.

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

«Ένας μεγάλος σεισμός είναι έτοιμος να κτυπήσει το Σαν Φρανσίσκο από μέρα σε μέρα»

Λένε Αμερικανοί σεισμολόγοι

Ένας μεγάλος σεισμός είναι έτοιμος να κτυπήσει την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο από «μέρα σε μέρα» εκτιμά το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS. Αιτία η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα....

Το ρήγμα του Hayward το οποίο αποτελεί ένα λιγότερο γνωστό ρήγμα σε σχέση με αυτό του Αγίου Αντρέα έδωσε ένα μικρό σεισμό την Τρίτη μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Αν και δεν υπήρξαν σημαντικές ζημιές εντούτοις ο Tom Brocher από το USGS αναφέρει ότι το συγκεκριμένο ρήγμα είναι πρακτικά μια «ωρολογιακή βόμβα που κτυπά αντίστροφα».

«Προσέχουμε ιδιαίτερα το ρήγμα του Hayward καθώς ουσιαστικά βρίσκεται στο κέντρο του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο και όταν έχουμε ένα ισχυρό σεισμό εκεί αυτός θα επηρεάσει συνολικά την περιοχή» είπε ο Brocher για να συμπληρώσει:

«Οι τελευταίοι πέντε μεγάλοι σεισμοί στο συγκεκριμένο ρήγμα είχαν απόσταση μεταξύ τους περί τα 140 χρόνια. Δεδομένου ότι ο τελευταίος μεγάλος σεισμός έγινε το 1868, 147 χρόνια από τώρα σημαίνει ότι ένα μεγάλο γεγονός μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε στιγμή»

Το ρήγμα του Hayward έχει μήκος 70 χλμ. και διαπερνά πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως το Berkeley, το Oakland και το San Jose.

Ο σεισμός της 21ης Οκτωβρίου του1868 είχε μέγεθος 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε η αιτία για να χάσουν τη ζωή τους 30 άτομα.

Ο Berkeley προειδοποιεί πως σήμερα με την αύξηση της οικιστικής ανάπτυξης ένα παρόμοιο γεγονός θα είχε ως αποτέλεσμα πολλά περισσότερα θύματα.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως ο πληθυσμός στην περιοχή από 24.000 έχει φτάσει στα 2,5 εκατ. κάτι που έχει κάνει την περιοχή τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη που κάθετε σε ένα ρήγμα στις ΗΠΑ.

Πάντως ο πιο πολύνεκρος σεισμός στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο ήταν αυτός του 1906 με ένταση 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προερχόμενος από το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα.

[Πηγή]

Το είδαμε εδώ