Η Βρετανία φημίζεται για τους θρύλους και τα στοιχειωμένα κάστρα της. Ωστόσο το παλάτι του Κλάιβεντεν κοντά στο Γουίντσορ, είναι μία διαφορετική περίπτωση, αφού «στοιχειώνεται» από σεξουαλικά σκάνδαλα που ξεκινάνε από την αρχή της κατασκευής του....
H ιστορία του ξεκινάει με την Αννα Μαρία Τάλμποτ που ήταν η πιο όμορφη και πιο ποθητή γυναίκα στην αυλή του Βασιλιά Καρόλου ΙΙ και σύζυγος του Κόμη του Σριούμπερι. Παράλληλα όμως διατηρούσε σχέση και με τον Δούκα του Μπάκινγκχαμ, τον οποίο έπεισε να μονομαχήσει με τον άντρα της ένα κρύο πρωινό του Γενάρη του 1668. Φυσικά ο Κόμης δεν είχε καμιά ελπίδα απέναντι στον επιδέξιο ξιφομάχο Δούκα, οπότε ο γάμος του με την Τάλμποτ -και η ζωή του επίσης- έληξε μάλλον άδοξα.
Αυτό εδραίωσε τη φήμη της Αννας Μαρίας ως μία από τις πιο σατανικές γυναίκες της εποχής της, ενώ φήμες έλεγαν ότι ζητούσε από τον Δούκα να φορέσει ματωμένο πουκάμισο του νεκρού συζύγου της κάθε φορά που ήταν στο κρεβάτι μαζί.
Οποια και αν είναι η αλήθεια σε τέτοιες ιστορίες, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ασκούσε τεράστια επιρροή στον εραστή της και η επιθυμία της να αποκτήσουν μια ερωτική φωλιά μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, οδήγησε στην κατασκευή του Κλαίβεντεν.
Τρεις αιώνες αργότερα το παλάτι θα βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο ως ο τόπος όπου Γραμματέας του κράτους για τον πόλεμο Τζον Προφούμο βρισκόταν με την 19χρονη Κριστίν Κίλερ, η οποία διατηρούσε επίσης σχέση με έναν όμορφο Ρώσο κατάσκοπο.
Η ιστορία του Κλάιβεντεν, παρουσιάζεται σε ένα νέο βιβλίο από την ιστορικό Νάταλι Λίβινγκστον, της οποίας ο δισεκατομμυριούχος σύζυγος Ιαν απέκτησε το σπίτι το 2012.
Σήμερα, το Κλάιβεντεν ανήκει στο National Trust και το οίκημα λειτουργεί ως ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Αλλά τα πορτρέτα των άτακτων πρώην ενοίκων εξακολουθούν να κοσμούν τους τοίχους του και κανένα δεν είναι περισσότερο επιβλητικό από εκείνο της Αννα Μαρίας.
Αννα Μαρία Τάλμποτ
Η γοητεία της ήταν τέτοια που είχε θεωρηθεί ως απειλή, ακόμη και από τη Νελ Γκουίν, την γοητευτική πρώην μανάβισσα και ηθοποιό που είχε καθιερωθεί ως επίσημη ερωμένη του Βασιλιά Καρόλου ΙΙ.
Λέγεται μάλιστα, ότι κάποτε η Νελ αρνήθηκε στην Αννα Μαρία την πρόσβαση σε δικαστική αίθουσα στην οποία θα ήταν παρών ο βασιλιάς, λέγοντας της ότι «μία πόρνη τη φορά είναι αρκετή για την Αυτού Μεγαλειότητα».
Η γοητεία της Άννα Μαρίας ήταν εμφανής από μικρή ηλικία. Η κόρη του Κόμη του Κάρντιγκαν ήταν μόλις 16 όταν το 1658 η οικογένειά της κανόνισε τον γάμο της με τον κόμη του Σριούσμπερι.
Ο κόμης είχε μια περιουσία πολύ μεγαλύτερη από τη δική τους, αλλά ήταν σχεδόν 20 χρόνια μεγαλύτερος της και δεν αποδείχθηκε αντάξιος για την ερωτική σύζυγο του, της οποίας οι συνεχείς απιστίες τον οδήγησαν στην θανάσιμη μονομαχία με τον Δούκα του Μπάκιγχαμ.
Οταν κάλεσε την πρόσφατα χήρα Άννα Μαρία να ζήσει μαζί του και με τη σύζυγό του Μαίρη στο αρχοντικό τους στο Γουέστμινστερ, μέχρι να χτιστεί η ερωτική τους φωλιά, το Κλάιβεντεν. Η αφοσιωμένη σύζυγος του, Μαίρη, αποδέχθηκε τη δυσάρεστη διάταξη και σύντομα η Άννα Μαρία έγινε η οικότροφη ερωμένη του Μπάκιγχαμ.
Επιπλέον κάθε πρωί καλούσε αμέτρητους επισκέπτες στο δωμάτιο της και κουτσομπόλευε μαζί της, ενώ ήταν ακόμα νεγκλιζέ. Για να εξασφαλίσει μάλιστα ότι φαινόταν στα καλύτερα της κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων υποβαλλόταν σε μια χρονοβόρα νυχτερινή ρουτίνα ομορφιάς που περιλάμβανε την ενυδάτωση του προσώπου της με βρασμένο λίπος κουταβιού και γάντια από λαδωμένο δέρμα κοτόπουλου για να κρατήσει τα χέρια λεία.
Τα σχέδια του ζευγαριού για την κατασκευή του Κλάιβεντεν περιελάμβαναν ένα μεγαλοπρεπές μπουντουάρ για να μπορεί η Αννα Μαρία να συνεχίσει να δέχεται τους επισκέπτες της εκεί. Αλλά, στην πραγματικότητα, ποτέ δεν κατάφερε να ζήσει εκεί τελικά.
Το 1674, οι συγγενείς του νεκρού συζύγου της ζήτησαν από τη Βουλή των Λόρδων να αποκαταστήσει την ντροπή που έγινε σε βάρος τους από την συμβίωση της Αννα Μαρίας με τον Δούκα. Σε μια κίνηση αδιανόητη σήμερα, οι Λόρδοι αποφάσισε ότι ο Μπάκιγχαμ και η Αννα Μαρία θα πρέπει να αναγκαστούν να χωρίσουν.
Και ενώ η Αννα Μαρία αποφάσισε να παντρευτεί έναν στρατηγό, η σύζυγος του Μπάκιγχαμ, Μαίρη έγινε τελικά η πρώτη ένοικος του Κλάιβεντεν, του παλατιού που χτίστηκε για την αντίζηλο της, το πορτρέτο της οποίας, είχε εξέχουσα θέση στη μεγάλη αίθουσα και το έβλεπε κάθε μέρα.
Αργότερα, στη συλλογή προστέθηκε και το πορτρέτο μίας άλλης, όχι τόσο όμορφης γυναίκας. Η Ελίζαμπεθ Βίλιερς είχε στραβισμό στο ένα μάτι, αλλά βρέθηκε στο Κλάιβεντεν, έχοντας μεγάλη επιτυχία ως βασιλική πόρνη. Γεννημένη το 1657, ήταν η ύπουλη παιδική φίλη της ανιψιάς του Καρόλου ΙΙ, της μέλλουσας Βασίλισσας Μαίρη ΙΙ.
Το 1677, η 15χρονη μέλλουσα βασίλισσα Μαίρη είχε παντρευτεί με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ της Οράγγης, ένα αντιπαθητικό μέλος της ολλανδικής βασιλικής οικογένειας που είχε δύο φορές την ηλικία της, μία τεράστια γαμψή μύτη και κοντά πόδια.
Οταν οι νεόνυμφοι μετακόμισαν στις Κάτω Χώρες, η Μαίρη κάλεσε την Ελίζαμπεθ να την συνοδεύσει ως κυρία επί των τιμών. Αυτό λειτούργησε καλά για τα επόμενα οκτώ χρόνια, μέχρι που η Μαίρη ανακάλυψε την εξωσυζυγική σχέση της φίλης της με τον βασιλιά -κρύφτηκε κάτω από τη σκάλα και κυριολεκτικά τους έπιασε στα πράσα 2 το πρωί- και την διέταξε να επιστρέψει στην Αγγλία.
Τελικά, συγχώρεσε τη φίλη της, αλλά αναμενόταν συνέχεια στην προδοσία, όταν ο Γουίλιαμ και η Μαίρη στέφθηκαν από κοινού ηγεμόνες της Αγγλίας το 1689. Επιστρέφοντας στο Λονδίνο για να αναλάβουν τους θρόνους τους, ο νέος βασιλιάς αναζωπύρωσε και πάλι την παράνομη σχέση του με την Ελίζαμπεθ.
Αυτό συνεχίστηκε μέχρι το 1694, όταν η Μαίρη έπεσε στο κρεβάτι με ευλογιά και τα τελευταία της λόγια πριν πεθάνει ήταν παράκληση στον σύζυγό της να διακόψει κάθε επαφή με ερωμένη του.
Ο Γουίλιαμ τήρησε την υπόσχεση του αλλά όχι πριν παραχωρήσει στην Ελισάβετ χρήματα και γη που την έκαναν μία από τις πλουσιότερες γυναίκες στη χώρα.
Το 1695, ο Γουίλιαμ της κανόνισε να παντρευτεί τον εξαθλιωμένο Σκωτσέζο αριστοκράτη Τζορτζ Χάμιλτον, κόμης του Ορκνεϊ. Ηταν ένας εμπορικός γάμος, αφού ο κόμης χρειαζόταν χρήματα και λαχταρούσε την υπόληψη ενός τίτλου. Το 1696, το νιόπαντρο ζευγάρι αγόρασε το Κλάιβεντεν, καθώς ο Δούκας του Μπάκιγχαμ είχε πεθάνει και η χήρα του Μαίρη, δε μπορούσε να το συντηρήσει.
Ευτυχισμένη στο μαγευτικό νέο σπίτι της η Ελίζαμπεθ είχε ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή αλλά ορισμένοι στους αριστοκρατικούς κύκλους δεν ξέχασαν ποτέ τον τρόπο που χρησιμοποίησε για να ανέβει στην εξουσία, γελοιοποιώντας την πίσω από την πλάτη της.
Μέχρι τη στιγμή που έφτασε τα 70 της χρόνια είχε παχύνει απίστευτα, και στην τελετή στέψης του βασιλιά Γεωργίου ΙΙ το 1727 χαρακτηρίστηκε από την συγγραφέα Μέρι Γουόρτλεϊ ως «ένα μείγμα λίπους και ρυτίδων»
Στα τελευταία της, η Ελίζαμπεθ μετέτρεψε το Κλάιβεντεν σε ένα άτυπο πολιτικό σαλόνι για μερικές από τις κορυφαίες προσωπικότητες της εποχής. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονταν ο πρωτότοκος γιος του Γεωργίου ΙΙ, Φρέντρικ, πρίγκιπας της Ουαλίας, ο οποίος επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Κλάιβεντεν το 1729 και αργότερα το πήρε ως θερινή κατοικία του, μαζί με την όμορφη και πολύπαθη σύζυγό του Αουγκούστα.
Αουγκούστα και Φρέντρικ
Λίγο πριν από το γάμο τους το 1736, η 18χρονη Γερμανίδα πριγκίπισσα είχε ενημερωθεί από την μέλλουσα πεθερά της, βασίλισσα Κάρολαιν, ότι ζωή της θα είναι ακόμη πιο ευτυχισμένη αν μάθει να ανέχεται τον περιβόητο γυναικά σύζυγο της Φρέντρικ.
Η Αουγκούστα κράτησε αυτή τη συμβουλή και ο γάμος δεν κλονίστηκε από τις αμέτρητες απιστίες του συζύγου της, ή τις πολλές επισκέψεις του στα πορνεία, αλλά έμαθε να ζει με όλα αυτά, ενώ μεγαλόψυχα συμφώνησε να αναθέσει την εποπτεία της τροφοδοσίας του Κλάιβεντεν στον αδελφό μίας από τις ερωμένες του συζύγου της.
Αυτή και ο Φρέντρικ πέρασαν πολλά ευχάριστα καλοκαίρια στο Κλάιβεντεν παίζοντας κρίκετ στους κήπους με τα παιδιά τους, ανάμεσα στα οποία ήταν και ο Γεώργιος ΙΙΙ, ο οποίος έμελλε να γίνει γνωστός ως ο «τρελός βασιλιάς».
Ηρθε στην εξουσία μετά τον πρόωρο θάνατο του Φρέντρικ, ο οποίος υπέκυψε σε έναν θρόμβο αίματος στους πνεύμονες το 1751. Δύο εβδομάδες μετά την κηδεία του, η Αουγκούστα εγκατέλειψε το Κλάιβεντεν και σιγά-σιγά άρχισε να φθείρεται πριν το παραλάβει η Χάριετ, Δούκισσα του Σάδερλαντ και στενή φίλη της Βασίλισσας Βικτορίας.
Χάριετ, Δούκισσα του Σάδερλαντ
Ήταν η Βικτορία που χτύπησε τον συναγερμό, όταν μια πυρκαγιά έπληξε το Κλάιβεντεν λίγο καιρό αφότου η Χάριετ και ο σύζυγός της το αγόρασαν το 1849. Δυστυχώς τα βασιλικά πυροσβεστικά οχήματα έφτασαν πολύ αργά και μεγάλο μέρος του αρχικού σπιτιού καταστράφηκε.
Αφού αποκαταστάθηκαν οι ζημιές, η Βασίλισσα έγινε συχνή φιλοξενούμενη και σε μία περίπτωση πήγε για μία δεκαήμερη διαμονή, μαζί με συνοδεία 90 ατόμων.
Το σπίτι συνέχισε να υποδέχεται πλούσιους και διάσημους για πολλές δεκαετίες μετά το θάνατό της Χάριετ το 1868. Από το 1906 και μετά, ήταν το σπίτι της οικογένειας της Νάνσι Αστορ, πρώτη γυναίκα υπουργό της Βρετανίας και οι χιλιάδες επισκέπτες της κατά τη διάρκεια των ετών κυμαινόταν από τον Ράντγιαρντ Κίπλινγκ στον Γκάντι, και από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ στον Τσάρλι Τσάπλιν.
Παρά το γεγονός ότι ήταν μία ενθουσιώδης οικοδέσποινα, η Αστορ, αρνούνταν σταθερά να χτίσει πισίνα στο Κλάιβεντεν θεωρώντας την αηδιαστική. Ίσως η ιστορία να ήταν διαφορετική, αν ο γιος της Μπιλ, συμφωνούσε μαζί της, αφού στην πισίνα που τελικά εκείνος έχτισε, μια καυτή βραδιά Ιουλίου του 1961, ο Τζον Προφούμο συνάντησε για πρώτη φορά την Κριστίν Κίλερ.
[Πηγή]
H ιστορία του ξεκινάει με την Αννα Μαρία Τάλμποτ που ήταν η πιο όμορφη και πιο ποθητή γυναίκα στην αυλή του Βασιλιά Καρόλου ΙΙ και σύζυγος του Κόμη του Σριούμπερι. Παράλληλα όμως διατηρούσε σχέση και με τον Δούκα του Μπάκινγκχαμ, τον οποίο έπεισε να μονομαχήσει με τον άντρα της ένα κρύο πρωινό του Γενάρη του 1668. Φυσικά ο Κόμης δεν είχε καμιά ελπίδα απέναντι στον επιδέξιο ξιφομάχο Δούκα, οπότε ο γάμος του με την Τάλμποτ -και η ζωή του επίσης- έληξε μάλλον άδοξα.
Αυτό εδραίωσε τη φήμη της Αννας Μαρίας ως μία από τις πιο σατανικές γυναίκες της εποχής της, ενώ φήμες έλεγαν ότι ζητούσε από τον Δούκα να φορέσει ματωμένο πουκάμισο του νεκρού συζύγου της κάθε φορά που ήταν στο κρεβάτι μαζί.
Οποια και αν είναι η αλήθεια σε τέτοιες ιστορίες, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ασκούσε τεράστια επιρροή στον εραστή της και η επιθυμία της να αποκτήσουν μια ερωτική φωλιά μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, οδήγησε στην κατασκευή του Κλαίβεντεν.
Τρεις αιώνες αργότερα το παλάτι θα βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο ως ο τόπος όπου Γραμματέας του κράτους για τον πόλεμο Τζον Προφούμο βρισκόταν με την 19χρονη Κριστίν Κίλερ, η οποία διατηρούσε επίσης σχέση με έναν όμορφο Ρώσο κατάσκοπο.
Η ιστορία του Κλάιβεντεν, παρουσιάζεται σε ένα νέο βιβλίο από την ιστορικό Νάταλι Λίβινγκστον, της οποίας ο δισεκατομμυριούχος σύζυγος Ιαν απέκτησε το σπίτι το 2012.
Σήμερα, το Κλάιβεντεν ανήκει στο National Trust και το οίκημα λειτουργεί ως ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Αλλά τα πορτρέτα των άτακτων πρώην ενοίκων εξακολουθούν να κοσμούν τους τοίχους του και κανένα δεν είναι περισσότερο επιβλητικό από εκείνο της Αννα Μαρίας.
Η γοητεία της ήταν τέτοια που είχε θεωρηθεί ως απειλή, ακόμη και από τη Νελ Γκουίν, την γοητευτική πρώην μανάβισσα και ηθοποιό που είχε καθιερωθεί ως επίσημη ερωμένη του Βασιλιά Καρόλου ΙΙ.
Λέγεται μάλιστα, ότι κάποτε η Νελ αρνήθηκε στην Αννα Μαρία την πρόσβαση σε δικαστική αίθουσα στην οποία θα ήταν παρών ο βασιλιάς, λέγοντας της ότι «μία πόρνη τη φορά είναι αρκετή για την Αυτού Μεγαλειότητα».
Η γοητεία της Άννα Μαρίας ήταν εμφανής από μικρή ηλικία. Η κόρη του Κόμη του Κάρντιγκαν ήταν μόλις 16 όταν το 1658 η οικογένειά της κανόνισε τον γάμο της με τον κόμη του Σριούσμπερι.
Ο κόμης είχε μια περιουσία πολύ μεγαλύτερη από τη δική τους, αλλά ήταν σχεδόν 20 χρόνια μεγαλύτερος της και δεν αποδείχθηκε αντάξιος για την ερωτική σύζυγο του, της οποίας οι συνεχείς απιστίες τον οδήγησαν στην θανάσιμη μονομαχία με τον Δούκα του Μπάκιγχαμ.
Οταν κάλεσε την πρόσφατα χήρα Άννα Μαρία να ζήσει μαζί του και με τη σύζυγό του Μαίρη στο αρχοντικό τους στο Γουέστμινστερ, μέχρι να χτιστεί η ερωτική τους φωλιά, το Κλάιβεντεν. Η αφοσιωμένη σύζυγος του, Μαίρη, αποδέχθηκε τη δυσάρεστη διάταξη και σύντομα η Άννα Μαρία έγινε η οικότροφη ερωμένη του Μπάκιγχαμ.
Επιπλέον κάθε πρωί καλούσε αμέτρητους επισκέπτες στο δωμάτιο της και κουτσομπόλευε μαζί της, ενώ ήταν ακόμα νεγκλιζέ. Για να εξασφαλίσει μάλιστα ότι φαινόταν στα καλύτερα της κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων υποβαλλόταν σε μια χρονοβόρα νυχτερινή ρουτίνα ομορφιάς που περιλάμβανε την ενυδάτωση του προσώπου της με βρασμένο λίπος κουταβιού και γάντια από λαδωμένο δέρμα κοτόπουλου για να κρατήσει τα χέρια λεία.
Τα σχέδια του ζευγαριού για την κατασκευή του Κλάιβεντεν περιελάμβαναν ένα μεγαλοπρεπές μπουντουάρ για να μπορεί η Αννα Μαρία να συνεχίσει να δέχεται τους επισκέπτες της εκεί. Αλλά, στην πραγματικότητα, ποτέ δεν κατάφερε να ζήσει εκεί τελικά.
Το 1674, οι συγγενείς του νεκρού συζύγου της ζήτησαν από τη Βουλή των Λόρδων να αποκαταστήσει την ντροπή που έγινε σε βάρος τους από την συμβίωση της Αννα Μαρίας με τον Δούκα. Σε μια κίνηση αδιανόητη σήμερα, οι Λόρδοι αποφάσισε ότι ο Μπάκιγχαμ και η Αννα Μαρία θα πρέπει να αναγκαστούν να χωρίσουν.
Και ενώ η Αννα Μαρία αποφάσισε να παντρευτεί έναν στρατηγό, η σύζυγος του Μπάκιγχαμ, Μαίρη έγινε τελικά η πρώτη ένοικος του Κλάιβεντεν, του παλατιού που χτίστηκε για την αντίζηλο της, το πορτρέτο της οποίας, είχε εξέχουσα θέση στη μεγάλη αίθουσα και το έβλεπε κάθε μέρα.
Ελίζαμπεθ Βίλιερς
Αργότερα, στη συλλογή προστέθηκε και το πορτρέτο μίας άλλης, όχι τόσο όμορφης γυναίκας. Η Ελίζαμπεθ Βίλιερς είχε στραβισμό στο ένα μάτι, αλλά βρέθηκε στο Κλάιβεντεν, έχοντας μεγάλη επιτυχία ως βασιλική πόρνη. Γεννημένη το 1657, ήταν η ύπουλη παιδική φίλη της ανιψιάς του Καρόλου ΙΙ, της μέλλουσας Βασίλισσας Μαίρη ΙΙ.
Το 1677, η 15χρονη μέλλουσα βασίλισσα Μαίρη είχε παντρευτεί με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ της Οράγγης, ένα αντιπαθητικό μέλος της ολλανδικής βασιλικής οικογένειας που είχε δύο φορές την ηλικία της, μία τεράστια γαμψή μύτη και κοντά πόδια.
Οταν οι νεόνυμφοι μετακόμισαν στις Κάτω Χώρες, η Μαίρη κάλεσε την Ελίζαμπεθ να την συνοδεύσει ως κυρία επί των τιμών. Αυτό λειτούργησε καλά για τα επόμενα οκτώ χρόνια, μέχρι που η Μαίρη ανακάλυψε την εξωσυζυγική σχέση της φίλης της με τον βασιλιά -κρύφτηκε κάτω από τη σκάλα και κυριολεκτικά τους έπιασε στα πράσα 2 το πρωί- και την διέταξε να επιστρέψει στην Αγγλία.
Τελικά, συγχώρεσε τη φίλη της, αλλά αναμενόταν συνέχεια στην προδοσία, όταν ο Γουίλιαμ και η Μαίρη στέφθηκαν από κοινού ηγεμόνες της Αγγλίας το 1689. Επιστρέφοντας στο Λονδίνο για να αναλάβουν τους θρόνους τους, ο νέος βασιλιάς αναζωπύρωσε και πάλι την παράνομη σχέση του με την Ελίζαμπεθ.
Αυτό συνεχίστηκε μέχρι το 1694, όταν η Μαίρη έπεσε στο κρεβάτι με ευλογιά και τα τελευταία της λόγια πριν πεθάνει ήταν παράκληση στον σύζυγό της να διακόψει κάθε επαφή με ερωμένη του.
Ο Γουίλιαμ τήρησε την υπόσχεση του αλλά όχι πριν παραχωρήσει στην Ελισάβετ χρήματα και γη που την έκαναν μία από τις πλουσιότερες γυναίκες στη χώρα.
Το 1695, ο Γουίλιαμ της κανόνισε να παντρευτεί τον εξαθλιωμένο Σκωτσέζο αριστοκράτη Τζορτζ Χάμιλτον, κόμης του Ορκνεϊ. Ηταν ένας εμπορικός γάμος, αφού ο κόμης χρειαζόταν χρήματα και λαχταρούσε την υπόληψη ενός τίτλου. Το 1696, το νιόπαντρο ζευγάρι αγόρασε το Κλάιβεντεν, καθώς ο Δούκας του Μπάκιγχαμ είχε πεθάνει και η χήρα του Μαίρη, δε μπορούσε να το συντηρήσει.
Ευτυχισμένη στο μαγευτικό νέο σπίτι της η Ελίζαμπεθ είχε ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή αλλά ορισμένοι στους αριστοκρατικούς κύκλους δεν ξέχασαν ποτέ τον τρόπο που χρησιμοποίησε για να ανέβει στην εξουσία, γελοιοποιώντας την πίσω από την πλάτη της.
Μέχρι τη στιγμή που έφτασε τα 70 της χρόνια είχε παχύνει απίστευτα, και στην τελετή στέψης του βασιλιά Γεωργίου ΙΙ το 1727 χαρακτηρίστηκε από την συγγραφέα Μέρι Γουόρτλεϊ ως «ένα μείγμα λίπους και ρυτίδων»
Στα τελευταία της, η Ελίζαμπεθ μετέτρεψε το Κλάιβεντεν σε ένα άτυπο πολιτικό σαλόνι για μερικές από τις κορυφαίες προσωπικότητες της εποχής. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονταν ο πρωτότοκος γιος του Γεωργίου ΙΙ, Φρέντρικ, πρίγκιπας της Ουαλίας, ο οποίος επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Κλάιβεντεν το 1729 και αργότερα το πήρε ως θερινή κατοικία του, μαζί με την όμορφη και πολύπαθη σύζυγό του Αουγκούστα.
Λίγο πριν από το γάμο τους το 1736, η 18χρονη Γερμανίδα πριγκίπισσα είχε ενημερωθεί από την μέλλουσα πεθερά της, βασίλισσα Κάρολαιν, ότι ζωή της θα είναι ακόμη πιο ευτυχισμένη αν μάθει να ανέχεται τον περιβόητο γυναικά σύζυγο της Φρέντρικ.
Η Αουγκούστα κράτησε αυτή τη συμβουλή και ο γάμος δεν κλονίστηκε από τις αμέτρητες απιστίες του συζύγου της, ή τις πολλές επισκέψεις του στα πορνεία, αλλά έμαθε να ζει με όλα αυτά, ενώ μεγαλόψυχα συμφώνησε να αναθέσει την εποπτεία της τροφοδοσίας του Κλάιβεντεν στον αδελφό μίας από τις ερωμένες του συζύγου της.
Αυτή και ο Φρέντρικ πέρασαν πολλά ευχάριστα καλοκαίρια στο Κλάιβεντεν παίζοντας κρίκετ στους κήπους με τα παιδιά τους, ανάμεσα στα οποία ήταν και ο Γεώργιος ΙΙΙ, ο οποίος έμελλε να γίνει γνωστός ως ο «τρελός βασιλιάς».
Ηρθε στην εξουσία μετά τον πρόωρο θάνατο του Φρέντρικ, ο οποίος υπέκυψε σε έναν θρόμβο αίματος στους πνεύμονες το 1751. Δύο εβδομάδες μετά την κηδεία του, η Αουγκούστα εγκατέλειψε το Κλάιβεντεν και σιγά-σιγά άρχισε να φθείρεται πριν το παραλάβει η Χάριετ, Δούκισσα του Σάδερλαντ και στενή φίλη της Βασίλισσας Βικτορίας.
Ήταν η Βικτορία που χτύπησε τον συναγερμό, όταν μια πυρκαγιά έπληξε το Κλάιβεντεν λίγο καιρό αφότου η Χάριετ και ο σύζυγός της το αγόρασαν το 1849. Δυστυχώς τα βασιλικά πυροσβεστικά οχήματα έφτασαν πολύ αργά και μεγάλο μέρος του αρχικού σπιτιού καταστράφηκε.
Αφού αποκαταστάθηκαν οι ζημιές, η Βασίλισσα έγινε συχνή φιλοξενούμενη και σε μία περίπτωση πήγε για μία δεκαήμερη διαμονή, μαζί με συνοδεία 90 ατόμων.
Νάνσι Αστορ
Το σπίτι συνέχισε να υποδέχεται πλούσιους και διάσημους για πολλές δεκαετίες μετά το θάνατό της Χάριετ το 1868. Από το 1906 και μετά, ήταν το σπίτι της οικογένειας της Νάνσι Αστορ, πρώτη γυναίκα υπουργό της Βρετανίας και οι χιλιάδες επισκέπτες της κατά τη διάρκεια των ετών κυμαινόταν από τον Ράντγιαρντ Κίπλινγκ στον Γκάντι, και από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ στον Τσάρλι Τσάπλιν.
Παρά το γεγονός ότι ήταν μία ενθουσιώδης οικοδέσποινα, η Αστορ, αρνούνταν σταθερά να χτίσει πισίνα στο Κλάιβεντεν θεωρώντας την αηδιαστική. Ίσως η ιστορία να ήταν διαφορετική, αν ο γιος της Μπιλ, συμφωνούσε μαζί της, αφού στην πισίνα που τελικά εκείνος έχτισε, μια καυτή βραδιά Ιουλίου του 1961, ο Τζον Προφούμο συνάντησε για πρώτη φορά την Κριστίν Κίλερ.
[Πηγή]