"Δεν αντέχουμε άλλους πρόσφυγες"
Σε κλάματα ξέσπασε η Σουηδέζα αναπληρώτρια πρωθυπουργός Άζα Ρόμσον όταν μαζί με τον πρωθυπουργό της χώρας ανακοίνωσαν περιορισμούς στην υποδοχή των προσφύγων....Η Σουηδία είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τους πιο χαλαρούς κανόνες υποδοχής και το πιο ευνοϊκό σύστημα ένταξης για τους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να φτάνει να δέχεται 10.000 νέες αιτήσεις εβδομαδιαίως.
Υπολογίζεται πως από την αρχή του 2015, η χώρα έχει δεχτεί 190.000 πρόσφυγες.
«Χρειαζόμαστε μια παύση, απλώς δεν μπορούμε να το χειριστούμε πλέον», δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λοφβεν, ανακοινώνοντας ότι προς το παρόν η Σουηδία θα συμμορφωθεί με το «ευρωπαϊκό ελάχιστο», όπως το ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προς την οποία έστρεψε τα βέλη του:
«Η ΕΕ απέτυχε να κατανείμει τους πρόσφυγες στις χώρες μέλη. Αναγκαζόμαστε να προσαρμόσουμε την σουηδική νομοθεσία, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να αναζητήσουν άσυλο σε άλλες χώρες. Με πονάει που η Σουηδία δεν είναι πλέον ικανή να δεχθεί αιτούντες άσυλο στο υψηλό επίπεδο που το κάνει σήμερα, αλλά απλώς δεν μπορούμε πλέον».
Η Σουηδία θα παρέχει πλέον μόνο προσωρινή άδεια παραμονής, ενώ σε όλα τα μέσα μεταφοράς θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι. Παράλληλα θα περιοριστεί το δικαίωμα που είχε κάποιος να φέρει στη χώρα την οικογένειά του.
Οι περιπολίες των αστυνομικών στα σύνορα θα διπλασιαστούν, ειδικά στην νότια ακτή, μέσω της οποίας φτάνουν οι πρόσφυγες. Τα μέτρα θα ισχύσουν για τρία χρόνια. Η Σουηδία στις 12 Νοεμβρίου επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς και ελέγχους στα σύνορα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των προσφύγων που μπαίνουν στη χώρα να μειωθεί από 1.507 ημερησίως στους 1.222.
Για τους Πρασίνους, εταίρο της κυβέρνησης τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Η Ρόμσον δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «πολύ κακή», τονίζοντας όμως πως το να εγκαταλείψει την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή το κόμμα της θα ήταν ακόμα χειρότερο.
Οι Αριστεροί δήλωσαν πως με την κίνηση αυτή η Σουηδία «σβήνει το φως που υπήρξε για τους πρόσφυγες».
Αντίθετα, η επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Αννα Κινμπεργκ Μπάτρα χαιρέτισε τα μέτρα και ζήτησε αυστηροποίησή τους, ενώ το εθνικιστικό κόμμα ανακοίνωσε πως «η κυβέρνηση κάνει πολύ λίγα, πολύ αργά».
[Πηγή]