.

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

ΡΟΔΟΣ: Οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης αλλοδαπών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από την 22α Ιουλίου 2016 έρευνα επιτελών του Τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και του Κεντρικού....
Λιμεναρχείου Πειραιά σε συνεργασία με αστυνομικούς του ΑΤ Αεροδρομίου Ρόδου για την εξάρθρωση οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης αλλοδαπών, τους οποίους εφοδιάζουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η έρευνα ξεκίνησε συγκεκριμένα την 19.00 ώρα της 22ας Ιουλίου 2016 μετά την σύλληψη στον λιμένα του Πειραιά από στελέχη του Λ.Σ. –ΕΛΑΚΤ εντός που πλοίου “Superfast XII” με προορισμό τη Ρόδο ενός 19χρονου Σύρου, που κατείχε ταυτότητα Σουηδίας και εισιτήριο επιβάτη με στοιχεία Α. Vasilopoulos.

Σε έρευνα που έγινε σε βαλίτσα που έφερε μαζί του βρέθηκαν από τους λιμενικούς και κατασχέθηκαν 16 ιταλικές ταυτότητες και 12 ρουμανικές, αμφιβόλου γνησιότητας.

Επιπλέον βρέθηκαν στην κατοχή του 12 αεροπορικά εισιτήρια (Boarding Pass) με ημερομηνία αναχώρησης την 23η Ιουλίου 2016 από τη Ρόδο προς το Μιλάνο, τα οποία φέρουν στοιχεία ατόμων που αναγράφονται στις 12 από τις 16 ιταλικές ταυτότητες που κατασχέθηκαν.

Επιπλέον βρέθηκαν 4 φάκελοι ταξιδιωτικού πρακτορείου στους οποίους αναγράφονται με μολύβι στην ελληνική γλώσσα ο αριθμός των ατόμων των εισιτηρίων του κάθε φακέλου και ποιοί εξ αυτών είναι ενήλικες, παιδιά και μωρά.

Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι ο 19χρονος κατείχε και ένα φωτοαντίγραφο βεβαίωσης εγγραφής πολίτη κράτους μέλους της Ε.Ε., του Τμήματος Αλλοδαπών Αθηνών, στο οποίο αναγράφονται τα στοιχεία μιας Βουλγάρας.

Βρέθηκε και ένα κινητό τηλέφωνο οι κλήσεις του οποίου ελέγχονται.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας Ρόδου, που συντόνισαν τις επιχειρήσεις στο νησί διενήργησαν ελέγχους στο λιμάνι και προσήγαγαν μια οικογένεια Σύρων μεταναστών. Μετά την έρευνα στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ακολούθησαν έλεγχοι στο αεροδρόμιο της Ρόδου και συνελήφθησαν το διήμερο (23 και 24.07.2016), από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα Ρόδου, τρείς υπήκοοι Αφγανιστάν ηλικίας 18, 20 και 23 ετών, ένας 29χρονος υπήκοος Παλαιστίνης, πέντε υπήκοοι Συρίας ηλικίας 21, 24, 34, 38 και 45 ετών, καθώς και ένας 22χρονος υπήκοος Ιράκ, κατηγορούμενοι για κατοχή και χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι μετέβησαν στον Κρατικό Αερολιμένα Ρόδου και κάνοντας χρήση πλαστών διαβατηρίων και δελτίων ταυτότητας αρχών Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας, επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πτήση με προορισμό την Ελβετία και την Ιταλία.

Τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και οι κάρτες επιβίβασης που κατείχαν κατασχέθηκαν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μεγάλο κύκλωμα χορήγησης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, που διοχετεύει μετανάστες από το αεροδρόμιο της Ρόδου στην Ευρώπη και το προσεχές διάστημα θα πρέπει να αναμένονται και νέες συλλήψεις.

Σημειώνεται ότι μέσα σε διάστημα ενός μήνα καταγράφηκαν 67 συλλήψεις ατόμων με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε αεροδρόμια του νοτίου Αιγαίου και 32 συλλήψεις σε αεροδρόμια της Κρήτης.

Το ανησυχητικό για τις Αρχές είναι ότι τα κυκλώματα εξακολουθούν να «οργιάζουν» προμηθεύοντας τους μετανάστες με παραχαραγμένα ταξιδιωτικά έγγραφα. Είτε αυτά κατασκευάζονται εκτός Ελλάδας και τα αγοράζουν οι μετανάστες πριν μπουν στα φουσκωτά για τα ελληνικά νησιά είτε κατασκευάζονται εντός της χώρας.

Το θέμα, μάλιστα, μπορεί να προσλάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού οι διακινητές πλαστών διαβατηρίων και ταυτοτήτων έχει αποδειχτεί ότι δεν διστάζουν να πουλήσουν την «πραμάτεια» τους σε τρομοκράτες.

Οι βασικοί λόγοι στους οποίους αποδίδεται η έξαρση των συλλήψεων στα περιφερειακά αεροδρόμια είναι, τρεις:

– Οι πρόσφυγες έχουν αντιληφθεί ότι τα χερσαία σύνορα έχουν κλείσει και έτσι πολλοί από αυτούς επιχειρούν να ρισκάρουν να περάσουν τους ελέγχους των αεροδρομίων για φύγουν αεροπορικά προς την Ευρώπη. Το αποτέλεσμα είναι αρκετοί από αυτούς να καταφεύγουν προς τις περιοχές όπου είναι εγκατεστημένα αεροδρόμιο αντί για να κινηθούν προς τα σύνορα.

– Στα περιφερειακά αεροδρόμια οι έλεγχοι δεν είναι τόσο εξονυχιστικοί όσο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου εδώ και 10 χρόνια λειτουργεί γραφείο διερεύνησης γνησιότητας ταξιδιωτικών εγγράφων. Το προσωπικό στο αεροδρόμιο της Αθήνας θεωρείται εξαιρετικά έμπειρο, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο για κάποιον με πλαστά έγγραφα να περάσει απαρατήρητος.

– Την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχουν στα περιφερειακά αεροδρόμια πολλές πτήσεις τσάρτερ, τις οποίες προτιμούν οι παράτυποι μετανάστες για να φύγουν προς χώρες της Ευρώπης. Αντιθέτως το χειμώνα δεν υπάρχουν οι πτήσεις αυτές αλλά ούτε και πλήθος επιβατών μέσα στο οποίο μπορεί να «χαθεί» κάποιος.

Οι προορισμοί που προτιμώνται περισσότερο από τους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες, όπως φαίνεται από τις κρατήσεις των πτήσεων που προηγήθηκαν των συλλήψεων, είναι η Ιταλία, η Αυστρία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ελβετία.

[Πηγή]