Ανησυχία σε Λέσβο και Χίο
Οι αυξητικές τάσεις στις ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις τελευταίες πέντε μέρες, μαζί με....τις πληροφορίες για συγκέντρωση προσφυγικών πληθυσμών, κυρίως στην περιοχή της Σμύρνης
ανησυχούν τοπικές κοινωνίες και αρχές.
Τις τελευταίες πέντε μέρες στη Λέσβο πέρασαν 160 άτομα. Βάρκες, για πρώτη φορά μετά από μήνες, έφτασαν στις ακτές της Κρατήγου, νότια της Μυτιλήνης, και στη Συκαμνιά στα βόρεια του νησιού.
Την ίδια ώρα εκρηκτική είναι η κατάσταση στο hot spot της Μόριας και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ όπου ζουν 3270 άτομα, περιμένοντας να λάβουν απαντήσεις σχετικά με το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει και στη συνέχεια να κινηθούν προς την άλλη Ελλάδα.
Ομοίως και στη Σάμο, τις τελευταίες πέντε μέρες πέρασαν 64 άτομα. Στη Σάμο εγκλωβισμένοι, σήμερα, ζουν 954 πρόσφυγες και μετανάστες. Αντίθετα, στη Χίο δεν παρατηρούνται ροές προσφύγων και μεταναστών αφού τις τελευταίες πέντε μέρες πέρασαν δυο μόλις άτομα.
Από την άλλη μεριά, πληροφορίες από τις απέναντι μικρασιατικές ακτές αναφέρουν ότι οι τουρκικές Αρχές έχουν χαλαρώσει τους ελέγχους στη μετακίνηση προσφύγων από το εσωτερικό της χώρας, προς τα παράλια.
Το Σαββατοκύριακο, οι πληροφορίες αυτές μιλούσαν για λεωφορεία που αποβίβαζαν πρόσφυγες κυρίως από το Ιράκ στην πλατεία με το τζαμί, στη συνοικία του Μπασμανέ της Σμύρνης.
Επίσης, στα παλιά ξενοδοχεία στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού του Μπασμανέ επανεμφανίσθηκε μεγάλος αριθμός μεταναστών καθώς και «βαποράκια» μεταφορέων.
Δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, χθες, ανέφεραν αυξήσεις συλλήψεων μεταναστών και προσφύγων που αναχωρούσαν από τις τουρκικές ακτές για τα νησιά.
Ενώ σαφείς είναι οι κατηγορίες κατά της κυβέρνησης Ερντογάν από τον αντιπολιτευόμενο τύπο σχετικά με τη χρησιμοποίηση των προσφυγικών ροών προς τα νησιά ως μέσο πίεσης προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκειμένου να δεχθούν τους όρους του, σχετικά με την τήρηση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής 'Ένωσης - Τουρκίας.
[Πηγή]