.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Το απόρρητο σχέδιο SUGA 2 για το Αιγαίο βάζει ΦΩΤΙΑ...

Κατά καιρούς είχαμε αναφερθεί εκτενώς στο σχέδιο SUGA των τουρκικών επιτελείων, με το οποίο σχεδιαζόταν αναλυτικά η κατάληψη των Οινουσσών....

Παρ' όλα αυτά όμως παρατηρούμε πως η στάση των Τούρκων έχει αλλάξει ελαφρώς και επομένως η βαρύτητα και οι προτεραιότητες των προκλήσεων είναι αρκετά διαφορετικές.

Οι Τούρκοι φαίνεται πως έχουν ρίξει στον κάλαθο των αχρήστων το σχέδιο SUGA, το οποίο έχει αναθεωρηθεί πλήρως, βάσει των τωρινών δεδομένων για το Αιγαίο, αφού πλέον κυρίαρχο είναι το ΝΑΤΟ στις ελληνικές θάλασσες. Πρόκειται για το σχέδιο SUGA 2, το οποίο έχει δημιουργηθεί έτσι για καλύτερη αποτελεσματικότητα.

Στην ουσία οι Τούρκοι επιχειρούν να σκιαγραφήσουν τις αντιδράσεις των Ελλήνων σε ένα ενδεχόμενο γκριζάρισμα του Αιγαίου, μέχρι και τον 25ο Μεσημβρινό. Οι Έλληνες πολιτικοί σπάνια απαντούν στις προκλήσεις, γεγονός που επιτρέπει στους Τούρκους να τις πολλαπλασιάζουν.

Η Τουρκία λοιπόν θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα πολεμικό επεισόδιο. Για αυτό άλλωστε βλέπουμε τα υποβρύχια να κάνουν την εμφάνιση τους σε ελληνικά λιμάνια και τα μαχητικά να εισβάλλουν οπλισμένα.

Με το που οι Έλληνες απαντήσουν στις προκλήσεις, καταρρίπτοντας ένα μαχητικό ή βυθίζοντας ένας υποβρύχιο, τότε θα δοθεί η ευκαιρία που επιζητούσαν οι Τούρκοι, για να επιρρίψουν ευθύνες στην Ελλάδα.

Θα προσπαθήσουν λοιπόν να δημιουργήσουν ένα πολεμικό επεισόδιο σε μία περιοχή(π.χ. Δωδεκάνησα) και όταν τα ελληνικά στρατεύματα "δώσουν βάρος" στο σημείο εκείνο, τότε θα γίνει η εισβολή στο σημεία πραγματικού ενδιαφέροντος (π.χ. Οινούσσες, Νήσος Παναγιά, Φούρνοι).

Η τουρκική προκλητικότητα σίγουρα θα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ώσπου να επιτύχουν το σκοπό τους. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν το ΝΑΤΟ στο πλευρό τους, το οποίο μάλιστα συγχαίρει την Τουρκία "για τη διασφάλιση της ειρήνης και την προσπάθεια για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο".

Τ. Καβαλιώτης.

[Πηγή]