.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Χειρόγραφο του Ισαάκ Νεύτων αποκαλύπτει τη συνταγή για τη μυθική «φιλοσοφική λίθο»

Η πέτρα του φιλοσόφου θεωρήθηκε ότι έχει την ικανότητα να μετατρέψει τις πέτρες σε χρυσό, και ότι θα μπορούσε να βοηθήσει....
τους ανθρώπους να επιτύχουν την αθανασία.

Ένα χειρόγραφο σχεδόν 400 ετών αποκαλύπτει μια γεύση από τη συνταγή για τη μυθική «φιλοσοφική λίθο».

Το έγγραφο του 17ου αιώνα γράφτηκε από τον Ισαάκ Νεύτων, και είναι ένα αντίγραφο κειμένου του γνωστού αλχημιστή George Starkey.

Μετά από δεκαετίες σε μια ιδιωτική συλλογή, το κείμενο αγοράστηκε από το Ίδρυμα Χημικής Κληρονομιάς στις ΗΠΑ, το οποίο αποκαλύπτει τα πρώτα βήματα σε μια διαδικασία που οι αλχημιστές πίστευαν ότι θα μπορούσαν να μετατρέψουν το μόλυβδο σε χρυσό.

Στο κείμενο, ο αλχημιστής περιγράφει τη διαδικασία για την κατασκευή της «φιλοσοφικής λήθου», σύμφωνα με την Χημεία.

Το χειρόγραφο πωλήθηκε στον οίκο Sotheby στο Λονδίνο το 1936, και παρουσιάζετε στο κοινό για πρώτη φορά.

Ο υδράργυρος πιστεύεται ότι είναι μια βασική ουσία για τη δημιουργία της πέτρας του φιλοσόφου, λένε οι ερευνητές, και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σπάσει τα μέταλλα στα συστατικά μέρη τους.

Αν και οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι αν ποτέ ο Ισαάκ Νεύτων προσπάθησε πραγματικά να κάνει την ουσία, ή πιθανότατα το κείμενο χρησιμοποιήθηκε ως απλή αναφορά.

Η μετατροπή των μετάλλων σε χρυσό ήταν ένας από τους στόχους μιας πρώιμης μορφής επιστήμης που ονομαζόταν αλχημεία.

Σήμερα δε θα χαρακτηρίζαμε επιστήμη την αλχημεία, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις συνδεόταν με σκοτεινές μεθόδους, με μαγικές ή και θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Ωστόσο, στο παρελθόν, αποτελούσε μια εντελώς αξιοσέβαστη δραστηριότητα, με την οποία ασχολήθηκε και ο Ισαάκ Νεύτων!

Η αλχημεία έχει μακρά ιστορία η οποία φτάνει μέχρι την αρχαία Αίγυπτο, την Κίνα και την Περσία.
Στόχος των αλχημιστών δεν ήταν μόνο η μετατροπή των μετάλλων σε χρυσό, αλλά και η άσκηση εξουσίας επί της φύσης, η ικανότητα να ελέγχουν τα πράγματα που μας περιβάλλουν.

Η αλχημεία περιλάμβανε αρκετές φορές τη χρήση μαγείας: έπρεπε να πεις διάφορα ξόρκια ή να φροντίσεις να κάνεις τα πράγματα με τη σωστή σειρά.

Οι αλχημιστές πειραματίζονταν αναμειγνύοντας ή θερμαίνοντας δύο ή περισσότερες ουσίες για να δουν τι θα συμβεί. Τους άρεσε να εργάζονται με στοιχεία που προκαλούσαν βίαιες αντιδράσεις, όπως είναι ο φώσφορος και ο υδράργυρος.

Η διαδικασία θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη, αλλά άξιζε την προσπάθεια μπροστά στην ανταμοιβή που θα λάμβανες εάν κατάφερνε να βρεις επακριβώς τον σωστό συνδυασμό συστατικών από τον οποίο θα προέκυπτε η «φιλοσοφική λίθος».

Αυτή η «λίθος» θα μπορούσε στη συνέχεια να μετατρέψει τον μόλυβδο ή τον κασσίτερο σε χρυσό ή να χαρίσει αιώνια ζωή!

[Πηγή]