.

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Η άγνωστη Πυραμίδα στην καρδιά της Ρώμης [vid]



Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο γνωστά κτίσματα στην Αίγυπτο. Παρ΄ όλα αυτά, παρόμοιες πυραμίδες υπάρχουν διάσπαρτες στην Αίγυπτο αλλά και αλλού στον κόσμο....

Πυραμίδες αιγυπτιακού στυλ έχουν βρεθεί στα νότια των συνόρων, στο Σουδάν.

Αυτές οι πυραμίδες κατασκευάστηκαν από τους διοικητές του Βασιλείου του Kush. Αλλά γνωρίζετε για την πυραμίδα στην καρδιά της Ρώμης;

Είναι πιθανό ότι η συνάντηση των Ρωμαίων, όταν η Αίγυπτος ήταν επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, με τις αιγυπτιακές πυραμίδες, ή τις kushitas, ή και των δύο τύπων, να επηρέασαν κατά κάποιο τρόπο την κατασκευή της πυραμίδας του Cestius, στην Ρώμη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Πυραμίδα του Cestius δεν ήταν η μόνη πυραμίδα αιγυπτιακού στυλ στη Ρώμη. Επιπλέον, υπήρχε μια άλλη πυραμίδα, γνωστή σαν "πυραμίδα του Ρομύλου". 

Η Πυραμίδα του Cestius ή "Πυραμίδα του Oar», και η προηγούμενη ήταν οι τάφοι των θρυλικών ιδρυτών της Ρώμης. 

Η μεγαλύτερη πυραμίδα του "Ρομύλου", βρισκόταν ανάμεσα στο Βατικανό και το Μαυσωλείο του Adriano (γνωστή σαν Castel Sant 'Angelo), αποικοδομήθηκε κάποια στιγμή μέσα στον 16ο αιώνα, έτσι πιθανότατα το μάρμαρο χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της Βασιλικής του San Pedro.


De la Cruz Vision' by Rafael. Η Πυραμίδα του Ρομύλου.

Η Πυραμίδα του Cestius αποτελείται από ένα πυρήνα τσιμέντου και ένα εξωτερικό κάλυμμα από τούβλα και επιπλέον από μάρμαρο, ενώ η βάση έχει περίμετρο 29,6 μέτρα και ύψος 37 μέτρα. Χτίστηκε μεταξύ 18-12 π.Χ. Εντός της πυραμίδας υπάρχει ένας θόλος με σωλήνα και καμάρα περίπου 23 μέτρα, επιπλέον ήταν τειχισμένη σε συμφωνία με τον αιγυπτιακό έθιμο κατά την εποχή των ταφών.

Κατά τη διάρκεια του αιώνα 3ου αιώνα, η πυραμίδα είχε περιτειχιστεί με τα γνωστά τείχη του Aurelio. Μία από τις πόρτες στα νότια, η Porta San Paolo είναι πολύ κοντά στο μνημείο.


Η Πυραμίδα του Cestius

Η ταυτότητα της πυραμίδας σύντομα ξεχάστηκε μέχρι κάποια στιγμή μέσα στο 1600. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πυραμίδα ανακτήθηκε, μαζί και οι επιγραφές. Σύμφωνα με αυτές, στα ανατολικά και δυτικά πλευρά της πυραμίδας, η δομή κατασκευάστηκε ως τάφος για έναν άνδρα που ονομάζεται Gaius Cestius Epulo, γιο του Lucio, της φυλής Pobilia. Η επιγραφή αναφέρει επίσης ότι ο Cestius ήταν ένας πρέτορας, ένα πρόσωπο που συνέβαλε στα κοινά, αλλά είχε και ρόλο στους Septemviri Epulones (ένα σχολείο ιερέων υπεύθυνο για τις προετοιμασίες προς τιμήν των Θεών).

Η επιγραφή:


· CESTIVS · L · F · POB · EPULO · PR · TR · PL
VII · VIR · EPOLONVM

Μια δεύτερη επιγραφή ανακοινώνει ότι η κατασκευή αυτού του κτιρίου ολοκληρώθηκε μέσα σε διάστημα 330 ημερών.

Η επιγραφή:


OPVS · APSOLVTVM · EX · TESTAMENTO · DIEBVS · CCCXXX
ARBITRATV
PONTI · P · F · CLA · MELAE · HEREDIS · ET · POTHI · L


Η επιγραφή στην Πυραμίδα του Cestius


Νυχτερινή άποψη από την Porta San Paolo

Η Πυραμίδα του Cestius ξεωρίζει καθώς είναι περισσότερο "αιχμηρή" και έχει τελείωμα στην κορυφή, σε αντίθεση με τις αιγυπτιακές που είναι κώλουρες. Αυτό έγινε για να τονίσει την παρουσία του ευγενή και τις αιχμηρές πυραμίδες στην Μεσαιωνική τέχνη και της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης που αντιπροσωπεύουν σκηνές της αρχαίας Αιγύπτου.

Αν και η Πυραμίδα έχει χρησιμοποιηθεί σαν μοντέλο για την κατασκευή άλλων πυραμίδων, η ίδια βασίστηκε στα μοντέλα των αιγυπτιακών πυραμίδων Kushitas.


Οι Αιγυπτιακές πυραμίδες Kushitas

Η πυραμίδα του Cestius ενέπνευσε συγγραφείς όπως τον Percy Bysshe Shelley και Thomas Hardy. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, η Πυραμίδα του Cestius έχει υποστεί καταστροφές.

Η πρώτη μεγάλη αποκατάσταση ήταν το 1600, ενώ η αποκατάσταση της εσωτερικής καμάρας έγινε κατά τη διάρκεια του 2001. Στο 2011, περισσότερα έργα αποκατάστασης ανακοινώθηκαν, με πολλά εκατομμύρια ευρώ που δωρήθηκαν από Ιάπωνα επιχειρηματία

Με πληροφορίες από εδώ και εδώ.

WorldSiteGuides

[Πηγή]