν οποιαδήποτε....
απρόβλεπτη συμπεριφορά.

*Αυτοί που ασφυκτιούν με τη διαδικασία σκέψης είναι πραγματικές ιδιοφυΐες;

Όπως αποδεικνύεται, πολλές διαταραχές της διάθεσης έχουν συνδεθεί θετικά με υψηλότερα επίπεδα νοημοσύνης και δημιουργικότητας.

Πολλές φορές οι άνθρωποι συνδέουν την "τρέλα" με τη δημιουργική ιδιοφυΐα. Αυτή η πεποίθηση δεν αλλάζει στην σύγχρονη εποχή μας. Ίσως αυτή μας οδηγεί στην κατανόηση της περιβόητης καλλιτεχνικής ιδιοσυγκρασίας ή τον βασανιστικό χαρακτηρισμό "καλλιτεχνικό φαινόμενο".

Πρόσφατα, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει γιατί συμβαίνει αυτό.

*Η σχέση μεταξύ της ευφυούς δημιουργικής διαταραχής, και τη διάθεσης έχει από καιρό καθιερωθεί, καθώς βρέθηκε σε ευφυείς ανθρώπους. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών λέγεται ότι είχαν διπολική διαταραχή, κατάθλιψη, άγχος και σχιζοφρένεια.

*Το βάρος της υψηλής νοημοσύνης

Δεν είναι μόνο το υψηλό IQ που συνοδεύεται με μια τάση διαταραχής της διάθεσης, αλλά και το θέμα μιας επικίνδυνης συμπεριφοράς, όπως οι καταχρήσεις. Βέβαια αυτό το φαινόμενο είναι μια σχετικά νέα κατάσταση αντίδρασης.

*Η δύναμη εγκεφάλου, η κοινωνική αλληλεπίδραση, και ο αυτισμός.

Οι γιατροί ερευνητές μελέτησαν διεξοδικά το τμήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου που ελέγχει διάφορες περιοχές επιβίωσης. Ένα από αυτά, είναι η κοινωνική αλληλεπίδραση που καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της λειτουργικότητας του εγκεφάλου.

Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου βοηθά την ανάπτυξη συνεργασίας, ενσυναίσθησης, και τον αλτρουισμό. Όταν αυτή η λειτουργία του εγκεφάλου είναι ανύπαρκτη ή υπανάπτυκτη, μια μεγάλη ποσότητα της εγκεφαλικής δραστηριότητας απελευθερώνεται για άλλες χρήσεις.

Στο σωστό πρόσωπο, αυτή η επιπλέον δύναμη του εγκεφάλου μπορεί να διοχετευθεί σε δημιουργική ενέργεια. Αυτά τα άτομα μπορούν να δημιουργήσουν έργα τέχνης, να δώσουν εξηγήσεις και λύσεις σε προβλήματα, ή να βελτιώσουν ακόμη και τη μαθηματική έρευνα.

Το κοινωνικό διαδραστικό μέρος της λειτουργικότητας του εγκεφάλου λείπει και έχει αντικατασταθεί με τη δημιουργική ευφυΐα, που μπορεί να σχετίζεται με τον αυτισμό.

* Η εγκεφαλική δραστηριότητα και η δημιουργικής νοημοσύνη

Οι ερευνητές επίσης αναφέρουν ότι όταν ένα άτομο βγαίνει από την κατάθλιψη ή άλλα επεισόδια διαταραχής της διάθεσης, αλλάζει η δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Στο κάτω μέρος του μετωπιαίου λοβού, η εγκεφαλική δραστηριότητα μειώνεται και μετατοπίζεται προς το πάνω τμήμα του λοβού.

Αυτή η ίδια εγκεφαλική δραστηριότητα σημειώνεται όταν οι άνθρωποι βιώνουν τη δημιουργικότητα. Επιπλέον, τα άτομα με διαταραχές της διάθεσης δεν έχουν τα ίδια φίλτρα επεξεργασίας για εξωτερικά ερεθίσματα όπως οι άνθρωποι χωρίς αυτές τις διαταραχές.

Είναι σε θέση να επεξεργάζονται αντιφατικές ιδέες ταυτόχρονα αναγνωρίζοντας τις ενώσεις μη συνδυασμένων ιδεών. Αυτή η διαδικασία σκέψης μπορεί να είναι συγκλονιστική για αυτά τα άτομα, και αυτό οδηγεί επίσης στη δημιουργική παραγωγικότητα.

Είτε είναι η διαταραχή της διάθεσης που οδηγεί σε υψηλότερη νοημοσύνη, είτε η υψηλότερη νοημοσύνη που οδηγεί σε διαταραχές της διάθεσης, συνεχίζει να είναι ένα σημείο έριδας και αντίφασης για πολλούς ερευνητές.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, - υπάρχει σύνδεση.

[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε