.

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Για πρώτη φορά γυναίκα στο "τιμόνι" της Τράπεζας της Ρωσίας

Από τις ισχυρότερες γυναίκες στον κόσμο σύμφωνα
με το Forbes


Η Ελβίρα Ναμπιούλινα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, αλλά και των οκτώ ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου. Η Ταταρικής καταγωγής Ναμπιούλινα γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1963 στην Ufa του Μπασκορτοστάν....

Ο πατέρας της εργαζόταν ως οδηγός και η μητέρα σε ένα εργοστάσιο. Λάτρευε την κλασική μουσική και διάβαζε Λέων Τολστόι, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και τον Φραντς Κάφκα. Ο Καρλ Μαρξ και τα πρώιμα γραπτά του Βλαντιμίρ Λένιν επηρέασαν το μεγαλύτερο πρόγραμμα σπουδών της.

Περιγράφει τον εαυτό της ως έναν φιλελεύθερο οικονομολόγο. Πιστεύει ότι η οικονομική πολιτική ενός κράτους θα πρέπει να καθοδηγείται από τις λαϊκές προσπάθειες και την κοινωνική συναίνεση.

Διάνοια στα μαθηματικά, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας το 1986 με πτυχίο Οικονομικών και το 1990 απέκτησε PhD. Από το 1991 ως το 1994 απασχολήθηκε ως ειδικός επικεφαλής και σύμβουλος σε θέματα οικονομικής πολιτικής της Ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών.

Έχει διατελέσει θητεία σε υψηλότατες θέσεις , όπως αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας (1997­98), αναπληρώτρια πρόεδρος της Promtorgbank Board (1998­99), πρώτη αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου (2000­2003) και πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών (Centre for Strategic Research) (2003­2005), διορίστηκε το 2005 ως επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της Οργανωτικής Επιτροπής για την προετοιμασία της Προεδρίας της Ρωσίας στη G8 και επικεφαλής της έρευνας στο Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών. Το 2007 με την αποχώρηση του Γκέρμαν Γκρεφ διατελεί υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου.

Κατά την πρωθυπουργία του Βλαντιμίρ Πούτιν, αναλαμβάνει από τις 12 Μαΐου 2008 ως και τις 21 Μαΐου 2012 καθήκοντα υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης και από το 2012 που ο Πούτιν επανεξελέγη διατελεί οικονομική σύμβουλός του. Επίσης, ήταν και μέλος του της διοίκησης του ενεργειακού κολοσσού Gazprom.

Οι κινήσεις

Ο Πούτιν πρόσφατα δήλωσε ότι η Ρωσία είναι προετοιμασμένη για μία καταστροφική πτώση στις τιμές πετρελαίου, καθώς υπάρχει ένα αποθεματικό ύψους 400 δισ. Δολαρίων, προκειμένου να μειώσει την αρνητική επίπτωση.

“Είμαστε παραγωγοί τόσο πετρελαίου όσο και φυσικού αερίου και η διαχείριση των αποθεμάτων μας τόσο σε χρυσό όσο και σε νομίσματα είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά δίνοντας το “μπαλάκι” στην Ναμπιουλίνα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Χρυσού, το Κρεμλίνο, αγόρασε 55 τόνους χρυσού, με τη Ρωσία να είναι μακράν η χώρα με τις μεγαλύτερες αγορές χρυσού.

Η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να αυξήσει το απόθεμα της σε χρυσό, έχοντας μαζέψει 1.150 τόνους στο θησαυροφυλάκιό της.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε στις 9 Νοεμβρίου ότι θα παρεμβαίνει μόνο όταν βλέπει κινδύνους «στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα» και πως τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας είναι «κατάλληλα».

Γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο στήριξης δαπανήθηκαν στις 7 Οκτωβρίου 1,75 δισ. δολάρια για την αγορά ρουβλίων, στις 9 Οκτωβρίου άλλα 866 εκατ. δολάρια και στις 13 Οκτωβρίου άλλα 700 εκατ. δολάρια. Αυτές προστέθηκαν στις προηγούμενες παρεμβάσεις που από τον Μάιο και μέχρι τις 3 Οκτωβρίου είχαν υπερβεί τα 40 δισ. δολάρια.


Σχετικά με το πετρέλαιο η Ρωσία αντλεί περισσότερα από 10 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας, η προσφορά ρωσικού αργού στην Κίνα εκτινάχθηκε την περίοδο Ιανουαρίου ­ Σεπτεμβρίου κατά σχεδόν 45% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, δηλαδή στα 16,8 εκατ. τόνους (450.000 βαρέλια την ημέρα).

Η Ρωσία διοχετεύει στην Ασία περίπου το 16% του αργού που εξάγει και στοχεύει να διπλασιάσει το ποσοστό αυτό στο 1/3 μέχρι το 2035, παρά την έλλειψη υποδομής αγωγών.

[Πηγή]