.

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Ο απένταρος τσαγκάρης από την Κρήτη που συγκίνησε τη Νέα Υόρκη

H συμβουλή του προς όλους τους ανθρώπους είναι: «Πρέπει να έχετε κότσια». Ο Μηνάς Πολυχρονάκης είχε πολλά κότσια στη ζωή του, αφού έφυγε από την Κρήτη το 1969 με 13 δολάρια στην τσέπη, κρατώντας ένα φθαρμένο κασελάκι με τα πρώτα του σύνεργα....

Ο νεαρός αυτός, έφτασε να είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους, αφού όχι απλώς δούλεψε σκληρά και πρόκοψε στη ζωή του, αλλά κέρδισε με τη δουλειά του και το πείσμα του μια θέση στην σκληρή καρδιά των κατοίκων της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Αυτές τις ημέρες, η φωτογραφία του κ. Πολυχρονάκη κοσμεί τους συρμούς του μετρό της Νέας Υόρκης όπου περιγράφει με λίγα λόγια την ιστορία του:

«Το 1969 ήρθα στην Αμερική με 13 δολάρια στην τσέπη και πολλά κότσια. Πρέπει να έχετε κότσια».

Η συγκινητική ιστορία του

Γνωστός και ως «ο Κρητικός τσαγκάρης της Wall Street», ο κ. Πολυχρονάκης γεννήθηκε το 1941 και σε ηλικία 28 ετών έφυγε πάμφτωχος από τους Βώρους Ηρακλείου το 1969 έχοντας στην τσέπη του μόλις 13 δολάρια. Μαζί του κουβαλούσε ένα φθαρμένο κασελάκι που είχε μέσα τα εργαλεία της δουλειάς του τσαγκάρη.

Είναι τσαγκάρης από τα 12 χρόνια του, και σήμερα στα 74 του χρόνια, δουλεύει ασταμάτητα.


Παντρεύτηκε στην Αμερική, το 1975 και έχει έναν γιο.

Το κατάστημά του καταστράφηκε στην 11η Σεπτεμβρίου

Το 1977 άνοιξε το πρώτο του τσαγκαράδικο, όπου κέρδισε μεγάλη πελατεία αλλά και πολλούς καλούς φίλους μέχρι το 2001, που το ατύχημα στους Δίδυμους Πύργους κατέστρεψε όλα όσα είχε χτίσει, αφήνοντάς του χρέος 400.000 δολαρίων.


Ηταν ένας από τους πρώτους ενοίκους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου το 1977. Για σχεδόν 24 χρόνια, το κατάστημά του βρισκόταν εκεί. Ομως, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, ο ίδιος και η οικογένειά του έχασαν σχεδόν τα πάντα, όταν το κατάστημά τους καταστράφηκε ολοσχερώς.Μιλώντας για αυτή την τραγική στιγμή, ο κ. Πολυχρονάκης δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Όμως ούτε τότε δεν το έβαλε κάτω, όπως δεν το έχει βάλει ποτέ κάτω κατά τη διάρκεια της ζωής του. Και τονίζει ότι δεν σκέφτηκε ποτέ να τα παρατήσει.

Ο διάσημος τσαγκάρης της Wall Street

Αυτός ο Ελληνας, μετά από μεγάλα εμπόδια και πολλές δυσκολίες, έφτασε να γίνει ο διάσημος Κρητικός τσαγκάρης της Wall Street και να έχει πελάτες του, από απλούς Νεοϋορκέζους μέχρι σταρ του Χόλιγουντ που πηγαίνουν σε αυτόν για να επισκευάσει τα πανάκριβα υποδήματά τους, αφού έχει ειδικότητα στην επιδιόρθωση ακριβών παπουτσιών.


Κάποτε τον σνόμπαραν, σήμερα τον λατρεύουν

Χρειάστηκε χρόνο και υπομονή για να κερδίσει την προσοχή και την εμπιστοσύνη της πελατείας του. Αρχικά, τον σνόμπαραν και προσπερνούσαν το μαγαζί του, αλλά στη συνέχεια τον είδαν με άλλο μάτι.

Τον βοήθησε και η οικονομική κρίση, όταν ακόμα και τα golden boys αναγκάστηκαν να επισκευάσουν τα χαλασμένα τους παπούτσια.

Σήμερα, ο πάγκος του είναι γεμάτος από απλά αλλά και ακριβά παπούτσια, ακόμα και ψηλοτάκουνα Louboutin με τις χαρακτηριστικές κόκκινες σόλες, που αναζητούν την φροντίδα του.


Η δημοσιότητα

Ο Ελληνας τσαγκάρης έγινε πολλές φορές θέμα στα αμερικανικά ΜΜΕ, για το πείσμα του και την προσπάθειά του να συνεχίζει, μετά από κάθε δυσκολία.

«Να έχετε κότσια»

Από τα επιδέξια και εργατικά χέρια του Κρητικού τσαγκάρη έχουν περάσει χιλιάδες ζευγάρια παπούτσια, ξαναβρίσκοντας τη λάμψη τους.

Ο ίδιος λέει για τη δουλειά του ότι η καλύτερη ανταμοιβή για τον ίδιο είναι η χαρά του πελάτη όταν παίρνει τα παπούτσια του στα χέρια του:

«Η επιδιόρθωση κοστίζει πολύ λιγότερο σε σχέση με την αγορά. Και η δική μου ανταμοιβή είναι η χαρά που παίρνει ο πελάτης όταν τα βλέπει πια έτοιμα.

Η κρίση μια μέρα θα τελειώσει και ο κόσμος θα έχει μάθει να είναι πιο επιφυλακτικός με την απατηλή λάμψη της Wall Street», προσθέτει.

thetoc

Το είδαμε εδώ