Scotty: Η τηλεμεταφορά, ή αλλιώς «διακτινισμός», όπως έγινε γνωστή από το «Star Trek», αποτελεί ένα από τα πιο παλιά όνειρα της επιστημονικής φαντασίας, και κατ’ επέκτασιν της επιστήμης και τεχνολογίας γενικότερα....
...(ακόμα και αν σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση της δεν είχε και τόσο ευχάριστες επιπτώσεις, αν κρίνει κανείς από την κινηματογραφική «Μύγα» – «The Fly» του 1986). Scotty Teleporting Physical Objects scotty
Η συσκευή που δημιούργησαν Γερμανοί επιστήμονες δεν «τηλεμεταφέρει» ακριβώς αντικείμενα, από την άποψη ότι δεν μεταφέρει το ίδιο το αντικείμενο σε άλλο σημείο του χώρου, ωστόσο κατά κάποιον τρόπο καταφέρνει να παρέχει μια τέτοια υπηρεσία, σαρώνοντας ένα αντικείμενο και στη συνέχεια (ανα)δημιουργώντας το σε άλλο σημείο, μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Telegraph, από τη στιγμή που η συσκευή αποτελεί, τρόπον τινά, ένα πολύ πρώιμο «πρωτότυπο» για έναν τηλεμεταφορέα σαν αυτούς του Star Trek, οι δημιουργοί του το ονόμασαν «Scotty» (από το διάσημο «Beam me up, Scotty!» του πλοιάρχου Κερκ, που αποτελεί μια από τις πλέον χαρακτηριστικές φράσεις της σειράς).
Η συσκευή σαρώνει μικρά αντικείμενα με κάμερα στρώμα-στρώμα, καθώς παράλληλα το καταστρέφει. Η διαδικασία αυτή, που γίνεται σε στρώματα, καθιστά δυνατή τη δημιουργία μίας λεπτομερούς εικόνας/ μοντέλου του αντικειμένου, περιλαμβανομένων και κοιλοτήτων στο εσωτερικό του.
Το ακριβές αυτό μοντέλο στη συνέχεια κρυπτογραφείται και μεταδίδεται μέσω του Ίντερνετ σε μια δεύτερη συσκευή, η οποία το αναδομεί μέσω 3D εκτύπωσης.
Όλη αυτή η διαδικασία δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον χρήστη, ο οποίος το μόνο που έχει να κάνει είναι να τοποθετήσει το αντικείμενο στη συσκευή- αποστολέα, να κατονομάσει τον παραλήπτη και να πατήσει το κουμπί «μεταφοράς».
Οι δημιουργοί του αναφέρουν ότι η μηχανή τους πρακτικά «μετεγκαθιστά φυσικά αντικείμενα σε μεγάλες αποστάσεις».
«Ο Scotty εγγυάται ότι ένα προσωπικό, χειροποίητο δώρο παραμένει μοναδικό όταν αποστέλλεται σε μεγάλες αποστάσεις, καθώς δεν μένει άλλο αντίγραφο- μία σημαντική διάσταση, η οποία δίνει έμφαση στη σχέση οικειότητας μεταξύ του αποστολέα και του παραλήπτη» αναφέρεται στο σχετικό paper.
Η ομάδα του Ινστιτούτου Hasso Plattner στη Γερμανία, σχεδιάζει την ανάπτυξη πιο εξελιγμένων εκδόσεων της συσκευής, που θα επιτρέπουν ακριβέστερη αναδόμηση αντικειμένων.
[Πηγή]
Το είδαμε εδώ