.

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Τρία και οπλισμένα ήταν τα μαχητικά Su-24 που προσέβαλαν εικονικά την Καναδική φρεγάτα

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΜΕ ΤΟ USS «DONALD COOK»

Nεότερα και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία έρχονται από το επεισόδιο στην νότια ουκρανική θάλασσα μεταξύ της καναδικής φρεγάτας "NCMS Toronto" κλάσης Halifax και της εικονικής προσβολής της από ρωσικά ναυτικά μαχητικά κρούσης Su-24....

Κατ' αρχήν τα Ρωσικά μαχητικά ήταν τρία στον αριθμό και όχι ένα ή δύο όπως μεταδόθηκε αρχικά και τα οποία είχαν απογειωθεί από βάση της Κριμαίας.

Έπειτα το ένα από τα μαχητικά δεν περιορίστηκε σε κύκλους επάνω από την φρεγάτα, αλλά πέρασε μπροστά από το πλοίο σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων.

Τρίτον και κυριότερον τα ρωσικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, πιθανότατα με αντιπλοικά βλήματα Kh-31Α! Πόσο πιο σαφές μήνυμα να στείλει η Μόσχα στη Δύση ότι ελλοχεύουν "ατυχήματα" στην περιοχή;

Φυσικά επισήμως όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος υποπτέραρχος Ιγκορ Κονασένκοφ "δύο ρωσικά αεροσκάφη πέρασαν από την περιοχή πραγματοποιώντας πτήση ρουτίνας, προσχεδιασμένες δηλαδή πτήσεις σε περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, όπου απλά έτυχε να βρίσκεται η καναδική φρεγάτα", αλλά η περιοχή αυτή συμπτωματικά ήταν η ίδια με την περιοχή της άσκησης "Sea Breeze 2014" του ΝΑΤΟ.

Επίσης και πάλι υπήρξαν ηλεκτρονικές παρεμβολές των Su-24 μέσω της σουίτας ηλεκτρονικού πολέμου Khibiny-M που έχει εγκατασταθεί στα αεροσκάφη κατά την διάρκεια του προγράμματος αναβάθμισής τους.

Η προηξγούμενη φορά που ΝΑΤΟϊκά σκάφη δοκίμασαν τις δυνατότητές τους ήταν στις 10 Απριλίου 2014 όταν σε ένα ανάλογο επεισόδιο έπεσε θύμα του πανίσχυρου παρεμβολές το αμερικανικό πολεμικό USS "Donald Cook".

Το εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου το καναδικό πλοίο δεν είχε δεν είχε την παραμικρή εναέρια υποστήριξη από Ουκρανία, Ρουμανία, Βουλγαρία ή Τουρκία

Η σουίτα Khibiny-M αναπτύχθηκε κυρίως για την παρεμβολή σε συστήματα GPS, ΙNS, και τηλεκατεύθυνσης πυραύλων επιφανείας - επιφανείας και αέρος-επιφανείας. Αναπτύχθηκε από την KNIRTI.

Η φρεγάτα HMCS Toronto (FFH 333) είναι ένα σκάφος κλάσης Halifax το οποίο εντάχθηκε στο καναδικό Ναυτικό το 1993, ως τέταρτο κατά σειρά σκάφος που είχδ μέχρι τότε παραδοθεί στο Ναυτικό της χώρας. Έχει επιχειρησιακό εκτόπισμα 4.795 τόνων και 5.032 τόνων μέγιστο. Το μήκος της ανέρχεται στα 134 μέτρα το μέγιστο πλάτος στα 16,5 μέτρα και το βύθισμα 16,5 μέτρα.

Για την πρόωσή της χρησιμοποιεί 2 στροβιλους LM2500 και ένα κινητήρα ντίζελ SEMT Pielstick. Η μέγιστη ταχύτητα που αναπτύσσουν ανέρχεται σε 30 κόμβους και η μέγιστη εμβέλεια στα 17.600 χλμ. Το πλήρωμα ανέρχεται στα 225 άτομα συμπεριλαμβανομένου και του πληρώματος του εναέριου μέσου.

Ο οπλισμός της φρεγάτας αποτελείται από 8 βλήματα επιφανείας-επιφανείας RGM-84 Harpoon SSM, 16 βλήματα επιφανείας-αέρος Evolved Sea-Sparrow SAM, 24 τορπίλες Mk 46, ένα πυροβόλο των 57 χλστ. Bofors Mk3 gun, ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Vulcan Phalanx CIWS και έως έξι πολυβόλα των 0,50. Επιπρόσθετα μεταφέρει ένα ελικόπτερο CH-124 Sea King.

[Πηγή]