.

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Παγωμένοι οι καταράχτες του Ναγιάρα (φώτο)


Στις ΗΠΑ, η «πολική δίνη» που… ρούφηξε τις πολιτείες μετατρέποντας ολόκληρες περιοχές σε πόλεις φαντάσματα, πάγωσε και τον Νιαγάρα....


Οι πρωτοφανείς χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στις ΗΠΑ και τον Καναδά που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 21 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει γενικό «μπλακ-άουτ» στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, τα σχολεία, τα αεροδρόμια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, σταμάτησαν ακόμα και τα νερά από τους καταρράκτες του Νιαγάρα.


Οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στους τόπους κοινωνικής δικτύωσης και τις ενημερωτικές ιστοσελίδες, είναι εντυπωσιακές και απεικονίζουν το παγωμένο τοπίο που επικρατεί στο δημοφιλές σύμπλεγμα του ποταμού Νιαγάρα στα σύνορα του Οντάριο και της Νέας Υόρκης.


Μάλιστα, εξαιτίας του πάγου που σχηματίστηκε, εκδόθηκε ανακοίνωση για επικείμενες πλημμύρες που ενδέχεται να πλήξουν τις περιοχές Grand Island και Cayuga Island, που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του ποταμού Νιαγάρα.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μάλιστα, αυτοκινητόδρομοι και υπόγεια πάρκινγκ πλημμύρισαν, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί.


Αν το επίπεδο του νερού αυξηθεί ο κίνδυνος για τα νησιά θα είναι ορατός, για το λόγο αυτό ήδη έχουν επιστρατευθεί οι υπηρεσίες έκτακτων αναγκών με τις τοπικές αρχές να βρίσκονται σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.


Στο μεταξύ παγοθραυστικά από τις ΗΠΑ και τον Καναδά έπλεαν μέχρι τα μεσάνυχτα στα νερά του ποταμού, την ώρα που ο δήμαρχος του Νιαγάρα, Πολ Ντάιστερ, κάνει λόγο για σχηματισμό πάγου «χωρίς προηγούμενο».

Παρόλα αυτά, δεν κρίνει ότι είναι απαραίτητο να εκκενωθεί η περιοχή, ωστόσο οι τοπικές αρχές παρατηρούν με προσοχή την κατάσταση.


Βέβαια, οι πλημμύρες δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα των κατοίκων ορισμένων περιοχών κατά μήκος του ποταμού, οι οποίοι εδώ και ημέρες δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, καθώς πάγωσαν και οι σωληνώσεις των κατοικιών.


Την ίδια στιγμή, στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν οι εντυπωσιακές «παγωμένες» φωτογραφίες των τελευταίων ημερών, αλλά και μία από το 1912, όταν και πάλι οι καταρράκτες του Νιαγάρα είχαν παραδοθεί στο δριμύ ψύχος.

[Πηγή]