Κόντρα Μόσχας – Ουάσινγκτον για το ρόλο του Άσαντ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, που εδώ και μήνες διεξάγουν αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ, θεωρούν επιβεβλημένη την αποχώρηση του Σύρου προέδρου, Μπασάρ Αλ Άσαντ από την εξουσία, τη....στιγμή που το Κρεμλίνο υποστηρίζει την παραμονή του Σύρου προέδρου.
Σε κάθε περίπτωση, η Ουάσινγκτον ενημερώθηκε από τη Μόσχα για την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών. Όπως τονίζεται από το αμερικανικό Πεντάγωνο, η Ρωσία ζήτησε από τις ΗΠΑ να αποσύρουν τα μαχητικά αεροσκάφη τους από τον εναέριο χώρο της Συρίας, αίτημα το οποίο δεν έγινε αποδεκτό:
«Αυτή η ανακοίνωση των Ρώσων αντίκειται στις προσπάθειές τους να αποφευχθεί (σ.σ. ένα στρατιωτικό επεισόδιο ανάμεσα σε αεροσκάφη διαφορετικών χωρών) και είναι αντιπαραγωγική», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία της Ουάσινγκτον στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για τα αεροπορικά πλήγματα.
Οι Αμερικανοί – και όχι μόνο – αντιδρούν για το ότι οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσε η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας στη Συρία φαίνεται ότι στοχεύουν στο να παράσχουν στήριξη στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς στοχοθετούν μάλλον οργανώσεις της αντιπολίτευσης, παρά τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
Κάτι στο οποίο συνηγορούν τόσο οι η γαλλική κυβέρνηση, όσο και ακτιβιστές, ντόπιοι και αντάρτες – παρότι η συριακή τηλεόραση μεταδίδει πως τα ρωσικά μαχητικά έπληξαν πλήθος στόχων του Ισλαμικού Κράτους.
Πάντως, παρά τη σκληρή και πολλές φορές αντικρουόμενη ρητορική τους, αυτή τη φορά, Ομπάμα και Πούτιν συμφωνούν περισσότερο όσο ποτέ στο ζήτημα διαχείρισης του συριακού ζητήματος.
Όπως αποκαλύπτει το Politico, οι εξελίξεις είναι αποτέλεσμα κοινής στρατηγικής Πούτιν – Ομπάμα που καταστρώθηκε μετά τη συνάντησή τους, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
Ο Συριακός εμφύλιος και το Ισλαμικό Κράτος
Η εμφύλια σύρραξη στη Συρία μετρά ήδη τέσσερα χρόνια, με πλήθος ένοπλων ομάδων να προσπαθούν να κυριαρχήσουν, ανατρέποντας το καθεστώς Άσαντ. Στις εμπλεκόμενες πλευρές έχουν παρεισφρήσει και εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους που, εκμεταλλευόμενοι το γενικότερο χάος, προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο συριακών περιοχών.
Χαρακτηριστικός της πολυπλοκότητας της κατάστασης στη Συρία είναι ο ακόλουθος χάρτης.
Οι κίτρινες περιοχές είναι αυτές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, ενώ οι ροζ αποτελούν έδαφος του συριακού καθεστώτος. Τις πράσινες περιοχές ελέγχουν οι αντάρτες ενώ τις κόκκινες οι Σιίτες της Χεσμπολάχ.
Τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το Μάρτιο του 2011, οπότε και ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες. Πάνω από 11 εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμένοι – άνθρωποι που εξαναγκάστηκαν σε βίαιη φυγή από τις περιοχές τους, εκ των οποίων τα τέσσερα εκατομμύρια εγκατέλειψαν τη χώρα.
[Πηγή]