.

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Η "πιστολιά" της Ελλάδας στο ΔΝΤ θα φέρει τον οικονομικό Αρμαγεδδώνα στις διεθνείς αγορές!

Η DEUTSCHE BANK "ΤΡΕΜΕΙ" ΓΙΑΤΙ ΑΥΡΙΟ "ΨΗΦΙΖΟΥΝ"
ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Με την συνεδρίαση της ΕΚΤ να είναι προ των πυλών, καθώς σήμερα στις 12 θα αποφασιστεί η επέκταση του ELA, νέα δεδομένα έρχονται στην επιφάνεια για το τι μπορεί να σημάνει για τις διεθνείς αγορές μια μη πληρωμή του ΔΝΤ από μέρους της Ελλάδας....

Ενώ στην Ελλάδα, μετά την ανακοίνωση του Δημοψηφίσματος, η συζήτηση περιστρέφεται στην επιβολή capital controls και στη δυνατότητα λειτουργίας των τραπεζών, παγκοσμίως αναλυτές, traders και επενδυτικοί οίκοι προετοιμάζονται για τον Αρμαγεδδώνα.

«Τη Δευτέρα ψηφίζουν οι αγορές» έλεγε κορυφαίος, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε χαρακτηριστικά ότι «το όπλο είναι στον κρόταφο του Σόιμπλε και έχει τα δακτυλικά αποτυπώματα του Τσίπρα».

Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι μπορεί τώρα να χρησιμοποιήσει τις αγορές ως μοχλό πίεσης στην παρασκηνιακά συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση.

Αν και αρκετοί οίκοι είχαν γράψει κατά καιρούς στις εκθέσεις τους για το ενδεχόμενο Δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, κανείς δεν ήταν σε θέση να προδικάσει τον τρόπο, τη συγκυρία και το ύφος του Δημοψηφίσματος που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

"Το ευρώ ήδη κατρακυλά και θα βρεθεί στο ναδίρ έναντι του δολαρίου, προκαλώντας παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, ανησυχία και νέες πιέσεις από τις ΗΠΑ. Το sell off στις μετοχές θα προκαλέσει βίαιη μετατόπιση κεφαλαίων, σε ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός και τα ομόλογα των ΗΠΑ. Τα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας θα γκρεμιστούν, αυξάνοντας τις πιθανότητες μετάδοσης της κρίσης και αναζωπύρωσης της."

"Η ΕΚΤ θα αναγκαστεί ντε φάκτο να παρέμβει διοχετεύοντας πακτωλούς κεφαλαίων για τη στήριξη της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αλλά αυτό θα σώσει μόνο τα ομόλογα. Οι επενδυτές θα φύγουν, οι προοπτικές ανάκαμψης θα επιδεινωθούν άμεσα, η δυναμική εξέλιξης του Δημοσίου χρέους θα αλλάξει και η βιωσιμότητά του θα τεθεί υπό αμφισβήτηση"

Στο τραπέζι βρίσκεται όμως και η χρεοκοπία της Ελλάδας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, η αποσταθεροποίηση του ελληνικού και ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος καθώς και η πλήρης αναδιάρθρωση θέσεων από τους επενδυτές σε ομόλογα, μετοχές, εμπορεύματα.

Πρόκειται για ένα τσουνάμι ανασφάλειας που θα πλήξει την Ευρωζώνη. Οι επενδυτές δεν θα ρευστοποιήσουν μόνο μετοχές, θα ανοίξουν διαδικασία αναθεώρησης του πολιτικού και συστημικού ρίσκου της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Το sell off στις μετοχές και το bungee jumping στα ομόλογα δεν θα είναι παρά μόνο η αρχή μιας γενικευμένης οικονομικής και χρηματιστηριακής αναταραχής, η προέκταση της οποίας ακουμπά άμεσα την επιχειρηματική ζωή, τις οικονομικές προοπτικές και οδηγεί σε εκ βάθρων αναθεώρηση ισορροπιών.

Ήδη, από σήμερα το βράδυ αναμένονται νότες διεθνών οίκων που θα υποβαθμίζουν την Ελλάδα, θα προειδοποιούν για υποβάθμιση του ESM - EFSF, ενώ θα θέτουν σε διαδικασία επανεξέτασης τις προοπτικές της Ευρωζώνης και το αξιόχρεο της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών.

Οι οικονομικές προοπτικές και το κλίμα επιδεινώνονται άρδην, το οικοδόμημα της Ευρωζώνης βρίσκεται πλέον σε κατάσταση σοκ, αναγκάζοντας επενδυτές και κεφάλαια να αναθεωρήσουν.

H τροπή που έχουν λάβει τα γεγονότα είναι ιδιαίτερα αρνητική για τις αγορές, δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank.

Η μη πληρωμή του ΔΝΤ φέρνει σε τεράστιο δίλημμα και την Ευρώπη. Το πότε και το αν η Λαγκάρντ ειδοποιήσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου σε περίπτωση μη πληρωμής, αυτό θα προκαλέσει cross - default για τα δάνεια του EFSF και το διοικητικό συμβούλιο του EFSF (οι υπουργοί Οικονομικών) θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά όχι την υποχρέωση, να κρίνουν αυτά τα δάνεια ληξιπρόθεσμα και απαιτητά.

Έτσι η ελληνική στάση πληρωμών στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου μπορεί να πυροδοτήσει διασταυρούμενα πυρά ενεργοποιώντας σε «ρήτρες χρεοκοπίας» στα 130,9 δισ. ευρώ του EFSF, αναφέρει ευρω - αξιωματούχος σύμφωνα με το Bloomberg.



H Barclays δείχνει το περίπλοκο αυτό πλέγμα... ντόμινο



Αυτή η επίπτωση χτυπά καμπανάκια στις αγορές που ανοίγουν ανήσυχες με το δάκτυλο στη σκανδάλη τη Δευτέρα.

[Πηγή]