ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ
ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Μία οργανωμένη προβοκάτσια βλέπουν οι Ρώσοι πίσω από το επεισόδιο που προκλήθηκε στο βόρειο Αιγαίο με το τουρκικό σκάφος να κινείται προς το ρωσικό αντιτορπιλικό “Smetivy” παρά τις προειδοποιήσεις του....Στόχος ήταν ή να προκληθούν ζημιές στο σκάφος με αποτέλεσμα να μείνει εκτός ενέργειας μία ναυτική μονάδα του ρωσικού Ναυτικού ή με τη βύθιση του από τα πυρά οι Τούρκοι να εκμεταλλευτούν το γεγονός σε αντιστάθμισμα της κατάρριψης του Su-24.
Η Άγκυρα είναι στριμωγμένη στα σχοινιά μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους τόσο από τους Ρώσους όσο και από τη διεθνή κοινότητα, η οποία έστω και αν σε ένα βαθμό μπορεί να υποστηρίζει την Τουρκία, πιστεύει πώς η απερίσκεπτη ενέργεια των Τούρκων βοήθησε τη Μόσχα να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τη θέση της στη Συρία και στη Μέση Ανατολή γενικότερα.
Δεδομένης της κατάστασης αυτής και ασφαλώς των ρωσικών αντιποίνων η Τουρκία αναζητεί τρόπους να αντιδράσει. Θα έλεγε κανείς πώς παίζει με τη “φωτιά” πουλώντας τσαμπουκάδες μάλλον εκεί που δεν την παίρνει.
Η Τουρκία πιστεύει πώς η περιοχή των Στενών προσφέρεται για “παιχνίδια” και φαίνεται πώς αυτό προσπάθησε να κάνει την Κυριακή στέλνοντας το πλοίο υποκλοπών "Gechitsiler Balik Chilik" που χρησιμοποιεί η ΜΙΤ πολύ κοντά στο ρωσικό αντιτορπιλικό “Smetlivy”. Κάποιοι άλλοι εξακολουθούν να πιστεύουν πώς το τουρκικό πλοίο ήταν αλιευτικό.
Όσον αφορά στο επεισόδιο οι Ρώσοι επισημαίνουν πώς “σε μια τέτοια κατάσταση υπάρχουν μόνο δύο εξηγήσεις: ή οφειλόταν σε απροσεξία και αμέλεια των κανόνων ασφαλείας από την πλευρά του καπετάνιου του τουρκικού σκάφους, ο οποίος κατά τα φαινόμενα ποτέ δεν φεύγει από την καμπίνα του. Ή ήταν μία σχεδιασμένη αλλά αδέξια οργανωμένη προβοκάτσια ενάντια στο ρωσικό πολεμικό πλοίο, το οποίο σε περίπτωση που συγκρουόταν θα έπρεπε να επιστρέψει στη βάση του και να μπει σε ναυπηγείο για επισκευές”.
Η ίδια ρωσική πηγή πρόσθεσε πώς “η απόσυρση ενός πολεμικού πλοίου για επισκευές, έστω και για μερικούς μήνες, είναι μια σοβαρή ρήξη στο αμυντικό σύστημα της χώρας μας”.
Το πλήρωμα του ρωσικού πολεμικού πλοίου Smetlivy, που βρισκόταν 22 χλμ. [13,6 μίλια] από το ελληνικό νησί Λήμνος στο βόρειο Αιγαίο, “χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει πυροβόλα προκειμένου να αποφύγει μία σύγκρουση με ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος” που πλησίασε σχεδόν στα 600 μέτρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η απόσταση μεταξύ των δύο σκαφών “εγγυάτο” ωστόσο ότι το τουρκικό σκάφος δεν επλήγη από τα πυρά, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, όπως επίσης ότι παρά τις πολλές προσπάθειες του “Smetlivy” να αποκτήσει μια επαφή μέσω ραδιοτηλεγράφου το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους δεν απάντησε, ούτε αντέδρασε στα οπτικά σήματα.
Τι θα γινόταν αν τα πυρά του ρωσικού πλοίου βύθιζαν το τουρκικό σκάφος; Πιθανότατα η Άγκυρα θα επιχειρούσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός ίσως και βάζοντας “φωτιά” στο Αιγαίο δεδομένου ότι ο Ρ.Τ. Ερντογάν διακατέχεται από μεγάλη έπαρση και αλαζονεία. Κι αυτό ενώ το “Smetlivy” θα προχωρούσε σε μία απόλυτα νόμιμη ενέργεια.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε και το σχέδιο της Τουρκίας “βαριοπούλα” σύμφωνα με το οποίο οι Τούρκοι θα προκαλούσαν την κατάρριψη αεροσκαφών τους από ελληνικά μαχητικά στο Αιγαίο και μετά θα ξεκινήσουν επίθεση κατά της Ελλάδας.
Βέβαια άλλο η Ελλάδα και άλλο η Ρωσία. Ίσως αυτό ήταν που μέτρησε και την τελευταία στιγμή η Άγκυρα ανέκρουσε πρύμναν και απέσυρε το σκάφος της από τη διακεκαυμένη ζώνη πέριξ του ρωσικού αντιτορπιλικού. Η προβοκάτσια μπορεί να είναι καλή αρκεί να μπορείς να διαχειριστείς και τις συνέπειες.
[Πηγή]