.

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

"Έχει ευθύνη η Γερμανία για όσα έκανε στην Ελλάδα κατά την Κατοχή"

Πρώτη δημόσια ομολογία της Α.Μέρκελ
ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ Γ.ΓΚΑΟΥΚ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ
"ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ"

Όπως φάνηκε ο Γερμανός Πρόεδρος Γιοακίμ Γκάουκ ήταν "λαγός", καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος Α.Μέρκελ, για πρώτη φορά δημοσίως παραδέχθηκε την ευθύνη που φέρουν οι Γερμανοί για τα πεπραγμένα της "εθνικοσοσιαλιστικής περιόδου"....

Όταν και κατά την διάρκεια της Κατοχής κατέστρεψαν ολοσχερώς την Ελλάδα και εξόντωσαν ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της.

Τι συνέβη και η γερμανική ηγεσία εμφανίζεται ξαφνικά διαλλακτική από χθες σε ένα τόσο μείζον θέμα που δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο λαών εδώ και 71 χρόνια;



Ως γνωστόν η επικείμενη συμφωνία θα είναι ενδιάμεση, καθώς η τελική συμφωνία θα εχει να κάνει με το χρέος της Ελλάδας και διαγραφή μέρους του. Είναι σαφές ότι οι Γερμανοί θα επιδιώξουν να βάλουν τις αποζημιώσεις στο ίδιο "καλάθι", καθώς είναι κάτι το οποίο θέλουν να κλείσει οριστικά,διότι γνωρίζουν ότι νομικά είναι διεκδικήσιμες.

Μετά την παρέμβαση Γκάουκ που ανέφερε ότι οι Έλληνες έχουν δίκιο για τις πολεμικές αποζημιώσεις και πρέπει η Γερμανία να τις πληρώσει, σειρά πήρε η Ανγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος με δήλωση της τόνισε ότι οι Γερμανοί φέρουν ευθύνη για όσα προκάλεσε σε κάποιες χώρες στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση 70 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις 8 Μαΐου, η Μέρκελ προειδοποίησε όσους επιθυμούν να τραβήξουν μία διαχωριστική γραμμή με το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας.

Σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξή της, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, έστειλε σαφές μήνυμα κατά της λήθης, υπογραμμίζοντας ότι κάτω από την Ιστορία «δεν υπάρχει οριστική (σ.σ. διαχωριστική) γραμμή». «Εμείς, οι Γερμανοί, έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού», επισήμανε η Άγκελα Μέρκελ, λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις γύρω από τα ελληνικά αιτήματα για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία.

«Βεβαίως είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι, για παράδειγμα, δεν έχουμε μόνο τη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά και με πολλές άλλες χώρες», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι θα είναι για την ίδια «μία πολύ σημαντική στιγμή» όταν θα μεταβεί στις 10 Μαΐου στη Μόσχα, όπου θα καταθέσει «από κοινού με το Ρώσο πρόεδρο στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών», για τους οποίους ευθύνεται η Γερμανία στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.



Τι είπε στην συνέντευξή του ο Γκάουκ

Σε μία ιστορική συνέντευξη, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιόαχιμ Γκάουκ, δηλώνει για πρώτη φορά ανοιχτός στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων προς την Ελλάδα, για τις θηριωδίες της χώρας του κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ένα ζήτημα που αποτελεί "αγκάθι" για την γερμανική πλευρά και "σημαία" για την ελληνική και ειδικότερα για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζο, ο οποίος έζησε την γερμανική κατοχή... στο "πετσί του".

Η συνέντευξη αυτή είναι πραγματικά σταθμός, αφού κάθε φορά που το συγκεκριμένο ζήτημα τίθεται σε ανώτατους Γερμανούς αξιωματούχους, η απάντηση είναι η ίδια: "Το ζήτημα αυτό έχει διευθετηθεί".

Η συνέντευξη στην Süddeutsche Zeitung

Η DW αναφέρεται εκτενώς στην συνέντευξη Γκάουκ:

Θέμα ιστορικής ευθύνης της χώρας του έναντι της Ελλάδας εγείρει ο Γερμανός πρόεδρος, ο οποίος χαρακτηρίζει ντροπιαστικό που για χρόνια δεν ήταν γνωστά τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου και συμπληρώνει πως "είμαστε και απόγονοι των θυτών".

«70 χρόνια από την απελευθέρωση της Γερμανίας από το εθνικοσοσιαλισμό οι Γερμανοί ζουν σε τόση ευμάρεια όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Αυτό αποτελεί και υποχρέωση για ιδιαίτερη δράση», δηλώνει ο Γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ στο σημερινό φύλλο της Süddeutsche Zeitung κάνοντας ειδική αναφορά στους μετανάστες: «Εάν η Ευρώπη θέλει να βάλει τέλος στους μαζικούς θανάτους θα πρέπει να λάβει ουσιαστικά μέτρα», τόνισε.



Με επίγνωση της ιστορίας

Ειδική αναφορά έκανε και στην Ελλάδα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανορθώσεων για τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου στη χώρα.

Γκάουκ: "Είναι σωστό για μια χώρα που έχει επίγνωση της ιστορίας της, όπως η δική μας, να διερευνά ποιες δυνατότητας υπάρχουν για να δοθούν επανορθώσεις"

«Δεν είμαστε μόνο πολίτες του σήμερα, αλλά και απόγονοι αυτών που στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη – μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, όπου για πολλά χρόνια τα ναζιστικά εγκλήματα ήταν ελάχιστα γνωστά, κάτι το ντροπιαστικό», υπογράμμισε ο Γιόαχιμ Γκάουκ.

Βέβαια ο Γκάουκ έσπευσε να προσθέσει ότι ως πρόεδρος της δημοκρατίας αντιπροσωπεύει την ίδια νομική θέση με αυτήν της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία απορρίπτει κάθε σχετικό αίτημα, αλλά παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη συζήτηση με διάφορα επιχειρήματα για το πως θα μπορούσε να ικανοποιηθεί «η ανάγκη πολλών Ελλήνων για κάποια μορφή επανορθώσεων».

[Πηγή]