.

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Τούρκογλου: “Νομικό θέμα” οι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας κατά Ελλάδος και Κύπρου

Τόσο επικίνδυνος που μπορεί να πουλήσει το Αιγαίο σε
μια νύχτα


Με τη φράση «ο πρόεδρος Ερντογάν αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι ο ασφαλής και φερέγγυος γείτονας της Τουρκίας», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος....
(Τούρκογλου, το πραγματικό του όνομα κατά τους Αμερικανούς), που συναντήθηκε μαζί του στην Κωνσταντινούπολη, το Σάββατο, άφησε να διαφανεί ότι υπάρχουν περιθώρια εκτόνωσης της κρίσης που σοβεί το τελευταίο διάστημα στα Ελληνοτουρκικά, αλλά και της έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για πολύ θετικό κλίμα, και, μιλώντας για το Κυπριακό, αλλά και την προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην ΑΟΖ της Κύπρου, τα χαρακτήρισε «κλειδί» και υπογράμμισε ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις, «απολύτως συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο και οι οποίες σέβονται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την υπόστασή της και επιτρέπουν την επανέναρξη των συνομιλιών».

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι «δεν παύει να υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας θεμάτων», αναφερόμενος σε μια «διαφορά νομική, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», ενώ προχώρησε, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει μια ατζέντα με πολύ σημαντικά θέματα ανοικτά, τα οποία συζητιούνται επί δεκαετίες» και για τα οποία «χρειάζεται πρόοδος».



Σημείωσε επ’ αυτών των θεμάτων ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη «πάντα με άξονα την προστασία των εθνικών συμφερόντων και το Διεθνές Δίκαιο» να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της προόδου.

Αυτός είναι ο Τούρκογλου, ο πιο επικίνδυνος πολιτικός που πέρασε ποτέ από τη χώρα. Πιο επικίνδυνος και πιο μειοδότης και από το συνεταιράκι του, τον Σαμαρά. Και τους δύο η ιστορία θα τους γράψει με τα πιο μελανά γράμματα.

[Πηγή]