.

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 3ης Δεκεμβρίου

Σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα, 3η Δεκεμβρίου....

1799: Ο Αυστριακός στρατός νικά τον Γαλλικό στη μάχη του Βίσλοχ.

1818: Το Ιλινόι γίνεται η 21η Πολιτεία των Η.Π.Α.

1822: Οι Tούρκοι του Ναυπλίου, μετά από την υπογραφή συμφωνίας,παραδίδουν την πόλη και τα φρούριά της στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Η πτώση του Παλαμιδίου, που ανάγκασε τους Τούρκους να παραδώσουν την πόλη, οφείλεται στην από 29-11-1822 πολιορκία του Φρουρίου από τους Έλληνες και στην απειλητική προειδοποίηση του Θ. Κολοκοτρώνη προς την ηγεσία των Τούρκων.

1885: Λαμβάνει χώρα ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας πυγμαχίας. Κρατά 6 ώρες και 15 λεπτά. Οι αντίπαλοι, ο Τζέϊμς Κέλι και ο Τζόναθαν Σμιτ αγωνίζονται στη Μελβούρνη χωρίς γάντια.

1912: Ναυμαχία της Έλλης (Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος).Ο Ελληνικός στόλος, με επικεφαλής το θωρηκτό «Αβέρωφ», καταναυμαχεί τον τουρκικό και εξασφαλίζει την κυριαρχία του στο Αιγαίο. Πρωταγωνιστής της Ελληνικής νίκης είναι ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης.

1940: Ο ελληνικός Στρατός (Μεραρχία Ιππικού), μετά από σκληρό αγώνα με τους Ιταλούς, καταλαμβάνει την Πρεμετή στη Β. Ήπειρο.

1944: Πέφτει η πρώτη σφαίρα στα Δεκεμβριανά, μία από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας. 28 νεκροί και περίπου 100 τραυματίες, ο τραγικός απολογισμός των αιματηρών επεισοδίων που συνόδευσαν τη διαδήλωση προς το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος.

1959: Υιοθετείται η σημαία της Σιγκαπούρης, έξι μήνες αφότου η Σιγκαπούρη έγινε αυτοδιοικούμενη εντός της Βρετανικής αυτοκρατορίας.

1960: Υπογράφεται σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των ατομικών επιτροπών Ελλάδας και Γαλλίας για τη χρήση της ατομικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.

1962: Κατάσχεται η εφημερίδα Αθηναϊκή και καταδικάζονται σε 18μηνη φυλάκιση, χωρίς αναστολή, ο ιδιοκτήτης Ιωάννης Παπαγεωργίου και ο διευθυντής Γ. Κυριακίδης, εξαιτίας άρθρου του Ηλία Μπρεδήμα, βουλευτή της Ένωσης Κέντρου, υβριστικού προς το πρόσωπο της βασίλισσας. Η δίκη γίνεται αιτία σφοδρών αντιπαραθέσεων κυβέρνησης-Ένωσης Κέντρου.

1964: Ως πολιτικό μήνυμα της αριστερής πτέρυγας της Ένωσης Κέντρου προς τον πρωθυπουργό εκλαμβάνεται η καταψήφιση του "κομματικού" υποψηφίου για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικόλαου Αλαβάνου, και η υπερψήφιση, σε συνεργασία με την Ε.Δ.Α., του Αντώνιου Πετραλιά.

1965: Εκατοντάδες Ρωσοπόντιοι έρχονται για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

1967: Οι τελευταίες μονάδες της ελληνικής μεραρχίας, η οποία εστάλη στην Κύπρο επί Γεωργίου Παπανδρέου, εγκαταλείπουν το νησί και το αφήνουν ανυπεράσπιστο σε εφαρμογή της Συμφωνίας Παπαδόπουλου - Τσαγλαγιαγκίλ.

2004: Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Balco», Βίκτορ Κόντε, σε συνέντευξή του στο ABC αποκαλύπτει ότι η Μάριον Τζόουνς στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σίδνεϊ έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Γεννήσεις

1755 - Γκίλμπερτ Στιούαρτ, Αμερικανός ζωγράφος

1911 - Νίνο Ρότα, Ιταλός μουσικοσυνθέτης

1948 - John Michael «Ozzy» Osbourne, Άγγλος τραγουδιστής της Rock, μέλος των Black Sabbath

1960 - Τζούλιαν Μουρ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1970 - Κριστιάν Καρεμπέ, Γάλλος ποδοσφαιριστής

1981 - Γιάννης Αμανατίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1984 - Αβραάμ Παπαδόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1888 - Καρλ Τσάις, Γερμανός κατασκευαστής φακών

1894 - Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, σκωτσέζος συγγραφέας. («Το Νησί των Θησαυρών», «Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ»)

1919 - Πιερ Ωγκύστ Ρενουάρ, Γάλλος ζωγράφος

1992 - Φαίδων Ιωάννου, Έλληνας χορευτής με διακρίσεις στην Ιταλία

1999 - Τζον Σκάτμαν, Αμερικάνος Τραγουδιστής

2014 - Κώστας Λινοξυλάκης, διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναικού


[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε