Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Νέα τεράστια υπόγεια πόλη ανακαλύφθηκε στην Τουρκία


Μέσα στο υπόγειο σύμπλεγμα Derinkuyu. (Img Credit: CC BY-SA 3.0 Nevit Dilmen)
Ένα υπόγειο συγκρότημα που καλύπτει μια έκταση 5 εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών (πάνω από 1500 τετραγωνικά μέτρα) έχει βρεθεί στο Nevsehir (Νεβσεχίρ) της Τουρκίας....

Αυτή η περίτεχνη υπόγεια πόλη χρονολογείται πριν από περίπου 5000 χρόνια και ανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία από εργάτες που είχαν να μετατοπίσουν σωρούς από χώματα σε μία περιοχή του Δήμου που αποτελούσε μέρος ενός σχεδίου αστικής ανανέωσης.

Ο τεράστιος αυτός λαβύρινθος, είχε κατασκευαστεί με αεραγωγούς και κανάλια νερού. Περιείχε όλα όσα χρειάζονται για να μπορεί ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού να επιβιώσει. Πιθανότητα, λοιπόν, λειτούργησε ως ένα ασφαλές μέρος όπου οι άνθρωποι θα διέμεναν με ασφάλεια σε περιόδους συγκρούσεων.

«Δεν είναι μια γνωστή υπόγεια πόλη", δήλωσε ο επικεφαλής της Οικιστικής Ανάπτυξης Διοίκησης της Τουρκίας. "Τούνελ με περάσματα επτά χιλιομέτρων βρίσκονται ακόμα υπό συζήτηση."

Οι γεωφυσικοί από το Πανεπιστήμιο Νεβσεχίρ εκτιμούν ότι οι σήραγγες βυθίστηκαν στο έδαφος γύρω στα 370 πόδια, αλλά παραδέχθηκαν ότι εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί ακριβώς το πόσο μεγάλο είναι αυτό το συγκρότημα.

Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται ότι ξεπερνάει ακόμα και εκείνη του Derinkuyu, μια σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη της υπόγειας πόλης στην περιοχή της Καππαδοκίας της Τουρκίας, η οποία είχε την δυνατότητα να στεγάζει περί τα 20.000 άτομα.

"Όταν η υπόγεια πόλη κάτω από το το Κάστρο της Νεβσεχίρ αποκαλυφθεί ολοκληρωτικά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τραβήξει όλα τα βλέμματα επάνω της, περισσότερο και από την Καππαδοκία", δήλωσε ο δήμαρχος Hasan Unver (Χασάν Ουνβέρ).

Μετάφραση-Απόδοση diadrastika

[Πηγή]