.

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Αναρρίχηση στο Ελμπρούς, το ψηλότερο βουνό της Ευρώπης


Το όρος Ελμπρούς (5.642 μέτρα) είναι το ψηλότερο βουνό της Νότιας Ρωσίας και ο φυσιολογικός προορισμός των ορειβατών που προσπαθούν να κατακτήσουν τις υψηλότερες κορυφές του κόσμου....


Για να φτάσετε στο Ελμπρούς, θα πρέπει πρώτα να πάτε στο Νάλτσικ (1.652 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα) ή στο Μινεράλνιγε Βόντι (1.552 χιλιόμετρα από τη Μόσχα). Και οι δύο πόλεις έχουν ανταπόκριση με το θέρετρο Πριελμπρούσιε. Μπορείτε να πάτε με αυτοκίνητο, τρένο ή αεροπλάνο.


Από εδώ, μπορείτε να πάρετε τελεφερίκ που θα σας μεταφέρει στα 3800 μ. ύψος. Το τελεφερίκ δίνει την ευκαιρία και στους μη ορειβάτες να απολαύσουν εύκολα τη θέα από το Ελμπρούς.


Η αναρρίχηση στο Ελμπρούς ξεκινά από τον σταθμό του τελεφερίκ Gara-Bashi που βρίσκεται σε υψόμετρο 3850 μέτρα.


Ωστόσο, πριν επιχειρήσετε την αναρρίχηση στο Ελμπρούς συνιστάται να περάσετε πρώτα κάμποσες ημέρες προσαρμογής στο υψόμετρο.


Η πρώτη αναρρίχηση στο Ελμπρούς έγινε τον 19ο αιώνα από χωριστές αποστολές βρετανικών και ρωσικών ομάδων.


Οι περιπατητές, πάντως, προτιμούν να βρίσκουν μόνοι τους τους χώρους όπου θα διανυκτερεύσουν, στήνοντας συνήθως τις δικές τους σκηνές.


Τα βουνά στου Καυκάσου είναι πάντα χιονισμένα. Οι ντόπιοι δεν εκπλήσσονται αν δουν χιονοπτώσεις ακόμα και το καλοκαίρι.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ολυμπιακή φλόγα μεταφέρθηκε μέχρι το όρος Ελμπρούς, στην πορεία προς τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2014 στο κοντινό Σότσι.


Τα βουνά του Καυκάσου απλώνονται σε κάμποσες χώρες: Τη Γεωργία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία, όλες τους ορατές από την κορυφή του Ελμπρούς.


Παίρνει πάνω από 5 ώρες να φτάσει κανείς στην κορυφή. Ωστόσο, ο Καύκασος έχει πολλές άλλες κορυφές και πλαγιές για αναρρίχηση.

Εκτός από το καθαρό αέρα του βουνού και την εκπληκτική θέα στο χώρο, αξίζει να πηγαίνει κανείς σε βουνά για να απολαύσει και την εξαιρετική θέα του έναστρου ουρανού.

Αλεξέι Ζαβόντσκιι

[Πηγή]